Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Една недела пиев антибиотик, во понеделникот бев ми стави лек (забот беше со гипс затворен ако не се лажам) до денес, денеска повторно променивме лек и е со памукче оставено до утре, а утре лекарот ми рече дека ќе ми стави гипс (и веројатно пак ќе го промени лекот).

По ова што ми го кажуваш веројатно не останува уште многу работа, фала :)

Уште ова да прашам ако не е проблем, забот ми беше пломбиран пред 6- 7 месеци, а сега испадна дека е загноен.
    До што може да е?

Лекарот ми рече дека е префорсиран, на пломбата немало подлога и затоа, ама не ми е баш најјасно.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Кога првично бил пломбиран имало длабок кариес кој ти го решиле тогаш, ама под пломбата не ставиле заштитен слој за да ја спречат некрозата (изумирањето) на нервот. Бидејќи се работи за преден заб, се става композитна пломба, а искуството кај многумина во пракса покажало дека ако нема заштитен слој меѓу пломбата и делот кон нервот, тогаш се јавува некроза на нервот, особено ако слојот што го дели од пломбата е тенок. Со изумирањето на нервот дошло до инфекција на мртвото ткиво и загнојување.

На tambelina и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Фала ти многу, се надевам ќе се реши што побрзо и што полесно. :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    9.489
    Нормално ли е тапа болка после пломбирање?
    Дали болката е поврзана и со пмс оти приметив дека пред пломбирање забот ме болеше само тој период?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Нормално е да има болка ден-два после пломбирање, само да не е јака и постојана. Со циклусот не е поврзана, иако некои жени се поосетливи на болка за време на менструацијата.

На tambelina и Kataklinkers им се допаѓа ова.
  6. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    752
    Imam kamen vo plunkovnata zlezda malo kamence e duri so jazikot go osekam denes edno mi izvadi eden zabolekar deka bese skoro na povrsina ama osekam usye edno ima. Dali ima nekoj iskustvo vakvo i dali e nesto strasno dali ima losi posledici ili sto znam dali imal nekoj i da go kaze svoeto iskustvo

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Шмукај лимон, јади кисело за да се стимулира лачењето на плунката и би требало да го исфрлиш каменчето. Не е ништо страшно, ниту има лоши последици, ама знае да предизвика воспаление на жлездата, често и болки ако е поголемо од обемот на каналот низ кој излегува. Ако не излезе само, се вади оперативно, не е ништо страшно тоа.

8. Unforgiven_girl

Unforgiven_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    752
    Fala mnogu. Probav so limunot no izgleda nema sansi malce e pogolemo ama stom ne e strasen i operativniot zafat ke sredam . No nema jas mislam problem ako postoi uste nekoj mesec za da probam ponovo so limun. Nemam bolki voopsto samo sto znam deka e tuka mi smeta deka znam a ne mi predizvikuva nekoja bolka taka..

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Ок е, не е проблем, ќе излезе. Само што може да предизвика воспаление на жлездата е маката, ако го затне скроз каналот. Ајде следи ситуација, ќе видиш како ќе биде.

10. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    5.598
    Умниците ми се сите извадени. Кога поправам заб не можам да ја држам устата отворена поради јака болка во зглобот на вилицата на истата страна каде ме боли и сега. Имам 4пати правено панорама за сите 4 умници лекарот вели зглобот е ок. Штитници се правеа по мерка?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Да, по мерка се прават. За болката во зглобот ќе си консултираш специјалист. Или на максилофацијална хирургија, или пак ќе одиш во Дента Ес ако си од Скопје, имаат баш специјалист за проблеми со зглобовите.

На tambelina и violetblue им се допаѓа ова.
  12. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    Дали имате користено Инсадент да споделите искуства?

13. lpstar

lpstar Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    imam prasanje, vo procedura sum na stavanje mostovi gore I dole, za da se ispravi zagrizot... sega dolnive site mi gi istruze stomatologot, pa cekam dur da bidat gotovi novite zabi... prasanjeto mi e dali moze so nesto da se plakne nepceto vo meguvreme, bidejki del od zabite se zivi, toest so nervi I pri pienje voda, bas osetlivi...

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Миј ги со паста за осетливи заби. Плакнење нема потреба, за да избегнеш директно дејство на ладна/топла вода, пиј со цевка, за храната - нека биде млака. Не ти изработија привремени коронки да ги заштитат забите?

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    20.822
    Веќе неколку месеци имам проблем со долната вилица. Не знам ни јас што е ама ај ќе опишам некако. Значи како да ми се создава грч помеѓу вилиците и не можам да ја отворам убаво устата, понекогаш и не можам да џвакам нормално кога јадам нешто. Ова ми се случува само од десната страна а од левата немам никаков проблем. Понекогаш е многу мала болката ама некогаш не можам ни устата да ја отворам а тоа често ми се случува наутро кога ќе станам. Синоќа ме болеше цела десна страна од вилицата и имам пиено и парацетамол и B6 ама не ми помагаат. Се осеќам како да ме боли заб ама не е заб туку е вилицата. Не знам од што може да ми е ама како што кажав погоре вака ми е веќе неколку месеци. Да не има некој вакво или слично искуство?

16. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    9.298
    А дали при јадење на поголеми залаци осеќаш крцкање на вилицата?

На Mrs.Precious му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mrs.Precious

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    20.822
    Ее да и тоа. Не можеше да ми текне како да го кажам. Осеќам звуци некои кога јадам буквално како ти што кажа како да ми крцка вилицата.

18. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    9.298
    Не знам ти на која возраст си ама во тинејџерските години и мене истото ми се случуваше. Барав чаре ама не најдов, па со тек на време додека се развивав само по себе се среди. Се намали и крцкањето, а и не ме болеше повеќе.
    Сега ми е скроз нормална вилицата ама знае понекогаш од време на време да крцне, но ништо страшно. Така што, би те советувала да јадеш помали залаци и да не ја отвораш устата премногу, па дури и при зевање внимавај.

На tina2018 и Mrs.Precious им се допаѓа ова.
  19. Mrs.Precious

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.411
    Допаѓања:
    20.822
    Во ред. Фала ти. :)

На Star_dust му/ѝ се допаѓа ова.
  20. oceana

oceana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Здраво, ве молам за совет. Пред 2 недели ставив мост на долната вилица од 5 заби вкупно. На почетокот ме болеше нормално непцето, ми рекоа да пијам за болка аналгин и да мачкам гингивал. Но еве после толку време јас уште чувствувам болка која станува се поголема посебно кај носачот заб 4ката.
    2 недели пијам вентор по потреба, болката поминува и после некое време повторно почнува, како да гори оган во забот, некој притисок голем мислиш ќе експлодира.
    Бев денеска до на заболекар но затворено беше, на работа се враќа во петок. Вака нема отечено ништо но многу ме боли внатрешно и на таа страна не можам да јадам :(