Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Sandzesss

Sandzesss Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите пред еден месец ми вадеа нерв на 5 доле кога го извади беше црн на др заби што вадив ми беше бел кога го прашав рече таков бил сега почна да ме боле како да работе со машинката таква е болката од почетоко ме болеше само сабалје и вечер а сега нонстоп.Зедов една лажичка го чукнав и тогаш боле и кога натиснам на него и кај коската.што може да е со забот? Дали ќе помине без никаква интервенција?

2. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    @deskarada
    Зависи од положбата на самиот заб, и дали е горе или долу. Моите беа зезнати, ама сепак не е многу страшно. И онака нема ништо да осетиш, само процесот трае малку подолго. Мене потешко ми беше дома, операциите и двете супер ги поминав. Иако беа тешки за вадење, кога не осеќаш ништо сеедно ти е.
    Е после тоа, јас пример немав болки ама имав оток и модрица огромна. Не можеш баш да јадеш се, ќе јадеш мека храна. Секако ми рекоа да се напијам апче за болка превентивно кога дојдов дома, па испив едно, и утре дента уште едно.
    Ќе ти дадат антибиотик и апчиња за отокот. За 7 отприлика вадат конци, а 10 дена ќе бидеш назад на нормала. Само извади го побрзо пред да ти ги помести сите заби.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  3. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    31.455
    Долу е, десно. Само едниот крај од забот е само малку излезен, едвај се гледа, не цел крај.
    Кога ти ги вадат конците боли?

Јас општо немам страв од заболекар, од мала секогаш сама и редовно одам. Ама дека не е излезен, ќе треба непце да се сечи, па од внатре да се вади ми е стравот.

4. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Не боли воопшто. Не ни осеќаш.
    Моите не беа ни малку израснати. Буквално најлесен дел ми беше таму операцијата, вака само ти делува језиво. После ќе ти биде мака заради отокот, и ограничување на храна, инаку немав некои болки ниту проблеми.
    Ама јас премногу отеков, таква сум, склона на оток и модрици. Тебе може и нема да ти отече толку многу.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  5. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.948
    Допаѓања:
    31.455
    Фала ти за одговорот :hug:

На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    @Annath денеска вадев заб 5ка горе, докторот ми рече ако ме боли да се напијам кафетин, но немам дали можи вентор да се напијам.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Може, слободно.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Фала за брзиот одговор

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    771
    Допаѓања:
    561
    После колку денови од пиење на антибиотик ви се смирувал заб? Пијам 2 дена, ама мислам дека нема некое подобрување и ми е страв...Воспален е и некој лимфен јазол под вилицата, боли при голтање...
    П.С. Забот боли само доколку го чукнам и на притисок, онака не. Ме нервира болката под вилицата кога голтам..

Последна измена: 6 декември 2020
  10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.231
    За чистење забен камен оди цена од еден заб или како?
    Мене треба да ми чистат 2 заба ама не знам колку пари да си понесам.

11. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Прв пат слушам за ова цена од еден заб. :^)
    Валда кога ќе земе да ги чисти ќе ги провери сите останати заби. Оддамна беше не се сеќавам за цена, се си мислам околу 500 дека ме кошташе, ама не сум сигурна бидејќи и заби поправав во сметката. Еднаш од еден заб ми исчисти камен без пари, бидејќи ми поправаше и заб. :|
    Кога како ќе им текне..:^)

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.231
    Да?
    Не знам и јас како оди, дали од заб дали во цената е сите што ќе ги исчисти

13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Мислам дека е иста цената, дали два заба или сите не им е битно. Освен ако не ти е пријател стоматологот па така да те части бесплатно, новогодишно. :D

На GrimTheReaper и GirlRose им се допаѓа ова.
  14. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.497
    Мислам дека ги чистат сите заби, бар јас таму каде што одам. Цена е 800 ден.

На GrimTheReaper и GirlRose им се допаѓа ова.
  15. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Чистење забен камен е 200 денари од квадрант што значи 800 денари за цела уста. Ако инсистираш и ако тие два заби се еден до друг (во ист квадрант) можиш да поминиш со 200 денари, но со самото чистење се опфаќа и делот од вратот на забот што е под гингива, што значи можеби имаш наслаги под гингивата а не ги гледаш (субгингивални конкременти), така да, најпаметно ти е сите заби да ти ги поминат. :)

На Crna Dama, eliesaab, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  16. cobra666

cobra666 Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Пред 1 недела матичниот заболекар ми кажа дека имам гнојна ќеса на 1 и морам на операција.Отидов на ренген го сликаа забот и со сликата отидов кај Др.Маролов (Штип) тој ја виде сликата и забот и ми рече да пробаме да го средеме со 3/4 лекови и после пломба.Си дојдов дома и сега почна по малце да ме боли...
    Некој со слично искуство и како е можно гнојна ќеса туку така без операција да се среде ???

17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.534
    Допаѓања:
    14.587
    @cobra666 сум немала такво искуство, но имам две познанички што имале таков проблем. Гнојот задолжително се вади. Никакви лекови ниту пломби. Тоа може понатака да доведе кон други компликации.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745

Може и без операција да се среди, само солидно и темелно да се обработи и дезинфицира каналот. Има многу успешни стории каде што вакви ситуации се решавани со конзервативна терапија, значи без да се прави било каков оперативен зафат.
    Што ти правеше денес и колку е силна болката што ја чувствуваш?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cobra666

cobra666 Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Зема со една игла и бидејќи имав дупка во забот направено само направи поголема и иглата имаше одвратен мирис , го исчисти забот и ми стави лек и ми кажа на 2 дена со матичниот ќе го менете лекот , а болката е ептен минимална

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Го отворил за дренажа. Јас мислев да не го обработувал каналот. Ок, види со матичниот.