Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Преку ноќ ти се појави?

2. Плавуша123

Плавуша123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    188
    Не, не. Само онака прашувам дека ова најдов на нет.

3. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.085
    Допаѓања:
    42.192
    Масно ткиво во образот. Има објаснување на видеото. Не е патолошки. Го извадоа ради естетски причини. Топчесто лице, со извадено ткиво ке изгледа послабо во долен дел.

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Плавуша123

Плавуша123 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    188
    Ти благодарам.

5. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    94
    20200606_012620.jpg Здраво феминки, пред некое време забележав дека формата на јазикот ми е како на сликава. Дали некој се ссочил со истото и дали знаете од што би можело да биде? Премногу испаничив..

6. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.085
    Допаѓања:
    42.192
    Ако мислиш на страничните делови, отпечатоци се од внатрешната страна на забите. Ништо страшно.

7. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    94
    Да на страничните делови е вовлечен на некои места баш како отпечатоци од заби а во средината е бел. Анксиозна сум и многу испаничив да не е некој рак или знак за болест затоа што велат дека промените на јазикот укажуваат на некоја болест.

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.311
    Тоа важи за промени на јазикот. Ако бил поинаков, па станал побел, и ако таа промена трае подолго од неколку недели, би требало да се консултираш со стоматолог, поточно специјалист за болести на уста. А ако таков ти е јазикот од секогаш, што може да биде зошто сите како што немаме ист тен, немаме и иста боја и форма на јазик, нема зошто да се грижиш.

9. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    94
    Не ми е бил отсекогаш ваков, ми се менува по неколку пати на ден, некогаш вдлабнатините се многу изразени а некогаш воопшто не се познаваат. Моментално немам можност да отидам на лекар затоа што сум во друга држава, видов дека на форумот има стоматолог па затоа побарав мислење, и исто така ако некој имал слично искуство па знае од што би можело да биде.

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.311
    Јас сум стоматолог. Вдлабнатините, како што ти пишаа погоре, се отпечатоци од забите, сосема се нормални и нема зошто да се грижиш за тоа. За бојата, би требало да одиш на контрола. Најверојатно не е ништо повеќе од наслага, посериозните работи најчесто се јавуваат на помали површини, не на целиот јазик. Би ти рекла да не се грижиш, најверојатно не е ништо страшно, ама општо правило за се во устата е дека ако имаш нешто ново што трае повеќе од неколку недели, треба да се провери.

На Режисерот му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.085
    Допаѓања:
    42.192
    Бели наслаги може од дехидрираност , потоа кандида, макар што таму и печење ке има а некогаш црвени делови.
    Генерално е ништо страшно ако е како побел одгоре. Пробај со скрепер за јазик да отстраниш. Ако не се смени оди посети стоматолог.
    И јас сум стомстолог, да нема забуни за советите:D

На Spidy и Режисерот им се допаѓа ова.
  12. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    94
    Ви благодарам многу!! Повеќе испаничив за вдлабнатините, а за белите наслаги мислам дека се поради мало количество внес на течности и пушењето на цигари. Сепак ме успокоивте. Ви благодарам уште еднаш❤

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав дечки. Во петокот вадев 7ца(долу,лево) и точно 1 час траеше вадењето со претходно ставање анестезија,оти имав циста во тој заб,и пиев Амоксиклав 4 дена пред да го вадам.Тој ден откако се вратив дома,пиев Аналгин против болка само еднаш и немаше повеќе потреба.Ама од утредента осеќам тапа болка од целата страна кај што е ваден,плус раната веднаш некако ми закрепна,почна да се затвора,ама осеќам дека здивот ми мириса,и со јазик ако чепкам веднаш има миризба непријатна.Досега не сум имала ваков проблем,затоа и се мислев дали да одам,оти местото кај што е ваден забот е скоро насобрано,ко затворено,а вака коа јадам нешто тоа храната влегува.Се плашам да одам,оти ме боли на допир.Дали е нормално ова,или треба да се чисти специјално со нешто друго раната? Се плашам да не фатам некаква инфекција

14. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    147
    Zdravo, sakam da prasam pred skoro 6 meseci imav problem so mnogu neprijaten zdiv mi bese vospaleno nepceto i mi go iscistija i denes pak osekjam deka najmnogu samo od kaj eden od zabite idi cela neprijatna mirizba a zabot e zdrav, zosto toa se slucuva? I dali postoi nekoe drugo resenie za toa kako da go otsranam neprijatniot zdiv?

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    @Spidy @Annath
    Не знам колку се гледа на сликава али непцево ми е потечено и мислам дека има гној.Има мала бела точка.
    005EDE38-447A-4E37-A573-6D67C3FE4E6E.jpeg
    Ме боли кога ќе се допрам со јазикот, ме боли кога џвакам и кога мијам заби.
    Не знам од што може да ми е.
    Да кажете некое чаре дома како да се суредам?
    Не би идела сеа на забар, комшија ми е човекот додуша ама неќам да му дишам во фаца.
    Постар е страв ми е.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Ќе стануваш умна. :)
    Кога ми растеа 8ци, уште на 15 почнаа да ми растат, вака ми беше и година-две повремено местото ми беше подуено и болно. Една па ми порасна скроз безболно и неприметно. :)
    Сеа скроз ми се пораснати сите 4 али се испомачив вака ко ти дур пораснат.
    Избегнував тој период да јадам кикирики, ореви, зошто таму ми навлегуваа и местото се иритираше...
    Глеј таму на тој дел многу тврда храна не јади, ќе се повлече.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.311
    Или ти расте 8ца или имаш џеб позади последниот заб. Во секој случај, најдобро е да одиш на стоматолог да го исчистат тој дел убаво чим веќе и гној собира.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Измеѓу 4ка и 5ка ми се набабри непцето. Го исчистив со конец, ужасен мирис имаше, го исплакнав и со Листерин, ама уште е подуено. Можно е да е расипан некој заб измеѓу?

19. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.943
    Прашање за Стоматологија, дали работат за чистење забен камен, не сум била 9 мес, и дали се чека за термин? Со маски, скафандери или како. Да си закажам со време. Фала

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.311
    Можно е, ама поверојатно е дека се воспалило само непцето, или имаш џеб помеѓу забите. Оди на стоматолог убаво да го исчистат и би требало да помине. Најдобро е и мала снимка да направат на забите за секој случај.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.