Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.331
    Имам еден терсене заб што ми се расипа едно време па го поправав. Сега непцето одма до тој заб ми е црвено и многу крвари при четкање. Го чистев тој дел околу забот со конец да не останало храна ама уште крвари. Е плус приметив дека баш на тој дел има лош мирис. Да не е нешто бактериско? Како да го средам засега додека отидам на забар?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Конец и редовно четкање. Може работ од пломбата да ти прави иритации, ако не е убаво направен.

На Fluffy^-^ и Tan4ence им се допаѓа ова.
  3. monami74

monami74 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Здраво. Има ли некој искуство со veneers и како иде таа цела процедура,. Веќе долго време размислувам за тоа зашто напред забите ми се катастрофа што не помага никакво белеење освен тие veneers. Ова особено ме интересира , дали на криви заби тоа може да се направи или ќе треба првин протеза да носам па отпосле ке се стави тоа veneers ?. Фала многуу

4. Ivonce3bonbonce

Ivonce3bonbonce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    48
    Женски боли ли анестезија на предни заби кога се става? Или повеќе боли на катници?

5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    Моето искуство е многу болно со анастезија на горни кецови, боли самиот убод, а боли и анестезијата кога се шири низ носот/синусите. Ама посекако ќе издржиш, краткотрајна е болката, ќе почне да функционира анестезијата за брзо.

На Ivonce3bonbonce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    156
    Непцето околу еден заб ми е црвено и ме боли, со што да ја намалам болката додека да отидам на забар?

7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Имам правено заб пред година дена
    Забот ми беше целиот скршен и го умртвија и ставија три колчиња и ми го пломбираа како заб исто изгледа
    Немав никаков проблем до пред 5 месеци ми се јави болка при јадење,бев на стоматолог ми рече дека тој заб нема шанси да ме боли ми направија снимка и ми рекоа дека непцето ми е воспалено дека ке исчистат и ке помине
    Го направија тоа ми исчистија и забен камен околу 2недели немав никаква болка потоа пак почна не многу ама чуствував
    Е сега пред недела дена почнав да чуствувам болка при јадење неможам на таа страна никако да јадам или да стиснам со забите
    Тие ми тврдат дека тој заб нема шанси да боли а јас чуствувам дека е баш тој заб
    Ве молам некој ако имал вакво искуство нека сподели
    @Annath

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Можно е да боли, да побараш второ мислење? Ако има колчиња, не знам колку е изводливо пак да се лекува.
    Кога пациентот знае точно кој заб боли, најчесто испаѓа така и тој заб се лекува. Има случаи кога болката се пренесува на други заби и потешко се одредува кој е болниот заб. Во твојот случај не верувам дека е така. Ако може да се спаси, лекувај го, само кој ќе се нафати.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @Annath и јас не би се нафатила да го лекувам подобро нека го извадат
    Не ми го извадија бидејки 5ката ми е извадена па ако го извадија и него ке имало многу празнина
    Подобро да го извадија и да ми ставија заб одколку сега вака
    И така ми излезе скоро како еден заб ама ете така ми предложија така направив

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ivonce3bonbonce

Ivonce3bonbonce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    48
    Дали пломба на предни заби е поскапа од обичната на катници што се става? Или цената е иста 600 денари?

11. Fluffy^-^

Fluffy^-^ Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    16.761
    Има најразлични материјали за пломба. На предни заби е поубо да се стај пломба со подобри естетски карактеристики, што да, е поскапа, но можиш да поминиш и со обична пломба.

На Ivonce3bonbonce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    По правило, бела пломба на предни заби, покриена од фонд чини или 450 или 600 денари, зависи од пломбата. На бочни заби, фондот не покрива бели пломби, туку само амалгамски, сребрени, што чинат мислам 200 денари. Белите пломби во бочна регија се наплаќаат приватно, барем така фондот вели. А стоматолозите сами си ја направија грешката, оти погрешно го толкувале ценовникот, и затоа наплаќаат 600 денари и бочни пломби. За среќа, тоа почна да се менува штом си ја увидоа грешката.

На Ivonce3bonbonce и Fluffy^-^ им се допаѓа ова.
  13. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Sovet za bolka posle vadenje zab... vcera mi ja izvadija 6kata.. mw boli ybodot od anestezija i me cesa celo mesto deka so mi go izvadija.. pijam analgetik

14. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Annath
    Ми се скрши долната лева четворка, на пола.
    Незнам од што додека јадев само осетив парче заб, ме болеше откако ги измив забите со ептен ладна вода, се напив аналгетик, во пон обавезно сум на заболекар.
    Ако ме фати заб што да ставам или да се напијам пак аналгетик.
    Нема шанси да ми го извадат нели? :worried:

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Аналгетик да се напиеш, ништо не ставај во забот. За да се скрши, расипан бил или мртов. Ќе ти направат снимка и ќе видат каква е ситуацијата, и врз основа на тоа ќе решат што ќе се прави. Вадењето е крајна опција.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ivauva

Ivauva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Каде можат да се набават они заштитници за заби за лица кои шкрипат со забите? Може кај матичен стоматолог? И колку е цената од прилика знаете ли?

На majaskkkk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    81
    Кај матичен, ти зема мерка, се прават во техника, за 2-3 дена се готови од прилика. Околу 2000ден е една, значи 2 за горе и доле 4000ден.

На Ivauva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.715
    Допаѓања:
    14.964
    Screenshot_20210118_203505.jpg

На Ivauva му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marsh_mellow

Marsh_mellow Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    124
    Според вас која е најдобра боја на протези?

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Fala mnogu.
    Mi go izvadija nervot, ama 2ipol anestezii mi stavija, 1 na vilicata, a 1ipol na nervot direktno, epten me bolese, se osekjav i koga mi go izvadija nervot, bukvalno se, prasav zosto taka mi kazaa deka e premnogu vospalen i ne fakja anestezijata.
    Mi stavija lek i za maksimum 10 do 15 dena mi kazaa za plomba.
    Sega smeem da jadam koga ke mi pomine anestezijata ili?