1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Зависи колку ти се збиени забите. Може, но и не мора. Најдобро да се консултираш со ортодонт. Мене не ми направија проблем, ама имав место.

2. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.705
    Се допирав сега, видов дека има простор измеѓу 7ца и 8ца. Ама уште се мали, кога ќе нараснат можно е да го фатат тој простор и све да ми избуткаат?

3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Види, убаво е да ги имаш сите заби, али реално од осмици никој убавина не видел. Прво, ќе ти се расипуваат често, затоа што реално е тешко да ги четкаш, ќе си отвориш само работа по стоматолози. Не знам како ќе ти бидат поставени, ама ако се како кај мене, четка многу тешко влегува. А, второ не знам каква е поставеноста на твоето забало, за да би ти рекла дека нема да имаш поместување на останатите заби. Трето, може да ти прават рани во образ. Затоа најдобро е да го прашаш стоматологот, ќе ти даде насока што да правиш, затоа што ќе има јасна слика како ти се распоредени забите.

На tina2018 и edna_malecka им се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.877
    Допаѓања:
    16.810
    Јас ги имам сите четири 8ци и не ми направиле никаков проблем, зошто би вадела здрави заби доколку не ти предизвикуваат никаков проблем. Единствено поброзо се расипуваат ама тоа се решава со редовни контроли на стоматолог.

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.705
    Благодарам :hug:

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Iva a

Iva a Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    16
    Zdravo pred 3 dena izvadiv 6ka gore,no pri vadenje ostanal eden koren,vcera stomatologot mi napravi snimka i vide deka cel koren e ostanat mi dade antibotik i mi kaza deka za tri cetiri dena ke mi go izvadi toj..nema li da e problem na veke izvaden zab pak da se stava antastezija i da se vadi koren bidejki se raboti za mnogu kus period

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.878
    Извадив заб пред околу 2месеци и сега непцето на забот што беше почна да се гледа белко на него, како боцкаво нешто.
    Ќе одам следна недела на стоматолог но сепак да ми каже тука некој ако знае што е тоа?

На Принцезичка1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    И мене ме интересира ова.
    @Annath ако можеш да ни кажеш

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.748
    Ако боцка и е остро, може да е работ од коската, се случува некогаш и тоа, ако не е исчистена убаво раната. Зборувам за работ од чашката во која се наоѓа забот, или пак коскената преграда меѓу корените, ако забот е со повеќе корени. Во текот на вадењето може да се скршат и со чистењето на раната се отстрануваат ама некогаш не може да се исчисти целосно. Кај орален хирург ќе одиш за консултација.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.772
    Допаѓања:
    2.090
    @Annath ќе те замолам за совет. Во четвртокот ја извадив долната 7ка, се помина во најдобар ред беше брзо и лесно, корените излегоа сето тоа. Стоматологот ми рече дека ќе треба на местото да фаќа како бело, но јас гледам има црвени и црни точки. Немам болка никаква, имам вкус на крв во устата и здивот ми е непријатен. Дали заздравува нормално или да се јавам кај стоматологот за консултација? :worried:

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.748
    Јави се и прашај го. Да, треба да има како бели наслаги, не треба да крвари (а вкусот на крв значи обично дека има крварење). Ако може да те види денес, нека ја ѕирне раната.

На buba4e89 и MayDiamonds им се допаѓа ова.
  12. Loli4ka444

Loli4ka444 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    35
    Здраво девојки. Пред 2,3 месеци почнав да пијам зелен чај и на моите предни заби горе забележав после некое време жолти дамки, односно забен камен. Дали можете да ми препорачате некоја паста која може да ми помогне да се отстрани тој забен камен. Што се однесува до чистење на забен камен кај стоматолог дали ќе може да ми објасните како оди тоа, искрено се плашам бидејќи имам чуствителни заби? Исто така од десна страна, доле, последниот заб ми е правен пред 4,5 години но почна да ме боли пред некое време. Дали може правен заб да боли и дали сега стоматологот ќе ми го извади, една моја пријателка имаше такво искуство?
    Поздрав и фала на одговорите

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.180
    Допаѓања:
    16.413
    Хелп!
    Имам заб на кој му остана само едниот ѕид и е заоблен, ми го направија како цел.
    Е сега, ми падна самиот. Ми се изваде така лесно.
    Нз што да правам. Имам дупка.
    Читав дека никако не треба да испирам со чаеви.
    Нз како да постапам дур да закажам.

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.095
    Мислам дека и предходно пишував за овој проблем ама не се сеќавам добро, сега болката пак ми се јави па да си прашам.
    Имам изваден заб катник веќе 3-4 години, местото е заздравено нема инфекција барем однадвор ама уште тогаш остана како дел од коска малце поиспакнат, бев и втор пат демек ми го средија и зарасна ама под кожата уште се осеќа како топче тврдо на допир и многу ме боли кога притискам на него, не можам да јадам воопшто на таа страна. Болката не е постојана ама често се јавува, не ме боли целото место на забот, туку кога притискам баш на него ме боли цела вилица од таа страна. Што може да е, треба ли да го сликам, можно ли е да е останат корен?

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Може. Ама тоа со операција се средува.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lenichka

Lenichka Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    36
    Zdravo bi sakala da ve prasam dali nekoj ima iskustvo so rasipan katnik i da mu se zdrvuva liceto odnosno stranata uvoto,obrazite ,ushite pozadi uvoto. Celata strana me boli i mi e zdrvena. Pozdrav sekoe dobro

17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.878
    Ти благодарам @Annath на одговорот, бев денес и ми кажа дека е од забната чашка ама ми рече не е ништо страшно, нормално си зараснало....

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    14.878
    Преку телефон може да ти кажат совет. Јави се

19. Sofijaa21

Sofijaa21 Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво. Имам 15 години и пред 4 месеци ставив фиксна протеза. Само горна, но треба да носам и долна. Првите 2 месеци се беше океј, но третиот месец 2ката многу ми се оддалечи. Имам голем простор меѓу двојката и кецот. Ме фаќа страв. Бев на контрола ми рекоа дека не е ништо страшно. 2ките ми се малку ситни поточно мали и можеби затоа. Докторката кога кажа дека може да се среди со корекции и пломби јас уште толку се уплашив. Многу сум загрижена.

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Ќе може некој стоматолог да ми пише во лп да се консултирам со него за нешто?
    @Annath @Spidy ?