Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Би можело да значи, да. Самиот лек за умртвување се носи 7-10 дена. Повеќе време му треба да делува. Доколку неможиш да ја издржиш болката, ќе одиш пак. Ти можиш да си процениш најубаво дали е подносливо или не

На tambelina и RAK91 им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    14.287
    Само чисти го од храна, и нема гајле до понеделник.

На tambelina и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.580
    Ти благодарам :)
    И онака ептен сум претпазлив, воопшто не приближувам храна до него, колку што можам, се надевам нема да има проблем.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    Паа на непцата малце:)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Процедурата зависи од тоа каква е ситуацијата во устата, дали има заби/корени за вадење, заби за пломбирање/лекување и секако, состојбата на непцата. Идеално време за правење мостови реално не е една до две недели. Реално е 2-6 месеци. Прво, да се извади се' што треба да се вади, и да му се даде време да зарасне (а коскените дефекти се пополнуваат најрано за 4-6 месеци). Второ, ако има заби за лекување, да се средат и тие и да му се даде време на организмот да ја победи инфекцијата ако ја имало. Трето, состојбата на непцата е исто битна, треба да бидат здрави, а не отечени и жар црвени. Затоа би рекла идеално време дека е 2-6 месеци. Ама никој нема толку време, се' сакаат сега и веднаш и се' се прави набрзина, најчесто за две недели, може и за помалку, зависи од тоа колку заби надоместуваш.

Не треба да боли, оди на дежурен да го отвори, можеби имаш гној, па да се издренира.

@Ahoy веќе ти одговориле, да пазиш да не се полни со храна за да не ти прави проблеми.

@Sofi.ja слободно може да поправаш и вадиш заби со анестезија доколку имаш потреба, без оглед на тоа што доиш. Подобро е што побрзо да одиш на забар за седмицата, да не биде потешко понатака.

На tambelina, H.VAGA, RAK91 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.288
    Допаѓања:
    2.607
    @Sofi.ja јас поправав заби со анестезија иако дојам. Ми кажа доктор можам.

@Annath ќе издржам до понеделник па ќе одам да го снимам. Сигурно ќе се покаже ако има некој процес.

Никогаш во животот толку не ме болел зАб. Ужас!

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Ама зошто да ја трпиш болката, дежурниот ќе го отвори забот да дише, може ќе ти биде полесно.

На tambelina, H.VAGA, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.580
    @RAK91 јас имав гној во заб, ужасна болка, забот пулсираше, едвај издржав 1 ден така. Кога го отвори веднаш имав огромно олеснување, еве веќе недела дена воопшто немам болка.

@Annath фала ти и на тебе :)

На tambelina, Spidy, RAK91 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Немаш гајле. Јас две недели седев со отворен заб и тоа на 6ка. Не е ниту живото загрозувачки, туку непријатно. Гледај само храна да не ти влага и не џвакај на таа страна се додека не се санира. Мене па интересно ми беше, цело време си правев влези излези со јазикот.
    Ама затоа како ми го среди докторот, ене примети дали е мртов. Пломбата совршено ги имитира туберите и фисурите, а боја како нов. Веќе 4та година терам, мака нема, нема воопшто сменето боја.

На KidA, tambelina и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Отоκот моρа малκу да е сплавнат.. аκо не тогаш нешто не е во ρед. Неκои κоρени да не имаш заостанато..

11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    Отокот почна дури вечерта, не се зголемува ама ниту се намалува.. ќе одам во понеделник да ме види:)

На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Обавезно..

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Chymoral forte земи од аптека, 3X2 на гладно пиј ги, пола саат пред оброк. Ладни облоги на таа страна обавезно.
    Оток не значи дека има нешто заостанато, значи дека непцето е иритирано како резултат на вадењето. Може да е и инфекција, ама обично е придружена со јака болка.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.880
    Нема болка, онака минимална, повеќе непријатност:) не е болката иста како првиот ден ич

15. Queenche

Queenche Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    52
    Здраво луѓе. Вака јас да прашам може некој имал искуство или знае. Долната вилица ми е понапред од горната дали со протеза тоа може да се реши. Ако некој знае нека пише. Благодарам однапред

16. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Зависи од ситуацијата. Протезата секако помага, е сега дали сосема ќе го подобри изгледот или ќе го ублажи, зависи колку е изразено понапред.

17. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    5.598
    Поради бруксизам ме боли вилицата долу кај последните 2 заби ама испод гингивата во делот каде се спојува со устата. Црвено е и на допир е како тврдо. Претходниот ден се разбудив и тој дел од вилицата го осекав отрпнат како после анестезија кога поминува дејството, така ми беше со часови. Што би можело да биде? Не ми се оди на стоматолог заради ситуацијата.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Зависи каква е прогенијата, ако се само забите во прашање, се решава со протеза, ама ако причината е друга, т.е се работи за преразвиена долна вилица при што целата е понапред од горната, тогаш можеби ќе треба и оперативен зафат. Ова е сепак најтешката варијанта. Исто може да биде долната вилица пред горната, ако горната е недоволно развиена, па тогаш се работи на нејзино ширење... многу фактори играат улога во одлуката за терапија, затоа е најдобро да посетиш ортодонт, да се разгледа целата ситуација, за каков тип на прогенија се работи и да се донесе конечна одлука каков третман ќе се примени.

Според ова што го опиша, болката ја чувствуваш во делот каде што рамусот на мандибулата преминува во linea obliqua на предната страна на коската, затоа ти се чини тврдо, а всушност тука нормално и има испакнување. Поради притисокот во текот на ноќта можеби осеќаш дека е отрпнато местото, ама не знам како стоиш со умници... ако не се израснати или извадени, не е лошо да направиш снимка. Оди на забар, ова не би го оставила така поради бруксизмот, ако немаш штитници нека ти изработат, и да видите дали е само тоа причина за болката. Магнезиум и б6 пред спиење обавезно да пиеш, да се опуштат мускулите.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.722
    Допаѓања:
    41.580
    Колку отприлика трае лечење на загноен заб?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.752
    Може да се реши и во една посета. Ако има оток и болка, се чека да спадне отокот, се дренира. Ако нема, темелно се чисти, се обработуваат каналите, се дезинфицираат, и се полнат. Со што, зависи од случајот, може со лек до следна посета, најчесто калциум, или пак се полни дефинитивно. Кај нас после дефинитивно полнење се затвора со пломба, во странство најчесто после тоа прават навлака за заштита на забот. Мртвите заби се порозни и лесно кршливи, па на тој начин да се спречи кршењето и губитокот на забот.

На tambelina и Ahoy им се допаѓа ова.