Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Кога сме веќе на темава да те прашам
    Опција за вилица на мала коска има шанси?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    4 саати е најмалото можно растојание, инаку се пијат на 8 часа. Штом си пиела по две таблети, ок, иначе има и од 600 мг, за екстремно јаки болки. Ако си почнала со антибиотик пред три дена, досега требало да биде намалена болката.

Како мислиш мала коска? Ако има голема ресорпција (трошење на коската народски) на гребенот, особено во долна вилица, може да биде проблем кога се става обична пластична вилица, ама ако се ставаат импланти како носачи, има чаре, може да се среди. Само треба добар хирург да се најде.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Да, но не е намалена болката тоа е проблемот.

Овој заб што го извадив требаше да биде носач но ми кажаа дека е многу кревок и дека ако го сочувам и да ставам мост нема долго да држи поради мала коска односно од извадени заби растојанието се стеснало и коската станала мала (така разбрав,може и грешно сум разбрала). За долната вилица поточно и ми предложија за импланти,но јас сум плашливка па сакав само вилица.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Терај со антибиотикот до крај, па веројатно ќе помине, ако не, пак да те видат. А за вилица - нема проблем ако имаш други заби.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    На блиска пријателка вчера и' беше изваден живецот од забот, но веќе денес има огромна, отчукувачка болка на тој заб, осеќа како да се мрда, како нешто да го притиска и има непријатен мирис во устата... на моја сугестија (бидејќи знам дека ова се симптомите на гној на заб, затоа што пред неколку недели минував низ истото) и' се јавила на матичната заболекарка и таа и' рекла дека не може да има гној затоа што живецот е веќе изваден. Би сакале да слушнеме уште некое стручно мислење, дали има шанси да е гној или е нормална болката?

@Annath @Spidy @Fluffy^-^
    Thank you in advance :bow:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Има инфекција, мора да се дренира. Ако отече, антибиотик, во спротивно само дрен е доволен, и да биде отворен забот. Ќе се смири со тек на време, само да пази да не се полни со храна. Кога ќе се смират симптомите, да се исчисти убаво и дезинфицира и наполни со лек. Ако уште има мирис и секрет од забот, може ќе треба антибиотик, ама тоа ќе процени стоматологот. Јас не сум давала терапија во секој ваков случај, немало потреба, се смирува за два-три дена.

На Ahoy и Spidy им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Така и си мислев, веднаш ќе и пренесам како што напиша.
    Фала уште еднаш :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Дали забот е отворен или е затворен со лекче? Јас верувам во стручноста на докторката. Не знам каков бил случајот. Штом вели дека е отстранет живецот и дека нема што да боли, значи не е проширена инфекцијата натаму (во пародонтот). Исто така, вакви симптоми на некој притисок на полнет заб можи да се јават ако пациентката била наведната подолго време или некоја друга физичка активност. Следете ситуација, доколку отечи или болката ако е неподнослива, да си оди да и го отворат за да се дренира. Пожелно е да се напие нешто против болка. Вентор, кетонал, доколку нема контраиндикации за овие лекови.

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Затворен.
    Имаше лекче до вчера мислам, за умртвување, па вчера и' го затвори.
    Вели дека исто чуствувала непријатна миризба додека и' го работела забот вчера.
    Нема такви физички активности иначе пациентката, а докторката по професија е всушност ортодонт, иако работи и заби вака. И' рекла да зема антибиотик сега.
    Фала ти и на тебе :)

На Fluffy^-^ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.102
    Допаѓања:
    11.863
    Кај матичен стоматолог каде што одите ме интересира што носат од опрема за време на вирусот откако почна? Јас кај мојата што одам од начинот на работа сум задоволна како работи, ама кога треба да ми става анестезија постојано се натегаме и воопшто не сака да става, и кога стави се е со префрлување и некогаш ми доага да ја сменам ама од мал град па немам баш и некој избор. Сега откако почна вирусот некако како медицинско лице и не верува баш дека постои, ама она што не ми се допаѓа, ниту мери температура, ниту пак носи нешто за заштита, освен маска. Дали и вие таму каде што одите е така сега за време на вирусот, само со маски се ?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.773
    Допаѓања:
    14.286
    Униформа, скафандер, капа, 2 маски, визир, ракавици. По протокол од министерство за здравство вака треба, јас со помалку од ова не сум влегла во ординација од март.

На tina2018, H.VAGA и anggell им се допаѓа ова.
  12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.102
    Допаѓања:
    11.863
    Претпоставувам дека е така, затоа и се зачудив, сега уште толку страв имам да одам кај неа... :|

Веќе неколку дена во устата, непцата ги чувствувам некако и јас не знам убаво да објаснам, ме подзаболуваат на некои места ама како тапа болка, како да имам афти, а немам. На горната страна непцето како здрвено го чувствувам, па после некое време се јавува таква болка на друго место.
    Да напоменам немам расипани заби, тоа што имам веднаш поправам, а сега поради вирусот не ми се оди баш за ова кај матичната. Може ли некој совет како да си помогнам да не ја чувствувам ова тапо пулсирање во устата, на непцата. Со што би можела да ја жабуркам устата да ми се намали ова што го чувствувам :wasntme:

Последна измена од модератор: 15 октомври 2020
  13. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.715
    Допаѓања:
    14.972
    Kolku kostat nano kompozitni plombi na privatno? @Annath

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.752
    Од 1000 нагоре, зависи кај ги правиш.

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Малце каснам, но доколку забот е умртвен, не треба воопшто да чувствува болка. Тогаш умртвувањето не е извршено како што треба. Некои ординации немаат соодветна апаратура, умртвуваат од ѓутуре, што воопшто не го оправдувам. Постојат ендомотори со кои целата постапка е упростена и точна. Јас умртвував два заба, до ден денес ми се сочувани, без промена на боја и цврстина, како воопшто да не ми биле умртвени. Многу е важен самиот стоматолог, апаратурата која се користи. Исто така, ни б од болка не чувствував. Нека направи снимка од забите, одма ќе се види дали проблемот е до лошата интервенција или е сепак нешто друго во прашање. Ама едно знам, денот кога ми ги умртвија, се спасив од болка, која беше неопислива.

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Во ред е сега, болката поминала после еден ден, иако матичната и' препиша антибиотик, со објаснување: "мора да боли зашто ти го чепкав" :D

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  17. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.234
    @Ahoy јас не сум стручна, но имам лично искуство со умртвување на нервот.
    Не би требало да се чувствува болка т. е. првиот ден ми рекоа дека може да има мала болка поради самата интервенција. Поминаа неколку години оттогаш ама памтам дека ми ставија лек, и по неколку дена или една недела бев на процедура за полнење на каналите.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Сигурно имаше гној другаркава, симптомите типични, плус после анитибиотикот веднаш се смирило

А како оди полнењето на каналите?
    Треба за недела дена да ми ги наполнат, после 6- 7 недели лекување на загноен заб :worried:

19. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.234
    Ништо страшно не е. Немав апсолутно никаква болка, без анестезија беше процедурата.
    Три пати бев на интервал од недела-две. Една процедура траеше 15-20 минути.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.721
    Допаѓања:
    41.577
    Супер (y)
    Фала на инфо :)

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.