Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Lana Babe

Lana Babe Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    132
    Skroz e okej pocekaj treba vreme da se zatvori ranata ubavo edno 10 dena sig

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    14.287
    Забите ти се вештачки, мора да одиш да провери стоматолог, не е лошо и снимка да се направи. Најчесто е само воспаление на непцето, ама може и нешто друго посериозно да биде, најдобро е да се прегледаш.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ethrnity

Ethrnity Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    557
    Пред 10 денa нa стoмaтoлoг ми стaвијa лек зa умртвувaње нa нерв oд зaбoт нo јaс сеуште чувствувaм бoлкa некoгaш и сo пoјaк интензитет пa мoрa дa земaм земaм aнaлгин.Дaли е oвa вo ред и дo кoгa ќе јa трпaм бoлкaвa?

На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.899
    @Annath :worried: во 16ч бев на забар,ми поправаа пломбираа два заба 7 и 8. Пробав да јадам и на секое џвакање остра болка чувствувам. ;( инаку со анестезија поправам заби,страв имам до коски .
    Нормално е ова ,ќе помине,или утре пак ќе морам да одам ?!? :(

5. marija305

marija305 Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    8.001
    Почекај, ќе се смири местото. Лани така неколку дена после пломбирањето ме болеше на џвакање, ама се смири.

6. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    719
    Допаѓања:
    1.899
    И јас моментално правам ремонт на забите ,и имам лек исто за умртвување на еден заб но не ме боли воопшто. Само првиот ден-два чувствував некоја болка мининално, и толку. Па не знам дали е нормално толку долго да чувствуваш толкава болка и да пиеш аналгетици :( Докторот не го извести воопшто овие 10дена?
    Арно трпиш,мене ми пломбираа друг заб денес во 16ч,а еве веќе се жалам на болка,утре право ќе се тупнам во ординација, не можам на раат да вечерам .

Проблемот ми е што болката е со се појак интензитет, како попушта анестезијата се повеќе ме клука, дури и кога не џвакам. А пусти страв (facepalm) на џвакање е ептен остра болка како игла да ме буши :sweat:

Последна измена од модератор: 16 септември 2020
  7. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Мене без леκ ми умρтвија еднаш еден неρв. Со буρгија!

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Ако не е смирена болката, оди пак на забар. Не треба да те боли така. Да осеќаш некоја нелагодност или непријатност, ок, дека се работело на забите, ама таква болка не.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Zdravo me intwrsira nekoj sto skoro pravel most kolku otprilika vreme traese celiot proces treba da go planiram odmorot pa otprilika kolku trae celata procedura ?

10. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    2.607
    @Annath дали е можно толку да боли заб на кој што му е умртвен ( или изваден, не разбрав ни јас), а лекот стои до понеделник за потоа да се пломбира. По цел ден сум со парацетамол. Дојам се плашам да пијам :(

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    @Spidy @Annath што можам да ставам (дојам) имам расипана 7ца горе , ама ме боли цела вилица од таа страна и горе и доле,како кога боли заб од благо. Неколку пати миев заби ама се смирува само во моментот.
    Го исчепкав и забот нема храна
    Прополис да намачкам?
    Дури увото ме наболува:^)

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    14.287
    Ако ти шири болката кон грло, око или уво, оди на стоматолог. Особено ако подолго време е расипан, голема е веројатноста да развива инфекција. Без разлика на тоа што доиш, многу поголем проблем ќе си направиш ако чекаш. Во моментот може да се напиеш парацетамол. Јас примав анестезија за поправка на заби додека доев, и сум пиела аналгетици, ама тие работи оставам на тебе дали би ги примала. Лично немав проблем со тоа иако доев.

13. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Доволни се 7 дена за изработка на мост, нормално ако е се во ред со истиот, на што влијаат многу фактори. А и не е само неговата изработка, зависи што најпрвин имаш во уста, дали имаш потреба од вадење заби, санирање, пломбирање.

На tambelina и SanelaS им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Кон уво,ама не е константна се појавува и губи
    Во последниве 2-3недели ја чуствувам еднаш неделно знае вака да се појави
    Инаку лани овој период исто ми се појави појака болка на овој заб,ама оставивме дека бев пред пораѓај откако ќе се породам да одам.
    Таман бебе подпорасна, се појави корона и сега веќе не знам дали примаат пациенти.
    На мм пред 2 месеци стоматологот му рече подобро да изгубиш заб него да фатиш корона,седи си дома со мало дете си.:wasntme:

15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    Здраво, вадев заб пред 32часа. Крварењто се потсмири, но сеуште имам оток. Има ли простор за грижи или?(лесно беше изваден забот).
    Фала ви

На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Ова можи да ти го одговори само стоматологот каде што ќе го правиш мостот. Строго индивидуално е. Ќе си одиш на преглед и ќе си се договориш.
    Нормално е малце да наболува, посебно првите дена ако се умртвува. Ако е голем интензитеот на болката, ќе си одите кај стоматологот порано од терминот. Јака болка секако не е нормално да има.
    И ти треба да си отидеш на стоматолог и да го санираш забот. Штом имаш спонтани болки, само по себе, ќе треба да му се вади живец на тој заб. Прополис нема да помогни според мене. Можиш евентуално да чуваш малце паста. Мене ми помагаше то. Некоја минутка.

На tambelina и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.580
    Во понеделникот имав многу јака болка на 2ка, десно горе, и испадна дека е гној. Стоматолог го исчисти и ми стави само лабаво памбукче за забот да "дише" и евентуално ако ме боли да го симнам памбукот. Исто пијам антибиотик, утре последната капсула.

За среќа, немав никакви проблеми, во понеделник треба да одам повторно, да направам снимка па следи лечење.

Е сега, памбукчето веќе го нема, полека го снемуваше, забот најверојатно е отворен сега.

Сакав да прашам, дали тоа претставува некаков проблем или може да почека до понеделник?
    Немам никаква болка.

@Annath @Spidy

18. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    2.607
    @Fluffy^-^ трет ден откако по втор пат ми е сменет лекот и континуирана болка имам. Како пулсирање. Полудев! По два пати на ден пијам парацетамол. Тоа значи дека сеуште не е умртвен живецот?

19. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Дали имаш болка? Отокот треба да спадни за брзо.

Нема проблем, само потруди се да е чист отворот, чепкај го после секое јадење со обична чечкалица, да не се затвори со храна

Последна измена од модератор: 16 септември 2020
    На tambelina и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.580
    Ти благодарам многу, и онака ептен јазикот ми е постојано таму, "на проверка" :lol:

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.