Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    85
    Искуство со сечење на непцето за да се отвори убаво забот
    Дали боли,со анестезија го прават тој зафат??
    Искуства со вадење умник?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.904
    Сечењето е со анестезија, кратко трае, следниот ден ко ништо да не било.

На moni.poni му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    mozno e i da e skrsen , probam so pratite zabot se klati na site strani ama za korenot neznam
    ke vidam sto ke napravam

4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Ќе боли. Си вадела на живо заб? Не верувам дека некој доктор ќе се согласи,но пробај прашај.

Јас вадев, имав мал оток и со инекција ме болеше вадењето. Минимална болка ништо страшно,ама после вадење Господ по гаќи го видов. Уста не можев да отворам. Барај си да ти препишат нешто за после тоа.

5. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    85
    Dali moze hirurg koj ke mi vadi osmica,so negova potvrda ili nekoj si dokument da go dostavam kaj maticnata za da mi otvori boleduvanje?

6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Во текот на двете процедури ќе аплицираат анестезија, особено ако се прават истовремено. Но, доколку е посебно, за сечење на непцето, ако осетиш болка, ќе те прсне со анестетик.
    Што се однесува до вадење осмица, самата постапка нема да те боли. И зависи како ти е поставен забот. Ако е хоризонтално поставен, може да се сече коска и во наредните денови да чувствуваш енормни болки, што значи да спремиш апчиња, затоа што не се издржува. Една недела од прилика ќе имаш болки, понатака ќе биде многу подобро. Ќе јадеш првиот ден течна, но ладна храна и ќе држиш замрзната храна на образот за да не отечеш многу. Може и да ти дадат антибиотик, што и не мора ако немаш инфекција. Ако е вертикално поставен забот и излезен, мака немаш. Може првиот ден само болка да имаш.
    И често да ја плакнеш устата со солена вода. Мене ми помагаше до одредена мера заедно со ладна облога, инаку не можев да заспијам. Тешко ќе ти биде, нема да те лажам, ама издржи.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne sum dosega vadela zab (osven mlecni)
    imam samo 2 popravani na eden i nervot mu vadea no ne dadov da mi stavat anestezija
    realno strav mi e od anestezija,ne od iglata tuku od anestetikot
    zatoa prasav ako ima nekoj zabar ili nekoja vadela zab bez anestezija da mi kaze dali mnogu boli? i kolku vreme treba da izvadat zab ?
    dago izvadam potoa neka boli mestoto ic ne mu se sekiram, realno da imam klesti sama ke go izvadam
    baram po net da si kupam no ne mozam da najdam

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.904
    Матичниот стоматолог може да ти отвори боледување со извештајот од специјалистот.
    Ама, зависи од дијагнозата колку дена ќе ти даде. Мислам дека за вадење умник можеш најмногу три дена да добиеш.

9. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    4.907
    Јас имам проблеми со 6-ките. Сите средени. Уште пред 15 години пломбирани. Арно ама пред 2 години горните се скршија и морав да ги направам коронки. Направени се супер ми се. Долните немаат никаков проблем, ама едниот е правен со црна пломба и некако ми пречи, не знам дали да ја заменам со бела или да го правам директ коронка. Стоматологот вели да не чепкаме, 15 годишна пломба е, супер стои, додека стои нека е, потоа ќе сме ја мислеле..

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    Пред нешто повеќе од една недела ме болеше заб. Поткршен е и изринат во длабочина со тоа што веќе се смета дека е отворен. Од пред неколку дена забележав мал оток долу во коренот денес ми е отечена вилицата многу подолу од коренот и ми смета кога зборам јадам и сл. Досега вакви нешто не ми се случило. Има ли место за паника што треба да преземам и дали може да се влоши состојбата?

11. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.461
    Допаѓања:
    4.907
    Може да е инфекција. Закажи на стоматолог. А додека да одиш одржувај орална хигиена на повисоко ниво и плакни ја устата со солена вода. На стоматолог мораш за да се спаси забот, дали пломба, коронка нешто ќе се прави.. Ако е лош коренот може и да ти го извадат тој заб. Јас бев во таква ситуација пред две години горна 6-ка ми се искрши. Сакаа да ми ја вадат поради отокот, но направив панорамска снимка и се виде дека коренот е добар, па ми го исчистија забот, ги чистеа каналите и ми ставија соло коронка.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.288
    Стоматологот нема да го гиба забот додека е отечен. Мислам ќе ти препише антибиотик. Кога ќе спадни отокот пак тој ќе кажи што понатаму.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    бев на стоматолог забот не беше отечен туку долу од коренот надолу, ми го отвори и не ме болеше снимка направи ми даде 3 инекции да примам и со мраз да чекам отокот горе да се крене за да истече преку забот. Благодарам на одговорот

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Имам голем проблем со долен умник, речиси е излезен пробиен, но непцето од едната страна ми е потечено и многу ме боли не можам да јадам, заболекарот ме закажа дури во понеделник да ме види но до тогаш што да правам некој лек има? :(

15. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    5.607
    Таблети за болка, капки против болка на местото да ставаш или капки од прополис.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sceptical

Sceptical Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    32
    Заболек се вика, го има во Еурофарм сигурно и е доста ефтин.

На MayDiamonds му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Како се справувате со лошиот здив ,наутро?Има ли начин наутро да се нема лош здив?

На moni.poni му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sceptical

Sceptical Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    32
    Употребувај конец за заби секоја вечер, најтенок е мислам на Colgate.

На ElenaBUTTERFLY му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    267
    Благодарам! А каде можам да купам конец за заби?Мислам специјално од аптека се купува?Прашувам бидејќи не сум користела досега.

На Sceptical му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.460
    Допаѓања:
    12.261
    Имаш во поголемите маркети, не мора од аптека

На Sceptical и ElenaBUTTERFLY им се допаѓа ова.