Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    9.298
    И јас имав сличен проблем. Непцата ми се повлекуваа нагоре само кај мене беше без крварење. Најпрво пробав да им правам масажа на непцата со гел што ми го препорача стоматолог ама немаше некои резултати од ова. Исто така и јас користев пасти за осетливи непца, а и четки со меки влакна. Од пастата немав никакво подобрување само џабе фрлени пари, а четка со меки влакна сѐ уште користам, бидејќи таква четка помалку ги разранува непцата.
    Друго што ми го направија кога бев на контрола беше темелно чистење на забите и тоа го правев барем еднаш месечно бидејќи присуството на камен или кариес само ја влошува состојбата. Е сега и после сето ова направено состојбата беше подобра, но непцата продолжија да се креваат нагоре па затоа направив и неколку третмани со ласер и тоа навистина ми помогна. Еве во последно време немам забележано дека непцата уште повеќе се повлекле нагоре.
    Значи, накратко користи си четка со најмеки влакна што може, после состојбава оди на стоматолог на чистење на забите и потоа тој ќе ти каже што и како понатаму. И треба да знаеш дека штом еднаш се повлекло непцето тешко дека некогаш ќе се врати во првобитната состојба.

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Флуорот е многу битен за здравјето на забите, а како и се друго е токсично ако се внесува во преголеми количини. Во пастите за заби е мала количината и нема потреба од грижа. Ама дека не треба да се внесува воопшто не е точно.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    5.281
    Флуодот е многу отровен како за забите така и за мозокот , не би да набројувам уште какви штети прави, ама таков отров да се става во уста е страшна помисла и за непца се користи четка со тврди запци, секој кој посетил квалитетен забар ќе се согласи со истото, поздрав.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    Spidy e забар иначе

На H.VAGA, Marina*F, black-angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Очигледно факултетот по стоматологија што го посетував не се води по книгите што си ги читала. Само сакав да не се паничат луѓето непотребно.
    Иначе имаме флуор во водата во Македонија, па еве гледам сите се отрувме.

На Alisa22, majaskkkk1, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  6. barba12

barba12 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    392
    Dali nekoj znae koga ke pocnat so rabota stomatolozite ? Imam pregolema bolka na impaktiran umnik

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.757
    Јави се кај матичниот стоматолог за совет или на стоматолошка клиника за интервенција. Има дежурни хирурзи.

На barba12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Како да се реши проблемот со воспалени непца? Некоја маст или нешто?

9. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Јас ги користам овие 2 гела:

download (4).jpg download (3).jpg

Првиот е претежно на база на екстракт од камилица и дава чувство на олеснување откако ќе се нанесе, но помага повеќе доколку конзистентно се користи повеќе денови во комбинација со други работи. Вториот во него има анестезија и тоа е вистинскиот бенефит кој јас го сакам во врска со овој гел, претпоставувам помага и со конзистентно користење повеќе денови.
    Во меѓувреме, обавезно гаргара со чај од жалфија, неколку пати на ден, на пример после јадење. Прво секако измиј ги забите пред користење на било што.
    Исто така, доколку до сега не практикуваш, користи Curaprox 5460 четка за заби и Parodontax паста.

На piksooki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Многу ти благодарам.:l:

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    Голем проблем имав со воспалени непца, и никаков грл не ми помогна. Сосем малку имав ефект од геловите, кај мене беше проблем што техниката на четкање ми беше погрешна. Четкање колку можеш повеќе во денот, ама провери си ја техниката. И дренажа на забар

На Star_dust и piksooki им се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Исто и јас што не пробав. Баш се жалев тука. Ама ја сменив четката и начинот на кој се четкам, малку накосено. Ми објасни убаво забар и веќе немам мака.

На Mantub, Star_dust и piksooki им се допаѓа ова.
  13. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Јас сега планирам да си ставам коронки. Забите ми се истругани и за три дена ќе одам да си ги ставам коронките. Меѓутоа како што пишав погоре непцата ми се воспалени( малку подуени). Дали тоа ќе биде пречка во процесот на ставање коронки?
    @Annath @Spidy ?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Не би требало, ама најправилно е да носиш привремени коронки додека да се смири непцето. Во случај да има некаков проблем со тоа како лежат трајните коронки, тоа може да не се приметува сега, а откако ќе ги цементираат не може да се корегира. Сепак зависи од секој индивидуален случај, можеби не е толку лошо, па би можело и сега да се цементираат трајните. Нормално е да се јави воспаление и од самото стругање.

На SummerGirl и piksooki им се допаѓа ова.
  15. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Ти благодарам ама јас не носам привремени. Секако ќе почекам како ќе се одвива ситуацијата и кога ќе отидам повторно на стоматолког ќе ја праша ако треба ќе издржам подолго пред да ми ги стават. Инаку уште едно прашање кога го допирам еднио заб малку ме боли а другите не. Така не ме боли. Дали е можно да не е во ред или е до стругањето.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Тоа е нормално, се додека не е некоја неиздржлива болка. За тоа не се секирај.

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    Дали на место на изгубен заб, имплантот често боли па треба да се одстрани? Забарот ме предупреди дека можно е да не 'се вклопи' убаво, да боли, а не ми се даваат 600 евра за после да треба да го вадам...прашањето ми е колку често се случува тоа, дали можам да направам нешто, мост не сакам никако

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Можно е, има некој процент на неуспех како и сите други интервенции. Затоа е битно добро да се процени дали има услови за имплант. Ако коската е здрава, пациентот има добра хигиена и нема други здравствени проблеми, шансата за да не се прифати имплантот е минимална.
    Ама секогаш има шанса. На маж ми не му се остеинтегрираше имплантот (не се врза за коската) и едноставно мораше да се извади. Никој не може да гарантира успех 100%, ама вреди да се проба.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.802
    Допаѓања:
    97.156
    Фала ти:l:

20. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Луѓе погоре пишував за воспалени непца. Мајка ми даде предлог да ставам кокосово масло додека да одам да земам некој гел. Таа прочитала некаде дека е корисно. Ставив вчера два пати и денес три пати. Непцата повеќе не ми се воспалени. Го пишувам ова со надеж дека ќе му помогне и на некој друг.

На P.S.love, Spidy и BabyT* им се допаѓа ова.