Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.384
    Допаѓања:
    21.035
    Во последно време одеднаш почнува горното непце да ми крвари, без воопшто да го допрам или било како да го изиритирам. Што може да е ова?

2. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Дали можат коронките да се обликуваат од кога ќе бидат направени? Не сум задоволна баш...

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Додека не се цементираат нешто може да се корегира, ама зависи колкава промена сакаш да се прави, не може скроз поинакви заби да бидат. Откако ќе се стават во уста веќе ништо не може.

4. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Цел загриз ми е погрешен. Не можам да јадам. Многу ми се напред. А за изглед малку корекција треба затоа што личам на магаре.Освен ако нешто не се како што треба поставени сега.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Толкава промена нема шанси. Ова јас што кажувам е минимално. Можно е да немало услови за подобро во однос на истуреноста на забите напред, загризот да ти е поинаков па да треба да се навикнеш само, ама може и да не се направени добро. Ништо не можам да трвдам. Ако не си задоволна мораш да разговараш со стоматологот што ги правел. Ако одиш на друго место, ќе мора да почнеш од почеток. И пак можеби нема услови за подобро, не знам како е состојбата конкретно кај тебе. Од премногу работи зависи крајниот резултат.

На piksooki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    Јас имам имплант на двојка десно ( Го извадив ко мала ми гноел внатре) носев привремен долго време додека не собрав пари за имплант.
    Операцијата беше успешна, меѓутоа за неколку дена се лизна.
    Докторот ми рече сега нека заздрави местото за три месеци пак ке го ставиме и така беше.
    Еве веќе 6 год успешно си го носам, и не боли,не го ни осеќам, се вклопил феноменално. Арно ама после две години успешна соработка (5месец од бременоста) испадна коронката , мислев дека е имлантот пак, меѓутоа на ренген снимката покажува дека е тука, што значи овој пат се лизнала коронката, абе триста математики, еве ја чувам, треба да тркнам до Ск каде што го правев.. Матичниот ми велеше да направиме мост ама единица не стружам :( сите заби ги имам само двојка не, зошто да стружам кога имплант фино лепо завршува работа.

Последна измена: 9 мај 2020
    На Spidy и Mantub им се допаѓа ова.
  7. marijasfumato

marijasfumato Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    43
    Mi izvadija sestka raspadnata da ne recam, se skrsi na tri dela i go vadea del po del, megutoa zdivot mi mirisa na loso, i ponekogas se javuvaat bolki. Od sto moze da e taka? Kako da postapam? Ve molam za sovet

8. moonbae74

moonbae74 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    17
    Има ли некоја информација од кога почнуваат да работат забарите? Имам ужасна болка , изгледа некој заб ми се расипал , не знам што да правам

9. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.476
    Ординациите се отворени. Јас бев кај мојот Ортодонт оваа недела.

На moonbae74 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Сеуште не смеат да се отворени, заради некои што на своја рака отвориле, другите страдаме зошто и нашите пациенти ќе речат зошто не работите.
    Моментално освен дежурните пунктови не смее да работи никој друг, особено не ортодонти каде контролата воопшто не е итно да се направи.

На SummerGirl и teaiva им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Имаше најава дека наскоро ќе почнеме, ама уште ништо не се знае сигурно. Ако имаш болка, ќе те примат кај дежурните, јави се кај матичен да ти закаже.

На SummerGirl, teaiva и moonbae74 им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.441

Спиди, и јас бев пред некој ден.
    На мое прашање на ортодонтката од кога работат дали од тој ден кога отидов и она се насмеа, не ми одговори, веќе јасно ми беше дека некое време работат.
    Ми закажа контрола повторно за една недела. :)

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Ортодонтите имаат најмал ризик при работата од сите специјалности, и супер за тебе што твојата докторка ти отворила. Ама тоа што е отворена е противзаконски моментално, особено ако не била маскирана од глава до пети (што најверојатно не била), и сега ти ќе кажеш дека си завршила работа, и сега мене (или на било кој друг доктор) ќе ми се јави пациент, јас му викам не смеам да работам, и он се лути зошто некој друг работи и испаѓа дека јас не сакам да му поправам заб. Се надевам ме сфаќаш што сакам да кажам. Не е фер што некои го почитуваат тоа што е наложено, плата не земам 2 месеца, а некои си работат континуирано како ништо да не се дешава.
    Ништо против тебе, само сум револтирана што почитувањето на законите ќе ми штети долго време и откако ќе почнеме да работиме.

На SummerGirl, violetblue, teaiva и 3 други им се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.441
    Во Македонија никој не почитува закони, не знам зошто си изненадена.
    Додуша и јас не очекував дека ќе ме прима, ама велам ајде да си ја пробам среќата.
    Инаку беше заштитена од маски до визери и слично.

Се надевам и вие ќе почнете со работа надкоро па да си дојде се на свое место. :hug:

На teaiva и Spidy им се допаѓа ова.
  15. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    5.598
    Вака имам заби многу подложни на кариес и расипување, за помалку од година време 4-5 имат процес а од тие дел се веќе и со пломби ама се рони странично забот. Користам цело време лакалут паста де актив де сенситив, четки или лакалут или курапрокс, ги четкам наутро и навечер задолжително. Навечер и конец користам, периодично листерин. Прашањето е што друго да вметнам? Што правам погрешно во негата? И стоматологот го имам прашано одговорот беше таква ти е коската.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Вака на местото каде што неам заби. Надувнато ми е и има бела ѕочка . Болката е мн јака. Нит јадам ниѕ пијам шо да правам

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Инфекција. Треба да почнеш со антибиотик и да се направи снимка од каде потекнува инфекцијата за да може да се лекува. Ако само пиеш антибиотик, ќе ти се појави пак за некое време. Мораш на стоматолог.

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.469
    Допаѓања:
    37.704
    И јас го имав истиот проблем. Единствен спас беа импланти. Стоматологот ми го даде следниот одговор - Колку и да ги правиш, џабе е. Пак ќе ти се ронат. Ми предложи да ставиме други заби. Ама јас имав проблем само со 4 заби.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.757
    Ако под странично ронење подразбираш расипување на забот кај линијата на непцето, тоа е или од претврда четка, многу силно триење или лоша техника на миење заби, при што тој дел не се чисти убаво и е подложен на расипување.
    Четката треба да е мека, при миење да не триеш многу силно (кај тие што тријат влакната на четката буквално се расцветуваат), и да применуваш правилн техника на миење под агол.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  20. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.931
    Кога кажав лошо мора и да пофалам нели?
    Сега се е добро и многу сум задоволна. Загризот си дојде на место а забите ми дтојат прекрасно и природно.:$:inlove:

На Spidy, Annath и BabyT* им се допаѓа ова.