Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Да прашам денеска бев во аптека и купив лакалут забен конец, пошто немаше colgate во ниедна аптека. Колку пати треба да се чистат со конец? Дали е доволно еднаш? Барем само навечер? И дали после секое чистење измегу забите, станува полесно за чистење?

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Доколку имаш воспалени непца, никако не користи листерин, или било која од тие водички, дополнително доведуваат до воспаление на непцата, единствено нешто што треба да користиш е интрадентална четкичка и тоа само навечер. Нареден пат земи интрадентални четкички.

3. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.846
    Не користам листерин, пошто јас немам воспалени непца, иначе мојата докторка ми рече само забен конец да користам или lakalut, ili colgate. Па пошто јас заборавив да ја прашам кога и колку пати треба да се употребува конецот пошто јас не знаев затоа реков да прашам некого тука. На своја рака ипак не можам да си земам нешто туку така, без да се консултирам со некого. Фала ти многу на одговорот

Последна измена: 22 април 2021
  4. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Во ред јас сфатив дека имаш воспалени непца.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.274
    Воопшто не е точно ова.
    За воспалени непца треба подобра хигиена, која се состои од користење соодветна паста и четка, забен конец, интердентални четки и водичка за плакнење (како листерин).

6. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Ова го кажав како препорака од стручно лице, конкретно професори на факултетот по стоматологија, не си го измислив јас, а и долго време веќе со години го имам истиот проблем. Водичка за плакнење особено ме советуваа никако на воспалени непца, туку нешто што делува смирувачки на непцата. Има соодветна четка, соодветно четкање на забите и интрадентални четкички кои се користат само навечер, забен конец не се користи на воспалени непца затоа што води до дополнителна иритација на непцата.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.274
    И јас кажувам како стручно лице, стоматолог. Ова што го кажуваш е сосема спротивно од тоа што се препорачува. Кога непцата се воспалени најдоброто решение е добра хигиена, за која потребно е користење на повеќе дополнителни елементи. Соодветна четка да, соодветна техника на четкање исто така. Интердентални четки може да се користат после секое јадење, навечер е задолжително, но не значи дека не може да се користат после секое јадење, баш напротив, има одредени ситуации каде пациентите мора да користат таква мала четка после секој оброк. Забен конец се користи секогаш и секаде, нема ситуација која е контраиндицирана за негово користење. Единствено штета може да предизвика ако погрешно се користи, ама тоа значи дека повторно треба правилна техника, а не сосема да се исфрли од употреба. Водичките за плакнење се одлични за одредена "дезинфекција" на устата, тие не се препорачуваат да се употребуваат постојано, но конкретно за воспалени непца се препорачуваат, повторно најмногу навечер пред спиење.

Секој здравствен проблем во устата треба да биде проверен од страна на стоматолог и да се даде соодветна терапија, каква и да треба, зошто не секое воспалено непце е резултат на исклучиво лоша хигиена. Може да бидат предизвикани и од многу други фактори, и да се третира на повеќе други начини, доколку тоа го наложува индивидуалниот случај. Но, општо кога зборуваме за воспалени непца, најчесто се работи за задршка на храна под нивото на непцето кое предизвикува воспаление, и со следење на советите што ги набројав погоре, генерално проблемот се решава. Доколку воспалението на еден или повеќе заби трае подолго од неколку недели, најдобро е да се посети стоматолог за дополнителни совети.

На Mr. Scratch му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Kако може да биде сосема спротивно од ова што го кажувам, кога ти кажавам од страна на пациент дека кај мене третманот беше тој, препорачана четка за заби од страна на стоматологот, едукација за правилно четкање на забите, соодветно миење на забите со боење на забите и употреба на интраденталната четка и тоа само навечер (секогаш ми нагласуваше четкањето со интрадентална четка да е само навечер), а посебно ми има нагласено за тие водички да не ги користам. Нормално третмани со ултразвук и чистење на џебовите, кога ќе ми закаже таа. Докторката е професионалец во својата работа, штом си стоматолог сигурно претпоставуаваш за која професорка се работи. Со таква посветеност и грижа работи со пациентот, ретко има такви префесионалци во работата, непцата ми беа во страшна состојба, таа ми ги среди и сега редовно си одам на третмани.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.274
    @Guns N` Roses
    Ако имала причина да ти даде вакви совети тебе конкретно (иако не ја гледам таа причина) не значи дека тоа се соодверни совети општо за сите со сличен проблем. Затоа сакав да напоменам дека тоа не е така.

10. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    28.523
    Додека мијам заби ми тече многу крв од непцата,решение?

11. ***delfina***

***delfina*** Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    32
    Можеш ли да ми кажеш каде одиш на стоматолог? Може и во порака да ми пишеш

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    28
    Девојки да прашам јас користам конец за заби навечер, прво ги мијам забите па чистам со конец, ама сега прочитав дека прво треба со конецот потоа да ги мијам забите така ли е правилно?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Прво со конец, после миење со четка и паста.

На pipi24 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Колку време е потребно да се изработи мост?

15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    7 дена од прилика, но зависи и од некои други фактори. Пример големината на самиот мост, дали треба корекции да се прават и какви. Дали бојата ќе ти се допадне воопшто, па и тоа да одземе време. Грубо кажано, мост може да се изработи и за пократко време, ако ти се брза и сакаш повеќе да платиш, но регуларно е 7 дена.
    Едит. Исто имаш и опција за привремен мост кој се носи додека трае постапката. Особено го бараат за предни заби како највидлив дел од насмевката. А неговата изработка е доста брза, веќе истиот ден може да го имаш.

Последна измена: 24 април 2021
    На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Не ми дадоа привремен мост дека ми се позади,а и два моста се. Рекоа ќе ми се јават за пак да идам. Вчера по дејството на инекцијата ме болеше ждлебината и сега малку,а ништо не ми рекоа да пијам.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ScrappysSunshine

ScrappysSunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    @Annath @Spidy ,ве замолувам за совет.
    Пред пет дена почна страшно да ме боли горната седумка ,отидов итно на заболекар ,го сними, имало гној и ми даде Вибрамицин 7 дена да пијам,па да го вади . Но ,не само што не се стивнати болките, туку почна целата десна страна да ме боли,како од нерв веројатно, и покрај тоа што земам Беналгин ,Неуробион (и Раптен Дуо, за други потреби) .Веќе применувам Листерин како дел од редовната хигиена.
    Не сака да интервенира ништо стоматологот пред празнициве.
    Што да земам, да се издржат болкиве, не можам ниту да јадам ниту да бидам функционална веќе од исцрпеност?
    Ви благодарам

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Вентор пробај, Нимер или Ефридол. Кое ќе го најдеш, истото е, само имињата се различни.
    Плус chymoral forte, 3x2 на гладно пред јадење. Вибрамицин не знам дали е ефикасен во вакви случаи, ама веќе кога го пиеш, не го прекинувај.

На ScrappysSunshine му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ScrappysSunshine

ScrappysSunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    10
    Ти благодарам многу @Annath

20. angel13

angel13 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Zdravo, vekje so meseci imam problem so izrastok na jazikot sho izgleda kako topche od stranata na jazikot, zabarot mi rece ako izvadam 8micata na taa strana kje mi se povleche, ne se povleche. Gi popraviv site zabi na taa strana pak e tuka. Bev na maksilofacijalna na drzavna doktorot mi reche deka ne e nishto strashno kako papilom, bev i vo sistina mi go rekoa istoto. E sega problemot e shto mnogu mi smeta i na momenti mnogu me boli pri shto me bolat i zabite na taa strana iako mi se popraveni. Vo drzavna barav snimanje doktorot mi reche nema potreba. Ve molam ako znae nekoj neshto za vakvo neshto da mi kaze podetalno shto da pravam? Kaj da odam za snimanje pak na maksilo li prakjaat? Sakam da se operiram ako e potrebno ama ne znam kolku e opasen toj zafat. Ve molam koj znae da mi kaze nekoe info ili sovet. Blagodaram odnapred.