Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    А колку би била стандардната цена на циркониумски коронки? Дали се подобра опција од металкерамичките и доколку да, зошто? Ми имаат споменато дека се подобри, демек поради фактот дека не се со метал? Дали металкерамичките влијаат врз потемнување на непцата или друга е причината зошто тоа може да се случи со коронки?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    14.283
    Безметалните се поестетски, затоа се подобри од металкерамичките, и го нема потемнувањето на непцето со нив. Ако ти е за предни заби, цирконот е подобра опција. За бочни заби каде естетиката не е толку битна, и металкерамичките се добри. Мислам дека 160-180е отприлика се движат безметалните, сигурно има и поскапо и поефтино од тоа. Битно е искуството на докторот да добиеш добар резултат, како и кој техничар ги прави забите. А цената не секогаш го рефлектира тоа.

На Mitrovska95 и MissChievous им се допаѓа ова.
  3. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Фала на информациите. Дали можеби имаш предлог за добар доктор и техничар во Скопје?

4. Jec

Jec Нов член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Јас сум во иста ситуација, бев во Ендомак, бев во Круна МС, бев кај др.Ненад од Караа Хелт Груп и на крај бев кај др.Ане Котев, он некако најмногу ми остави впечаток и веројатно ќе се одлучам за кај него, но сајам да слушнам искуства, дали некој чул за докторов, можеби правел кај него и.т.н .....

5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Потемнувањето на непцата никогаш нема да се случи, ако докторот и техничарот се стручни. Инаку тоа, останува за цел живот. А се случува поради неотстранување на оксиди. Ако видиш црни коронки од внатре, ни под разно не дозволувај да се цементираат. Треба да имаат метално-сива боја со сјај од внатре.
    Инаку може и крш цирконија да добиеш, а совршена метал керамика, што зависи од техничарот во најголема мера. Оние кои си ја познаваат работата и од метал керамика ќе направат природен заб.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jec

Jec Нов член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    @senza.parole Имаш правено естетска корекција, коронки кај др.Ане Котев ?

7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.855
    Допаѓања:
    24.142
    Да.

8. Girlll123

Girlll123 Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Zdravo
    Vaka mene mi se izvadeni 6kite i poradi toa mi se iskrivija 7kite. Mi preporacaa da nosam protezi da se ispravat i potoa da stavaat mostovi, no koga prasav i na drugo mesto mi rekoja mozi da se resi i bez proteza direkno so mostovi na koi trajnosta im e okolu 10godina zavisi toa, i isto taka mozelo so struzenje samo na eden zab, ne kako sto kazuvaat nekoi mora dva da se struzat. Sega sakam da znam iskustvo nekoe koi se prednostite ako nosam proteza pa napravam mostovi koga sekako i da nosam pak moram da napravam otkako ke gi izvadam. Vi blagodaram

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    14.283
    На навалени 7ци не е во ред да ти стават мост. За да се надомести 6ка да се струже само еден заб наместо два исто така не е во ред.
    Препораката што ти ја дале да носиш фиксна па да се направи мост е најдоброто решение. Најмногу време одзема, и најмногу ќе те чини, ама ако сакаш добри резултати, така треба да се постапи. Секое друго решение е само компромис, и дури и да потрае таквиот мост, ќе ти ги оштети забите под него и може и тие заби да ги изгубиш кога ќе дојде ред да се смени, макар и да издржи 10 години, што искрено не верувам.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. La_Luna

La_Luna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    50
    Здраво девојки, кој е НАЈДОБАР заболекар за естетски зафати во Скопје (венерки, имплантанти, порцелан...)?

11. Chickadeer

Chickadeer Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    340
    Јас пред 3 години ставив 14 циркониа коронки и еден имплант и ми излезе околу 220 евра по заб.

12. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Ми треба совет. Решив повеќе внимание да посветам на забите во естетска смисла. Од здравствен аспект ми се океј, ама воопшто не ми се допаѓа како изгледаат. Бидејќи не се разбидам во медицински термини, би сакала да добијам совет што всушност ми е потребно да направам за да ми изгледаат поубаво. Порцелански заби ли да ставам? Протези не би сакала, морам да нагласам. Имам 30 години.

z.png

13. Chickadeer

Chickadeer Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    340
    јас би ставила навлаки (veneers) доколку забите ти се здрави. Ѕирни ја Милена Јованова на Инстаграм.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.746
    Прво загризот мора да се среди, после и забите. А тоа се прави со фиксен апарат. Но ти сакаш инстант решение, па коронки или еве veneers се можеби опција. Јас лично сум средувала заб или два во обратен загриз со коронки, ама во твојов случај не би, особено ако се здрави заби.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Благодарам многу на мислењата :)
    Ќе одам на забар да видам точно што ќе ми каже откако ќеме види лично.

Имате некој добар да препорачате во Влае или околина?

16. elvittta

elvittta Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    316
    Ако фали малечко делче на забот и да стават пломба колку да е еднаков целиот заб, колку би ми наплатиле?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.746
    Колку што е цената за пломба. Нема цени за пола или четврт пломба, секоја поправка на забот се смета по регуларна цена, независно колку е голем дефектот. Зависи и дали е преден или бочен заб.

На Spidy и elvittta им се допаѓа ова.
  18. flow30

flow30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    61
    Здраво, имам проблем со кецот и двојката, имаат сменето боја, станаа потемни и премногу ми пречат во однос на естетиката. Читав на интернет најверојатно станува збор за умртвен заб, а како превенција најчесто се користат навлаки за заби. Ако може некој да ми објасни подетално во врска со ваков проблем и по која цена се движат навлаките. Поздрав :)

19. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    31.455
    Искуство со вадење умник со операција ? Страв ми е :(
    Нема умникот место кај да излези, мора да се вади оперативно. Веќе често имам болки бидејќи турка, ама нема каде да излези.

20. Elen4e_sonce

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Џабе искуство, кај секој е различно. Долните се позезнати од горните, ако станува збор за горен умник ќе немаш мака. Во секој случај извади ги, мене ми ја истуркаа цела долна вилица дур се стокмам да ги извадам, ем ме фати дома треска од нив.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.