Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.552
    Допаѓања:
    201.686
    Забна гангрена претставува процес на изумирање на забната пулпа поради инфекција, траума или болест. Инфекцијата, траумата или болеста ја нарушува васкуларизацијата на пулпата и спроведувањето на кислород до живите клетки со што доаѓа до изумирање на истите. Притоа забот може надворешно да нема промени, освен бојата. Секако дека штом ќе се распадне пулпата (народски кажано нервот), забот е мртов, потемнува и станува покрт (лесно кршлив). Во принцип, ова се лекува со класична ендодонтска терапија, отворање на забот, чистење на каналите, лекување и конечно полнење и на каналите и на кавитетот во забот.
    Колку е успешно лекувањето, зависи од тоа кога ќе биде откриена гангрената. Секако дека колку порано се открие, толку е поголем успехот на терапијата. А забот секако ќе ја промени бојата, без разлика дали е лекуван или не. А што се однесува до инфекцијата, можно е да се прошири на соседните заби, но многу зависи од самиот организам.

2. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Анатх сакам да те прашам за протеза. Моите заби се сите ок, убави ми се, но само 3ката малку ми е навлечена вовнатре, и сега сакам да ја исправам, но не сакам фиксна протеза. Со апаратче пробав, неможев, самата се зафркнав, па да ми кажеш каква протеза би било најдобро да ставам, инаку другите заби сите ми се ок, сега малку разлабавени зашо тројката не си е на место.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.552
    Допаѓања:
    201.686
    Па нема друго чаре освен мобилно апаратче. Ама треба да бидеш упорна. Но во принцип, ако воопшто не ти пречи, не мора ни да носиш.

4. majaaa

majaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2009
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    26
    сакам да ве прашам за совет деојки..имам еден заб отецен на левата страна и нз што да се напијам за да ми се сплане...од ден на ден се повеке ми отекува..помошшш...фала однапред.

5. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742

Маја оди на стоматолог :)

6. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    530
    Ана, во вторникот извадив петка, која претходно ми се скрши. Наредниот ден се разбудив со оток сабајлето, а истото се случи и четвртокот. Вчера и денеска немам оток, но местото ми е како здрвено. Инаку од кога го извадив забот, па до денеска, болката само се зголемува.

Читав на интернет за dry socket -поради немање на ткиво (истото се деградирало) коската останала гола во внатрешноста и почнала да се суши, ама кај мене забележувам дека има, ама пак затоа ги имам другите симптоми: здивот мириса на гној, болката е се поголема - не можам да спијам. :(

Читав и дека со clove oil, тоа се лекувало, ама не знам дали го има тука по аптеките, а и не сакам да ризикувам да ставам од тоа, во случај друг да е проблемот.

Совет? Лек?

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.523
    Допаѓања:
    42.829
    Пред два дена почна да ме боли заб кој скоро пред 3-4 месеци ми е пломбиран.Тоа не ми е ни чудно, зошто кај што одев на стоматолог тој сите заби ми ги уништи, значи буквално откако ќе ми го “направеше“ пак беше исто и после некое време продолжуваа да болат.Го сменив стоматологот и ми правеше заб и сум задоволна, па договоривме и за кои други треба да одам и да ми ги направи и тие, арно ама овој заб што мислам дека почна да ме боли тој ми рече дека е добар.

Е сега јас поточно ни не знам баш дали тој заб ме боли зошто од горната страна ме боли поголем дел од жлебините и долу пределот околу 2-3 заба.Исто ми се случуваше и од другата страна ама откако ми го направија забот веќе не ме боли.Дали може некој од овде пошто мислам дека има стоматолози да ми каже дали е до забот или е можно жлебините да ми се воспалени, внатрешно, затоа што не можам да определам точно да речам еве тој заб ме боли исто јас мислам дека е можно да ме болат од умници пошто почнаа да ми излегуваат, мислам ги чувствувам, таму местата , разранети, тврди и испапчени.

Ќе одам на заболекар ама не сум во можност до четврток, а до тогаш не знам што да пијам...се напив апче ама не ми помогна.Исто така да напоменам дека не ме боли цело време туку престанува, и пак заболува и така постојано овие денови.Некое привремено чаре? :worried:

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.552
    Допаѓања:
    201.686
    Не кажа отприлика кој заб те боли, и каква е болката. Инаку, можно е да се работи за џебови, да не е забот во прашање, туку околу него. А на ова топло време се активираат џебовите и поради тоа што велиш дека ја чувствуваш болката околу 2-3 заба, најверојатно се работи за тоа. Ако се работи за катниците, тогаш можно е да е болката од никнењето на умниците, па се пренесува на другите заби. Ако е џеб, стоматологот ќе го расчепка малку, ќе прокрвари, па ќе ти олесни, може и дрен да ти стави. А ти самата не можеш нешто кој знае што да направиш, можеш да земеш забен конец, да плакнеш со 3% хидроген, малку ќе се смири.

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.523
    Допаѓања:
    42.829
    Мислам дека е шестка, значи катник, а ја чувствувам болката околу неа, петката и седмицата, исто и кај долната петка што ми е здрава дури и од таа страна ја чувствувам болката кај предните заби.Не е болка што се јавува пример од ладно или од топло туку остра болка и чувствувам како да ми отрпнуваат забите и некој вид на пецкање(ама објаснив :D )Инаку вака ништо видливо немам на жлебините.Кој знае што е, одсекогаш сум била осетлива на забите.Ќе одам на заболекар а до тогаш ќе пробам со нешто да ја смирувам болката.Фала за советите.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.552
    Допаѓања:
    201.686
    Тогаш најверојатно се џебовите, од топлово ти е. Не мора да има видливи промени на непцето, освен малку црвенило. И притисокот и трпнењето се резултат на активираните џебови.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Ана на јазикот имам некои бели наслаги, особено на крајот од јазикот, кога ке ги фанам со прстот, како лигави се, знаеш како плунка некоја да ми стои :^)
    Како би можела да го исчистам тоа и од што би можело да е ?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.552
    Допаѓања:
    201.686
    Земи капки Нистатин и ставај на јазикот, може да ти е кандидијаза. Не пишуваш дали имаш други симптоми, и дали лесно се отстрануваат со четкање. Ако не помине од Нистатинот, и не се симнуваат лесно со четка, ќе мора да направиш преглед (брис, биопсија).

13. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    512
    Веке пола година имам лош здив. Не е до забите сите ми се направени, исто и хигиена одржувам, кога сум дома по секое јадење ги мијам, кога сум надвор секогаш имам мастика. При миењето на забите го мијам и јазикот, и ги чистам со конец пред легнување. Мислам дека проблемот е во тие шуплините позади крајниците што се, таму сигурно се задржува храната и осекам како имам некои грутки на патот на плунката и има денови кога ептен ми смета се обидувам да ја голтнам ама неможе. Некогаш некое парче од таа храна ми дојде напред во устата и го плукам, има ств лоша миризба.
    Те молам некој совет како да се ослободам од тие остатоци.

14. sara.kiss

sara.kiss Нов член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    0
    ШТО ПРАВИТЕ КОГА КЕ ВЕ БОЛИ ЗАБ ?

ДАЛИ ИМА НЕКОЈ ЛЕК ПРОТИВ БОЛКИ..

15. mecheto

mecheto Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    4

Imam slusnato deka apcinjata ventor pomagaat

16. 2468

2468 Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2009
    Пораки:
    4.497
    Допаѓања:
    2.836

Рикам, урлам... и се ложам со аналгин. :|

17. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751

Користам капки заболекс и доста ми помагаат и пијам или аналгин или вентор.
    Едит: Еднаш во студентски немав ниту апчиња нити капки а ме заболе во 4 саат сабалје, па дечко ми зема испуши цигара ама онака „сочно“ до крај до филтерот, ја извади хартијата и остана само памукчево ми го даде го ставив на забот. Е сега чувството е ептен :puke: :puke: особено за некој антипушач како мене ама немав друг избор и верувај болката ми се намали и после тоа заспав. Тоа ти го кажувам само во краен случај ако немаш друг избор оти многуууууууууууу е грдо :puke:

18. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    Ставам Аналгин на местото на злосторот :D ,а ако имам силна забоболка може и да се напијам еден.

19. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.005
    Има. Скрши аналгин или кафетин и делот што ќе го скршиш стави го на тој заб што те боли и стискај да не избега. Ова е колку моментално да го смириш, инаку, мораш на заболекар, ако продолжи да те боли редовно. И јас несакам да одам, ама кога се мора - се мора. Трпев цел месец се малтретирав со еден заб, ама сега раат сум. Вредеше болката што ја истрпив. За другиот расипан што ми е, сеуште психички се подготвувам кога да отидам, собирам сила :lol:

20. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.652
    Мене пак кога ме боле, земам една голтка ракија и жубуркам во устата. Што влезе, што плукнам...