Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Предлог четка за заби, алтернатива на курапрокс, мека и квалитетна?

2. FreeBird123

FreeBird123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    Хелоу женски, имам еден проблем.
    Пред некое време ми се скрши 4ката и сега во понеделникот бев на забар за да почнеме да го правиме. Забарот ми ги исчисти каналите, ми ги исполни со една течност и ми стави лек. Но, кога се вратив од забар почнав да чувствувам голема пулсирачка болка. И навечер ме будеше истата болка. Бев во средата и ми кажа дека имало бактерии кои тој не можек да ги исчисти и изгледа ќе треба да правам апикотомија. Ми препиша антибиотици аугментин, 2 апчиња на ден. Е сега, од средата до денес забов ми е отечен и ужасно ме боли. Денес пак ќе одам на забар меѓутоа малку сум збунета, зошто ако е загноен забот ме боли??

3. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Zagnoen ako e boli ako ne se iscisteni kanalite ubavo isto taka boli mozebi ke treba da se izvadi denes e tesko da se najde saglam zabar jas od eden zab cela vilica mi otece zosto ne go napravile kako treba uste baram nekoj saglam zabar nema kaj ne bev na site resenie im e apikotomija a nepravilno sredeni kanali poloso stanuva a sekakvi ima zabari sto ne si ja vrsat rabotata pravilno

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Astera lakalut ili tie od bambus sum cula imalo ako najdes izvesti me da zemam i jas

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    So fiksna dzabe pari frlanje uste poloso da bide nosi guma grind no more na spienje

На Dejan0_Skorpija1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.042
    Гума у спиење се носи ако чкрипеш со заби коа спиеш да не ги истругаш (уништиш глеѓта)..не и е тоа проблем нејзе...
    Девојчето вика дека и крцка (штрака) зглобот на вилицата коа јаде. Тоа се средува со протеза многу брзо особено ако е помлада, треба да ја види ортодонт. Како тоа фиксна протеза е фрлање пари и џабе... цццц фрлање пари е ако не си го погодил ортодонтот способен и стручен

7. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Jas zboram od iskustvo ti znaes li sto e voopsto TMJ kakva fiksna tuka ke ti najde resenie ccc protezata voopsto ne mi pomogna tuku samo da mi zemat pari a posledicite ako e neasalen ortodont pacientot gi snosi na poloso a ti ako imas asalen sovet daj ako ne se ponasaj i proteza sluzi za ispravanje zabi a ne vilicen zglob so Tmj za toa treba operacija ako e tmj vo prasanje splint ili vo ovoj slucaj sto e privremeno grindnomore pomagalo so pristupacna cena poracan od internet tuka ne.Vo nasata drzava problemite so vilica jas mislam toa ne se dobro razgledani da se najde trajno resenie lugeto si barat soveti po forumi normalno ali so fiksna ne si ima poseben aparat za toa samo nez sto

Последна измена: 27 февруари 2021
    На Dejan0_Skorpija1 и majaskkkk1 им се допаѓа ова.
  8. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.042
    Фала богу од искуство зборам. Затоа реков треба да посети и ортодонт за да и каже мислење.
    Од каде тоа дека протеза била само за заби(facepalm) со протеза цели вилични коски се исправуваат кај пациенти. И да, зборам за искусни и докажани ортодонти, а не за некој утуцан.
    Ама искрено многу ме интересира како тмј ќе ти помогне да не ти крцка вилицата коа јадеш? Ако не те мрзи кажи може и ја да пробам

Епа на форум сме и сеа. Секако ќе има различни мислења и искуства за многу работи. Затоа најдобро да си види стручно лице, пошо претпоставувам и ти не си во таа струка

9. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Мене ми крцкаше вилицата пред да носам протеза. Сум имала голем загриз и сега носам ластици за исправување. Не ми крцка веќе вилицата.:)

На Anie93 и Ajronmen им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.709
    Прво прочитај што всушност е TMJ и после зборувај.

Grind no more се изработува кај лица со бруксизам, а не со проблеми со зглобот. За проблеми со зглобот си има ортодонти кои се занимаваат конкретно со таа проблематика, и да, се решаваат со фиксен апарат, кога ќе се среди загризот. За секој проблем си има конкретно решение и не е за сите исто.

Процесот на носење фиксен апарат не е едноставен - кај нас има ортодонти кои сите случаи ги решаваат на ист начин, и ортодонти кои на секој случај му пристапуваат како посебна ситуација и на посебен начин го решаваат, како што е правилно. Ако си имала среќа да налеташ на ортодонти од првата група, а тие се побројни, не ме чуди што искуството ти е такво.

@Anie93 најверојатно ќе мора фиксен апарат, не можам од памет да зборам, не е секој случај ист, можеби има и друго решение. Консултирај се со ортодонт или евентуално максилофацијален хирург, да види што е проблемот со зглобот и дали може да се реши со фиксен апарат или на друг начин.

На Stephen Amell, Spidy и Ajronmen им се допаѓа ова.
  11. FreeBird123

FreeBird123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    Бев вчера и дефинитивно ќе го вадиме забот, бидејќи штом еднаш ваква ситуација предизвика, може и повторно истото да се случи.

12. Dejan0_Skorpija1

Dejan0_Skorpija1 Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    11
    Cim zboruva valjda znae a zosto se prepukuvate kako kokoski edni megju sebe od ziva greota ako nekoj imal maka so toa od pamet nema da zbori eve jas ne najdov resenie zena mi ima slicen problem a clenkava cim zboruva toa takvo nasla devojkata resenie toa nosi a od takvi kako tebe u navodnici strucnjaci sto se isfrlaat po forumi i u struka nisto cudno podobro sto i ne nasla samata napisala kolku sto citam deka so fiksna poloso i stanalo od neprofesionalni so kupena diploma pa toa nasla privremeno za problemi so temporomandibularniot zglob ima i takva guma ti ko prvo ne si istrazila odma zboris za drugi sto ne nasle otvori ma prebaraj sto si zinala tuka sakas da ti citiram kako da napises edno 3 pati ima napisano ako na drug imale pomognato na nekoj ne, zena mi uste vo stranstvo ne otide da bara resenie digna race pa se misli za operacija kako posledna solucija od sto ja opravija kako treba "ortodonti'.

На Trnoruskaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    So lesno neka ti e, better luck next time toa e

На FreeBird123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Trnoruskaaa

Trnoruskaaa Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    19
    Pazi vika прво прочитај па тогаш зборувај ko jas od dosada da si zboram okay Karen calm down :D na makata ke ti se pa isponasaat uste ne procitala nejzino pisuva:punch::call: Thank u byeee

15. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.042
    Па чим тројца кажуваат друго нешто значи и тие тројца знаат за што зборуваат.
    Свртете си ги коментарите за себе, се што кажавте се однесува и на вас хахахах
    Се што кажавме беше членката да оди кај стручно лице да провери.
    Зашо сте вие по стручни од некој што го работи тоа цел живот и им помогнал на стотици?
    Ако некој налетал на дрво ортодонт или лекар за било шо друго, не значи дека треба да одите наоколу и да им кажувате на луѓето дека не треба да одат ако имаат мака.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.709

На Leela, x.Daisy.x, Stephen Amell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Дали е можно од ластиците за исправување на загриз, да ми се прават рани во устата? Првите два месеци немав проблем, сега кога ги носам, како устата да не ми ги поднесува (како алергија ми се појавува). А морам да ги носам.:doh:

18. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    85
    Треба да снимам заб врз кој ми стои мостот
    Дали може да се снима забот со мостот или ќе треба да идам на забар првин да го извади мостот па потоа да го снимам???

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.709
    Може да се снима забот, не мора да се вади мостот.

На moni.poni му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cute bunny

Cute bunny Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    28
    Здраво девојки. Тројката долна ме болеше и пиев апчиња вибрамицин една доза и го чувствував како повисок од другите заби. При чукање на забот пр.со лажица ме болеше. Утврдено ми беше дека забот е мртов и започнав со лечење. Ме интересира дали некој имал слично искуство и дали ќе може да се излечи или ќе треба вадење?