1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Фала ти многу ми помогна, сакам да го купам искрено, гледам сите пишуваат за тоа. Него го има по аптеките така, која цена е знаеш ли?

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  2. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    14.933
    Nema na sto poveli i drug pat, da go ima vo apteki cena ne znam stvarno, vo zegin sigurno e najevtin, za listerin 129 denari vo skomak e na akcija, vo kam 159 denari, ali najdobar e Listerin cool mint zelena temna tecnost pozz

На Crna Dama му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Фала многу уште еднаш утре ке одам да го купам обавезно :hug:

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Гингивалот и листеринот не се користат постојано без прекин, туку ако имаш проблем. Ако ти се препорачани од стоматолог, во ред, но да знаеш, Листерин не е пожелно да се користи долг период без прекини. Ако имаш воспаление на непцата, може да се користи до десетина дена. После не мора. Значи само кога имаш потреба. Ако дома редовно миеш заби и користиш конец/интердентална четкичка, Листеринот не ти е потребен секојдневно. Исто и Гингивал гелот.

5. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Искрено кога бев да вадам каменец, и да правам заб, мојот стоматолог не ми кажа ништо од ова да користам, ни листерин, ни гингивал. Не знам зашто дали можда немам потреба од тоа не разбирам. Само знам дека ми кажа имам уште неколку заби за правење тоа беше све. Него јас читајки ве вас на своја рака си реков да си купам, па затоа. Е сега околу конец или четкичките исто не кажа ништо, ама се нервирам што храната некад останува помегу забите, како можам тој проблем да го средам барем?

6. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    4.060
    Со забен конец.

На Crna Dama и Indiegurl им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Конец или интердентална четка. Тие се користат секојдневно, пожелно после секој оброк, ама ако не е изводливо, навечер задолжително, пред миењето заби.
    А Листерин ќе користиш во периодите кога ќе осеќаш непријатен мирис, крварење од непца, ако има мало воспаление, а тоа нема да биде постојано, особено ако користиш конец или четка, ќе се случува многу поретко.

На Crna Dama му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Уште нешто да те прашам, јас никогаш не сум ги чистела со конец, пошто и никогаш не ми рекол мојот стоматолог, не знам зашто. Види јас се плашам многу да ги чистам со конец, дали од тоа може да се расклати забот, или да падне? Мене тоа ме плаши многу искрено

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Нема шанси. Од користење конец или интердентална четка не се расклатуваат забите, напротив. Со конецот треба да се внимава да не се оди предлабоко меѓу забите, само тоа треба да пазиш. Ако ти е страв од конецот, интерденталните четки се подобра варијанта, јас користам комбинирано.
    Ваков конец

И вакви четки
    Овие четки се најтенки, има и подебели, зависи колку е голем просторот меѓу забите. Величината ја пишува на горниот десен агол (0,1,2,3...), 0 или овие розеви се најтенки.
    И четкиве и конецот ги има во ДМ.

На Crna Dama и WildMk им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Е ваков ми заглави меѓу заби и морав да го пресечам за да го извадам.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Тогаш само четки, конец не. Инаку може да заглави ако имаш пломби меѓу забите и се поголеми од самиот заб, односно контактот оди преку цел ѕид, а не само во една точка.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Не бе, такви ми се забите натискани едно до друго.. зато и ми се расипуваат многу.

13. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Првите ми се гледаат некако многу полесни како да се за чистење. Сакам да ги купам стварно многу, пошто највеке што се нервирам во животот ми се забите. Благодарам уште еднаш од срце за све :hug:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.720
    Веќе два дена ме боли непцето околу умникот. Полуизлезен е пред две години но еве сега пак ме боли, дали се мести или доизлегува не знам. Излезен е право што не мислам дека ги турка останатите заби. Дали би можеле да ми дадете совет со што да ги ублажам болките?

15. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    15.314
    Probaj blockmaks

16. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    15.314
    Moram hitno da vadam zabi(korenja) preporacajte dobar doktor kade ke sednam bez strav deka ke umram :( golema straslivka sum i stvarno mi e mnogu bitno kade ke otidam...

17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    1.489
    Дечки два три месеци веќе мака мачам со краевите на устата.. Многу ми испука еден период па се смири со лабело некако, после пак исто. Краевите ми беа лом па во аптека ми рекоа Канестен да мачкам за габична инфекција. Ајде се смири до некој степен после пак малце црвенко ми беше па мачкав павловичева и помина, остана мало црвенило само. Денес гледам пак проширено.. Немам печење, чешање само црвено ми е. Помагајте веќе ме нервира. Дали може да е од сув воздух во соба ради парното, а плус навечер многу се лигавам дека спијам со отворена уста. (facepalm) што да мачкам да се спасам од ова, се пробав и алверде и еуцерин џабее

18. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Едно прашање ,дали некој вадел корени на заб,и дали лесно се вадат?Боли ли многу?

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ivonce3bonbonce

Ivonce3bonbonce Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2019
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    48
    Јас вадев 2 пати. Првиот пат супер пројдов. Вториот пат малце подолго траеше затоа што врз дел од корените имаше непце па имав и 2 конци. Ама не се осеќа ништо имаш анестезија. Не се плаши ќе биде добро. Болка првиот пат немав, вториот ме болеше еден ден, но со аналгин се среди. Оток немав. И стоматологот дополнително и антибиотик ми даде вториот пат.

На ElenaBUTTERFLY му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ***delfina***

***delfina*** Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    32
    Се тоа што користиш плус б - комплекс витамини

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.