Здраво, веќе подолго време мислев дека имам кариес, кога отидов на забар, забарот ми рече дека се тоа како некои флеки црни и не се ништо т.е. не е кариес, па ми падна чудно некако, не знам, имам од страната на забот како линија црна, што е тогаш ако не е кариес? Имал ли некој нешто слично или да идам и кај друг забар?
Дали може на здрави заби, да се стават порцелански? Или ако имаш на долната вилица искривени да се стават коронки?
Наслаги и забен камен, треба да се исчисти тоа. Може, ама ако има опција, подобро со фиксен апарат да се исправат.
Јас го имав тоа во скоро време, не го знам тоа точниот назив ама мојот стоматолог го смета за некој вид на кариес. Имав на 5ката горе и ми го исчисти забот и ми стави пломба а доле на 6ката исто имам ама многу малце како црна точка и ми кажа дека може да се почека. Така да јас би ти препорачала да одиш кај друг заболекар затоа што тоа е кариес и треба да се исчисти.
Јас би ти препорачала да си купиш, конец за заби ама како стапче што е полесно се чисти со нив. Во дм ги има Donto dent пишува на пакувањето. Инаку доволно е само навечер
Имам воспалени непца па некогаш ме болат. Што може да помогне за да го решам овој проблем, да не ми се толку воспалени
Ќе појдиш на стоматолог да ти ги исчисти непцата. Паста Лакалут Актив или Парадонтакс. Ќе земиш четка со помеки влакна и интрадентални четки, со нив навечер обавезно ќе поминуваш. Гингивал гел. Појди првин на стоматолог ќе ти ги кажи овие работи, не одолговлекувај да не биди бетар да воспалат чим се дојдени до степен да те болат.
Фала ти на советот, бев на стоматолог ми ги исчистиа, Colgate пастата не е добра јас со нив ги четкам? Каков е тој гел како се користи?
Мене стоматологот ми ги препорача тие две пасти за проблем со непца. На местото кај шо ти се воспалени непцата ќе ставиш од гелот, 2-3пати на ден. Можиш и како паста да го користиш.
Денес ми ги ставија мостовите на горната и долната вилица, порцелан со метал внатре. Изработката ми се свиѓа, бојата е иста ко моите заби. Сакав да прашам дали треба некоја посебна четка или паста за нив? @Annath
Не боли со анестезија само се осеќа како пецкање дека забот се двои од непцето. Штом јас можев можете и вие.
Извини што ти улетувам, мислам дека мора да е што е можно посуво местото каде се нанесува, за најголем ефект. Од тој аспект мислам дека како паста не баш. Барем така ми е кажано кога го користев. Ова ако ти се брза, инаку можеш Анат да ја причекаш за сигурно.
Како и досега, продолжи си со редовна хигиена. Нема потреба од посебни пасти и четки. Не, не смее да се голта. Гелот се нанесува на одреденото место, се покрива со газичка да стои 20тина минути, па се одмива.
Оти си цитирала мое да пишам. На самото упатство од гелот пишува дека можи како паста да се користи и се аплицира со нежна масажа на непцата и во никој случај не се голта. И ми беше кажано од стоматолог, јас го користам затоа пишав.
Извини, долните заби уште не ми се зациментирани а јас осеќам болка некоја кога ќе загризам. Горните не ги ни осеќам како да не ми се тука,а долните при јадење. Што е проблемов?
Ако ти се привремено цементирани, може да имаш болка ако се движи мостот при џвакање. Кога ќе се цементираат трајно, не би требало да те боли. Непцето реагира на притисокот при џвакањето, затоа боли.
Да привремено. Во вторник треба да ми ги зацементираат трајно. Океј фала мислев да не е нешто со струганите заби ама тој докторот според снимката рече се е ок.