Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Да, посебно со гној. Си требала да прашаш што да земеш дека доиш.

2. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Zdravo dali nekoj ima iskustvo so bolka posle plombiran zab se raboti za sedmica umrtvena nosev lek dve nedeli pa posle mi ja plombira bolka nemav nikakva bez anestezija ja rabotese.Posle tri dena pocna da me boli na zagriz se javiv rece ke prekine bolkata za nekolku denovi eve eden mesec pomina pak me boli kako pristisok osejkam ke mora li da go otvara pak zabot koj e kriv ovde dali kanalite ne se celosno icisteni

3. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    Перикорнитис оток во умникот кога голтам ме боли осекам потечено
    Кажете ми прирпден лек ако знаете ве молам
    Бремена сум 8ми месец

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.097
    Допаѓања:
    11.862
    Можно ли е непце толку да боли? Знам како боли заб, а освен тоа ова ми е правен заб, и ме боли баш непцето од лева страна долу. Од сон ме разбуди, пред спиење малку ме болеше. Редовно два пати на ден испирам со средство за уста, сега и со камилица пробав, ама морав Налгезин да пијам за болка, не се трпи.
    Што можам друго да пијам за болка, имам и ефридол ама мислев дека тој прашок е многу јак па не смеев.
    Каков гел за непце сабајле да купам за да ми се намали болката?

5. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.133
    Зошто не посетиш стоматолог?

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.097
    Допаѓања:
    11.862
    Бев веќе, непцето еднаш до два пати годишно така ми се воспалува, помина :sweat:

7. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Јас би сакала да те прашам ако не е тајна на колку заби правеше мостови,и колку пари те фати сето тоа.Јас сакам да ставам импланти на 2 заби.

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    По пет заби горе и доле, 30.600 денари вкупно, горе долу толку беше. Тука во таа цена спаѓа инекции, поправање доколку има потреба,стругање и чистење забен каменец.
    Импланти немам ставено и не знам баш ништо за нив.

На ElenaBUTTERFLY му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ElenaBUTTERFLY

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Аха,јас мислев дека е поскапо до кај 50.000.Цената била добра,имплантите се инаку исто како заби,ама вештачки што се поставуваат на празното место каде нема заб,и цена на еден имплант е околу 12.000.

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Така е, ама овие се порцелан со метал, има и поскап материјал 9000 од заб ама не се препорачуваат за млади лица. Консултирај се со докторот,мене така ми кажаа.
    Инаку за имплантите ми рекоа можам после 10 години ако сакам, но јас се плашам и мислам дека нема да ставам процедура е и дали пак ќе ми го прифати имплантот телово ко страно тело.

11. ElenaBUTTERFLY

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Сакаш да кажеш дека со мост повеќе се исплаќа?

12. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    5.281
    Имплант 12.000? Нема шанси, околу 30.000 до 40.000 се движат цените за тоа, освен ако ставаш кинески па 12.000:?: иначе, мост е сто пати подобар избор ако веќе мораш да бираш, за разлика од штрафови во уста:?:

На Spidy и ElenaBUTTERFLY им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Па јас веќе носам мост скоро пет години, море кое скоро пет точно. Траат едно 10,15 години највеќе,а и немам проблем се ѐ навика.
    Додуша ако зборуваш за поназад да ставиш имплант тогаш јас не би ставала,ако е напред и немаш друг избор тогаш да. Процедура е,сепак и операција, долг процес и не е едноставно.
    Докторот ми кажа импланти за млади не се препорачуваат,може после 10 години речимо…
    Сега и зависи од стручноста на еден доктор така да…

14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.145
    Допаѓања:
    10.981

Во 2 месеци 2 пати ме болеше непцето...бев кај мојот доктор, ми рече од пад на имунитет. Купив од кај него chlorhexil течност(грчка е) и плакнев по 2 пати во ден, за ден два како ништо да не било :) пробај да ја најдеш течноста, можеби за понатака ќе ти помогне плус се користи и за грло, гаргара да правиш ако пече, чеша, боли итн :)

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.145
    Допаѓања:
    10.981
    Маж ми има совршени заби, и мораше еден заб да вади, но не смееше да се остави без заб зошто можеше проблем да направи на другите заби(мало поместување, така рече докторот) и стави имплант 800 евра Straumann. Брзо му го прифати организмот, немаше никакви проблеми, се разбира редовно одеше и на контрола. Нашиот стоматолог соработува со хирург така да тој ја изведе целата операција. Маж ми нема гајле, како свој заб го чувствува, така да убаво консултирај се со стоматолог, па одлучи си :)

На Spidy, Annath и ElenaBUTTERFLY им се допаѓа ова.
  16. Ackkaa ^^°

Ackkaa ^^° Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2018
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    26
    Здраво на сите. Мислам дека проблемов е соодветен за тука, па сакам да прашам дали некој има проблем со бели наслаги на јазикот и како се справува со нив. Имам и доктор посетено и ми кажаа дека имам некаква кандида и редовно да го чистам јазикот со сода. Ова пред 2 години и до ден денес со сода го мијам јазикот секојпат кога се мијам и заби, а претходно ја стружам наслагата со кујнска лажица (колку што мооже да се истружи, не целосно) бидејќи никаде не можам да најдам чистач за јазик. Со содата ср чисти јазикот, не е веќе бел, но секое утро истата приказна. Штом ќе преспијам повторно е бел со наслаги.

17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.875
    Допаѓања:
    16.801
    Ако е кандида, има капки нистатин и од нив мине, а да ги стугаш наслагите само полошо ќе направиш. Требало да те пратат да направиш брис, а не само имаш кандида.

На Ackkaa ^^° му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    141
    Поевтино ќе те фати да си ставиш мост -безметална цирконија но консултирај се ако може да се избегне стружење на забите... сега гледам на интернет прават мост и може да си ги вадеш кога сакаш а естетски изгледа прекрасно...Но најпрво консултирај се кој е најдобар стоматолог...Јас пред 4 години ставив безметален мост..за 6 заби ми фати скоро 1000€... Убаво изгледаат, не се примеќа дека не се мои, не ми потемнува непцето за разлика од 2 колешки кои ставија мост со метал си имаа голем проблем. Ем им отекуваше непцето, ем им помодре а и гингивата им се повлече..Но јас од мака и од брзање ја одбрав ординацијата најблиску шо ми беше и "најдобриот" стоматолог. Ништо не ми објасни си правеше како шо и одговара и ми направи мост додека требаше да ми лекува еден заб врз кој требаше да биде мостот...додека го лечеше ми го лепеше мостот привремено и вади-извади 2-3 пати и ми ги искрши забите ми останаа само 2...и ми стави колчиња и повторно ми го залепи привремено...сега ми излегува мостот ко ќе јадам немам време да одам на заболекар и ко ќе ги извадам 2 колчиња(желевца-метални нз како да ви ги опишам како штрафчиња се) се залепени за мостот а едно колче си стое залепено на коренот од забот.:?::worried: Да можев само да го вратам времето и да не избрзувам...ама ај бидна. Ум за друг пат.

На Alex.Max му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.279
    Најрано, за колку време можеш да смениш матичен заболекар?

20. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    141
    мислам може кога сакаш

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.