Зависи на колку заби ќе ставаш навлаки. Можи навлаките да се поврзат во блок и автоматски ќе спречат било какви движења на забите што е и улогата на ретејнерот.
Нема потреба од ретејнер дефинитивно. И ич да не му се секираш, современата стоматологија има за сѐ решение.
Здраво. Имам веќе извесен временски период проблем со усните. Суви ми се, пукаат и се лупат секојдневно. Буквално цело време ме стегаат, без лабело не можам. Бев на лекар, ми рече може да е од дехидрираност, па почнав да пијам вода често. Ми рече дека е можно и да ми е од недостиг на витамин Б12(кобаламин), бидејќи бев вегетаријанец некои 3-4 години. Почнав да пијам витамини и вратив месо во исхраната. Уште го имам проблемов и веќе не знам што да правам. Цело време се мачкам со пантенол и со лабело, но колку ми се суви усните, толку ми се мрси кожата околу нив.. Ваш совет..? Се извинувам ако е промашено местото на прашањево
Купи си го лабелото на еуцерин со спф15. Ќе ти помогне. Мене вака слична ми е во зима и само тоа ми помага.
Треба да те види специјалист за болести на уста и пародонт. Како што знам има само на државна. Ќе си земиш упат од матичен стоматолог и ќе си појдиш. Претежно во вакви случаи се препорачува мачкање со неутрални масти, како што кажаја членките, лабело со сп фактор, вазелин, јас би додала и павловичева маст. Причина се климатскиве фактори: сонце, ветар итн, не верувам да е асоцирано со друго заболување.
@wildone јас би ти го препорачала лабелото на Алверде, жолтото со невен. Убав состав, многу е хранливо и верувам невенот ќе ти помогне многу. Прави и нежен пилинг со некое чисто масло (кокосово, бадем, па и маслиново може), измешано со кокосови трошки или шеќер, или какао. Пробај си секаква комбинација да видиш кое ќе ти одговара највеќе. И секако обиди се да пиеш повеќе вода. Додади кругови краставичка и лимон, нане, лед.
Моите заби се катастрофа. Долната вилица ми е супер ама горната . Многу ми се криви забите, едната единица ми е крива понадолу, односно ми порасна малку под другата и сега испаѓа дека ми е подолга од другата и тоа многу грозно изгледа. Носам мобилна протеза веќе две години и ништо. Нема никаков ефект. Колку пати кажав на ортодонтот да ми стави фиксна протеза ама она не може и толку. Затоа што кога бев мала паднав баш на забите на ќошот на скалите и сите предни 4 заба ми паднаа и поради тоа двојките ми изникнале многу слаби и затоа не можело да се стави фиксна протеза дека ќе се скршат. Не верувам дека заради тоа не може да се стави фиксна протеза ама ај. Ќе фатам да отидам во странство и таму ќе си ги направам, овде никој и ништо не ми помогна.
Распрашај се на повеќе места. Не знам точно каква е состојбата ама можеби можи навлаки да се стат. Ако имаш снимка, пушти. Вака на памет зборувам. Колку години имаш?
Мислев на рентген снимка... Мала си за протетика, затоа не можат да ти помогнат сега засега. Тек после наполнети 18 години.
Девојки препорачајте ми стоматолог во Скопје за чистење забен к. и полирање на заби со некоја поскромна цена?
Здраво. Пред неколку дена бев на чистење на забен камен. Ми кажаа дека имам парадонтопатија и ми препорача ласерски третман и наводно со тој ласерски третман сестерилизирале бактериите. Дали имате правено таков ласерски третман и кои се вашите искуства.
На 14 години таман си за фиксна протеза. Протетика не. Консултирај се во неколку ортодонтски ординации.