Правел некој операција на заб што е под мост? Пијам хиконцил и серапептасе ама мора да се оперира забот што е под мостот така ми рекоа во што поскоро време операција
Се средува оперативно со ласер. Ама прво види да не има и други работи за средување, да не не е само gummy smile, оти често е придружен со неправилности во поставеноста на забите. Процес на коренот. Мора да се отвори и исчисти забот иако не те боли, нервот е мртов. Инфекција има, па затоа е така. Сега забот не те боли, ама може да те боли. Ако е голем процесот, покрај чистењето на забот се прави и апикотомија, односно оперативно чистење на инфективниот процес. Оди на стоматолог, да ти направат преглед и снимка и да ти кажат што да правиш понатака. Ако сакаш да го задржиш мостот (и забот), ќе мораш. Забот може да се лекува и конзервативно, т.е преку отворање на дупка во коронката и класично лекување, а тоа трае подолго време.
Фала многу Annath, направив рентген снимка дефинитивно 4ката и 5ката за операција за да не го вадам мостот, ми рекоа кратка интервенција се надевам не е ништо страшно дијагноза пишува Болести на пулпата на периапикалните ткива. Закажано имам веќе, па тоа е што е
Коренот на тројката е најдолг од корените на сите заби. И да, до носот е, баш кај што опишуваш. Над самиот врв на коренот и околу него е инфективниот процес.
Зависи кај ќе се снимаш. На државно треба, по поликлиникиве, за приватно не. Приватно снимка на еден заб е 200 денари.
Дали смеам да се напијам хелекс пред апикотомија да ми прават? Како што се приближува времето имам голем страв да н Дали смеам да се напијам хелекс пред да ми прават апикотомија утре или нешто друго за смирување? Како што се доближува времето имам се поголем страв
И може да ми кажеш како помиина? Мене забов ми е здрав прав ,бел убав , најгоре скроз имам топче и топчето боли при допир инаку не ме боли , не сакам да го уништам забов со вадење на нервот и да ми поцрни , дали може бар со антибиотик топчето да ми ичезне?
Со игла да го дупне? Инфекција страшна може да закачи . Не давај такви совети не е во ред , мисли малце.
Да прашам нешто. Имав интервенција- вадење нерв. Кога го полнеа забот, со нешто ме премачкаа, се натопи и тоа памукчето што го ставаат од страна да собира плунка и секаде каде што ме допре таа течноста ме изгоре како некоја киселина. (2-3 дена пројдоа додека ми заздрави слузокожата). Дали некој знае да ми каже што точно е тоа? Инаку дојам, примив пола шприц анестезија, ама ова со течноста ме замисли, иако локално беше употребено, да не му наштети нешто на млекото
Јас пак пишувам во врска со ова. Многу почна да ме боли во последно време, не можев цела вечер да заспијам, многу голема болка.. Да ми предложи некој нешто за смирување пошто не се истрпува веќе.....
Средство за дезинфекција е тоа, јако е, ама не е ништо штетно за доење. Ќе треба неколку дена да зарасне каде што те допрело, ама ќе помине, нема потреба да се грижиш. Сепак 1-2мл се во прашање, не се користат огромни количини.
Има апарат што се вика Aqualizer, наменет е за одмарање на мускулатурата на зглобот, не го решава проблемот со крцкањето, ама помага со болката. Во меѓувреме, ептен мека храна и што помалку да ја отвараш устата.
@Annath помош, направив апикотомија на циста на два заби 4 и 5ка доли лево што се под мост. Докторката ми стае инекција после операцијата и уште 4 дена да ставам рече нема да те боли. Но сега дојдов дома и помина анестезијата и ужасно многу боли, дали смеам нешто за болка да се напијам вентор кетонал нешто појако зошто солзи дури ми идат, а прилично долго ме шиеја
Секако дека смееш да пиеш. Ибупрофен од 600мг, или ете вентор/ефридол/нимер. Серапептазе или уште подобро химорал форте, обавезно.