Масно ткиво во образот. Има објаснување на видеото. Не е патолошки. Го извадоа ради естетски причини. Топчесто лице, со извадено ткиво ке изгледа послабо во долен дел.
Здраво феминки, пред некое време забележав дека формата на јазикот ми е како на сликава. Дали некој се ссочил со истото и дали знаете од што би можело да биде? Премногу испаничив..
Да на страничните делови е вовлечен на некои места баш како отпечатоци од заби а во средината е бел. Анксиозна сум и многу испаничив да не е некој рак или знак за болест затоа што велат дека промените на јазикот укажуваат на некоја болест.
Тоа важи за промени на јазикот. Ако бил поинаков, па станал побел, и ако таа промена трае подолго од неколку недели, би требало да се консултираш со стоматолог, поточно специјалист за болести на уста. А ако таков ти е јазикот од секогаш, што може да биде зошто сите како што немаме ист тен, немаме и иста боја и форма на јазик, нема зошто да се грижиш.
Не ми е бил отсекогаш ваков, ми се менува по неколку пати на ден, некогаш вдлабнатините се многу изразени а некогаш воопшто не се познаваат. Моментално немам можност да отидам на лекар затоа што сум во друга држава, видов дека на форумот има стоматолог па затоа побарав мислење, и исто така ако некој имал слично искуство па знае од што би можело да биде.
Јас сум стоматолог. Вдлабнатините, како што ти пишаа погоре, се отпечатоци од забите, сосема се нормални и нема зошто да се грижиш за тоа. За бојата, би требало да одиш на контрола. Најверојатно не е ништо повеќе од наслага, посериозните работи најчесто се јавуваат на помали површини, не на целиот јазик. Би ти рекла да не се грижиш, најверојатно не е ништо страшно, ама општо правило за се во устата е дека ако имаш нешто ново што трае повеќе од неколку недели, треба да се провери.
Бели наслаги може од дехидрираност , потоа кандида, макар што таму и печење ке има а некогаш црвени делови. Генерално е ништо страшно ако е како побел одгоре. Пробај со скрепер за јазик да отстраниш. Ако не се смени оди посети стоматолог. И јас сум стомстолог, да нема забуни за советите
Ви благодарам многу!! Повеќе испаничив за вдлабнатините, а за белите наслаги мислам дека се поради мало количество внес на течности и пушењето на цигари. Сепак ме успокоивте. Ви благодарам уште еднаш❤
Поздрав дечки. Во петокот вадев 7ца(долу,лево) и точно 1 час траеше вадењето со претходно ставање анестезија,оти имав циста во тој заб,и пиев Амоксиклав 4 дена пред да го вадам.Тој ден откако се вратив дома,пиев Аналгин против болка само еднаш и немаше повеќе потреба.Ама од утредента осеќам тапа болка од целата страна кај што е ваден,плус раната веднаш некако ми закрепна,почна да се затвора,ама осеќам дека здивот ми мириса,и со јазик ако чепкам веднаш има миризба непријатна.Досега не сум имала ваков проблем,затоа и се мислев дали да одам,оти местото кај што е ваден забот е скоро насобрано,ко затворено,а вака коа јадам нешто тоа храната влегува.Се плашам да одам,оти ме боли на допир.Дали е нормално ова,или треба да се чисти специјално со нешто друго раната? Се плашам да не фатам некаква инфекција
Zdravo, sakam da prasam pred skoro 6 meseci imav problem so mnogu neprijaten zdiv mi bese vospaleno nepceto i mi go iscistija i denes pak osekjam deka najmnogu samo od kaj eden od zabite idi cela neprijatna mirizba a zabot e zdrav, zosto toa se slucuva? I dali postoi nekoe drugo resenie za toa kako da go otsranam neprijatniot zdiv?
@Spidy @Annath Не знам колку се гледа на сликава али непцево ми е потечено и мислам дека има гној.Има мала бела точка. Spoiler: Може да е гадно Ме боли кога ќе се допрам со јазикот, ме боли кога џвакам и кога мијам заби. Не знам од што може да ми е. Да кажете некое чаре дома како да се суредам? Не би идела сеа на забар, комшија ми е човекот додуша ама неќам да му дишам во фаца. Постар е страв ми е.
Ќе стануваш умна. Кога ми растеа 8ци, уште на 15 почнаа да ми растат, вака ми беше и година-две повремено местото ми беше подуено и болно. Една па ми порасна скроз безболно и неприметно. Сеа скроз ми се пораснати сите 4 али се испомачив вака ко ти дур пораснат. Избегнував тој период да јадам кикирики, ореви, зошто таму ми навлегуваа и местото се иритираше... Глеј таму на тој дел многу тврда храна не јади, ќе се повлече.
Или ти расте 8ца или имаш џеб позади последниот заб. Во секој случај, најдобро е да одиш на стоматолог да го исчистат тој дел убаво чим веќе и гној собира.
Измеѓу 4ка и 5ка ми се набабри непцето. Го исчистив со конец, ужасен мирис имаше, го исплакнав и со Листерин, ама уште е подуено. Можно е да е расипан некој заб измеѓу?
Прашање за Стоматологија, дали работат за чистење забен камен, не сум била 9 мес, и дали се чека за термин? Со маски, скафандери или како. Да си закажам со време. Фала
Можно е, ама поверојатно е дека се воспалило само непцето, или имаш џеб помеѓу забите. Оди на стоматолог убаво да го исчистат и би требало да помине. Најдобро е и мала снимка да направат на забите за секој случај.