Консултирај се пак со лекарот или друг кој да е. Лек 2 месеци да се носи не ми е верно. Тој има одреден ефект према лекот и јачината меѓутоа одреден лек ако се носи подолго од што треба тој станува отров на еден начин. Не чекај контактирај го стоматологот.
Побарај и друго мислење, ти кажувам за претпазливост. Имав случај порано од околу 4 месеци носење лек... Стоматологот ме шуткаше денеска утре денеска утре. Отидов кај друг стоматолог. Ме отвори ме провери.. Рече дека сум имал среќа што не ми потекла црла глава и низа последици. Беше гневен на минатиот стоматолог кој го сменив од истиот момент... Уста е.. Глава е.... Недај боже зараза или компликација. Делфина без разлика што ти е матичен стоматолог имаш право на второ мислење секогаш. Тој те гледа како буџет плус а не како ќерка. Штом имаш тегоби значии нешто има.. Тоа е факт.
Ако се извади 5-ката, може да се направи мост што ќе се прикачи на 4-ката и 6-ката доколку забите се во добра состојба зашто треба да се стругаат.
А снимка нешто правеше? Имаш процес на коренот кој очигледно не се санира со конзервативна терапија преку заб, па ќе мора друго решение. Побарај второ мислење со снимка. Инаку, со добра иригација и дезинфекција на каналот/каналите на забот и херметичко затворање, можеби и може да ја снема болката.
Можи да се направат два заби на еден. Јас имам такво едно. Не се вика мост, поинаку се вика, ама не знам како. Се разбира, ако ти е здрав забот до него.
Здраво имам едно прашање ако сака некој да ми одговори не сум баш запознаена.. Правев заб и ми стави лек потоа треба да ставам бломба за две недели..ми спомна чистење на три канали на заб пред да се бломбира..па ме интересира каква е таа процедура..дали е болна? До сега не сум имала таков проблем со заби но бидејки е повеќе воспалено ми спомна чистење на канали па ме интересира..фалаа
Може пак да направиш, ситуацијата можеби е променета. За болката во коската над коренот, мора да ја снема пред да се затвори трајно. Ако не успева конзервативната терапија, решението е апикотомија, рутински зафат за да се спаси забот, ама ја прават до петка, на катници не. Јас би го сменила лекот, со испирање и дезинфекција пред полнење.
ako ima nekoj zabar da mi kaze, eden od umnicite samo sto mi nikna i sega se rasklati , epten se klati ..ne me boli no koga mijam zabi redovno od nego tece krv me interesira moze li da se izvadi bez anestezija i dali e premnogu bolno ? realno da imav klesti sama ke go izvadev
ke mora da se izvadi , se klati , ako ne go izvadam ke se skrsi izgleda dodeka jadam mene mi e sto sakam bez anestezija samo neznam dali mnogu ke boli
Чудно е што се клати, можеби е скршен веќе. Без анестезија може, ако е млечен заб. Инаку боли. Кажи му на стоматологот дека сакаш без анестезија да ти вади.
Искуство со сечење на непцето за да се отвори убаво забот Дали боли,со анестезија го прават тој зафат?? Искуства со вадење умник?