Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.084
    Како тинејџер носев два пати мобилна протеза, после тоа четири години фиксна. Забите ми се исправија ама после една година ми се искривија други заби.
    Со навлака на здрав заб би изгледале право? И како е навлака стручно, како да кажам најточно, што сакам и уствари што е најдобро да се стави?
    Многу малку простор имам за заби на вилицата па се плашам дека и после фиксна и после навлаки, кога ќе ми излезат осмиците дека пак ќе ми се искриват забите.
    Решение за подолга вилица за повеќе место за заби нема мислам.
    И кај некои кога ќе се насмеат целата празнина е потполнета со заби, а кај мене се гледаат до тројка и одат наназад, краевите од насмевката се празни. Убаво објаснив мислам. Дали има за тоа решение?

2. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    И ја исто носев така па после фиксна требеше да носам едни проѕирни протези за да не се криви ама ја не ги носев па малце се искривија но тоа е

На ушко и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    Дали некој со отечен заб па ви дадоја инекција во задник? Демек повеќе делуваа отколку таблети?

4. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.376
    Ми ја препорача стоматологот Sensodyne паста, кај може да ја најдам во Скопје?

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Ау прв пат слушам. Јас сум отекувала до затворање на окото и пиев ампицилин цела кутија и ми спаѓал отокот. Вибрамицин во инекција ли примаше?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.706
    Да, ако има преголем оток и јаки болки. Нелорен обично се боцка.

7. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.363
    @Annath имам гап помегу двете единици на горната вилица.
    Како би можело да се среди тоа?
    Гледав видеа на јутуб, има интервенција каде врз твојот заб ставаат како друг слој заб.
    Познаничка имаше мали двојки гледам сега и се големи и убави.
    Исто имам gummy smile. Дали со интервенцијата што ја спомнав погоре, ќе дојдат до израз повеќе забите, а не непцето?

8. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Gummy smilе можеш да ја решиш со ласерско остранување на дел од непцето и така ќе дојде до „поголем заб“ т.е. поголема површина од забот ќе се гледа. Ако ставиш само навлаки нема да помогне тоа за непцето, само може да го споиш просторот меѓу забите. Пребарај gingivectomy

9. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.363
    Знам за отстранување на непце ама некако страв ми е, не би се решила за таква интервенција.
    Мислев да не постои и друга опција...

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.706
    Нема друга опција, не е ни толку страшна колку што звучи и изгледа на некои видеа што се ставени по интернет. А за дијастемата меѓу забите, има опција со класични коронки (навлаки) или со порцелански/композитни винири , направени врз самиот заб без многу стругање на истиот.

11. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    298
    Правен заб само од ксриеш чистен, вчера ми го правеа еве денес јадејќи осетив болка и тоа јака, потоа не, многу послабо, дали повторно да отидам кај забарот?

12. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.869
    Почекај неколку дена. Мене ми се случува на секое поправање. Инаку сам од себе ако боли јас би одела на забар.

На Irenaiki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.166
    Допаѓања:
    5.382
    Здраво. Над горната 6ка, и помеѓу 6ката и 7мицата, непцето ми е како потечено, и ме боли на допир, односно при јадење. Кога мијам заби ми крвари. Може ли некој стручен, или некој со слично искуство, да ми каже некое чаре??

14. Tih-ana

Tih-ana Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    243
    Пред да исчистам забен камен, миејќи ги забите постојано ми течеше крв, сега кога четкам немам крв еве веќе една недела, можно ли е од забниот камен да не ми се воспалени непцата сега? Тоа ли е спасот?:?:

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    14.277
    Воспалено е. Оди да го ѕирнат на стоматолог, ако е само непцето ќе го исчистат и ќе се смири. Мора да видат да не има друг проблем, како џеб или кариес или оштетена пломба, па да треба нешто плус да се преземе.

Не можно, туку сигурно. Не дека не може да се воспали непце и без забен камен, ама ако имаш забен камен одоздола сигурно е воспалено. Откако се трга каменот, можеш правилно да си четкаш и затоа се смирува воспалението, а со тоа и крварењето. Зависно од тоа колку брзо ти се создава забниот камен, тој се чисти во просек 1-2 пати годишно.

На Tih-ana, Annath и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  16. Noraa99

Noraa99 Активен член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Imam krvarenje sekoj pat sto gi mijam zabite ili i koga jadam nesto cvrsto. Vospalenie na gingivata nemam, nitu kamenja. Procitav vo google deka deficient od vit.C mozebi e. Nekoj sovet?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.706
    Анемија може да е причината. Си била на стоматолог да исклучи збиени заби, џебови и забен камен?

18. Noraa99

Noraa99 Активен член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Anemicna bev, no ne vekje. Samo ako sega mi e od B12 vitaminot, posto zelezoto mi e okej.
    Za stomatolog vekje nemam nadez, ne moz da najdam dobar nikde, zato vikav da prasam ovde za licni iskustva ahah

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.706
    Не знам што за тебе значи добар стоматолог, ама не е можно никаде да нема добар стоматолог на кого би му верувала.
    Личните искуства не може да ти помогнат, оти крварењето од непцата може да биде поради различни фактори, не е иста причината кај сите. Затоа се тука стоматолозите.

20. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Здраво, ми извадија загноена 6ка без Претходно да Примам антибиотик затоа што дојам и сега два саатимПо вадењето имам голема болка. Дали е нормално или можеби е од гнојот?