Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.428
    Допаѓања:
    22.831
    Девојки, ај да прашам нешто. Кога ќе го допрам левиот образ долу на крајот на вилицата, осеќам мала болка. Како да ме удрил некој на тоа место пред некое време (а не е така). Немам 8ци, кога ја сликав вилицата горе лево, на снимката се гледа дека нема да ми расте 8ца таму. Ама мене сега ме боли долу лево, однадвор. Од внатре нема ништо, освен што подолго време ми е како потечено местото после 7цата. Дали ова значи дека ќе ми расте 8ца?

2. LadyNN

LadyNN Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    ОФлелее ми расте еден умник и ненормално ме боли, другите два ми пораснаа ништо посебно не ме болеше ама воа е веќе неиздржливо :sweat: Никогаш во живот не ме болело волку :yawn: Веќе се напив еден аспирин, и пола ставив дирекно на местото ама ништо. Кажујте лек :(

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.111
    истото прашање го поставувам и јас..дечко ми веќе една недела маки трпи..инаку он е голем плашливец,замислете има 19 години а никогаш досега не бил на забар ..но секако,немал никакви проблеми досега..ама ,еве сега по 3 аналгина на ден,и сепак ништо..и глава го боли,и се од тоа му е ! дај ANNATH кажи нешто за ова :(

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Не верувам дека ти расте умник, нешто друго е причината. Обично и од внатрешната страна боли кога расте умник, а надворешно, на допир, скоро никогаш. Испипај се убаво, може да имаш некоја отечена жлезда, па од тоа да те боли.

Штом имате јаки болки, ќе одите на забар и ќе ви кажат дали умникот е за вадење или не. Вака џабе само се труете со апчиња, а да не зборувам за тоа што ставате апчиња внатре во устата или пак на забите, само поголема белја ќе си направите. Најдобро да се оди на преглед и да се види зошто се јавува толкава болка, и ако има потреба да се олесни излегувањето на умникот или пак да се извади, оти можеби е неправилно поставен.
    Читам дека се плашите од стоматолог - дури и цела тема има за тој страв - па не касаме бре :D

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LadyNN

LadyNN Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    Касате море, како не... само кога ќе ја слушнам таа бушилицата :sweat: Денес бев на забар, и ме пратија на снимање, таму видоа дека хоризонтално е поставена осмицата и ме пратија на орална хирургија ;( Од таму докторот ме виде и ми рече да ода матичната да ми ја оотвори седмицата, да не доаѓа болката од неа, го направив и тоа па ми ја избушија т.е извадија пломбата од седмицата, па не е и од тоа.. па ме пратија на ушен доктор да не имам некоја инфекција, не е ни од тоа. Сега заклучоков офлеле мамооооо ;(

6. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Девојки дали некоја од вас правела операција на заб или како го викаат апикотомија? Ај ако има некој нека сподели искуство ве молам :(

7. LadyNN

LadyNN Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    Закажав за утре за вадење на осмицата, пишував погоре дека не ми е убаво поставена, и уште неизраснат мора да ми го вадат :worried: Ептен ми прпа ;( Ај кажете ми дека нема причина за страв :(

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Нормално дека немаш причина за страв. Се работи за рутински зафат кој во принцип не одзема многу време, ама пак тоа ќе зависи од ситуацијата со забот, но и од стручноста на тој што го вади умникот. Најпрепорачливо е орален хирург да го вади ;)

На LadyNN му/ѝ се допаѓа ова.
  9. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Имам заб два пати пломбиран, зашто првиот пат не бил целосно исчистен веројатно, па ми направи процес.Сега истиот ме боли, под пломбата, отприлика, при нагли движења на главата и само тогаш.Кога јадам или пијам нешто не.
    Од забот е или нешто друго?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Не верувам дека се работи за забот, нешто друго ќе да е во прашање. Процесот дава други симптоми.

На femina90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Forgotten

Forgotten Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    185
    Почнаа да ми растат умници, е сега слушнав дека мора да се извадат со операција уште пред да израснат целосно. Ова точно е ? :(

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Не мора да значи. Зависи како растат, дали има место во вилиците зад другите заби и дали прават проблеми. Ако се правилно поставени, ако имаат доволно место, и ако не прават проблеми при никнењето во смисла на туркање и изместување на останатите заби, тогаш нема потреба да се вадат.

На Forgotten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Апикотомија е вадење на корен најчесто заради некоја инфекција, па се вади коренот за да се отстрани инфекцијата. Но пред ваков зафат треба да се лечи забот прво, е ако тоа не успее тогаш се прави апикотомија. Се зависи за каква инфекција се работи, има разни случаи затоа нека не те плашат како е што е, и јас со операцијата на умникот не очекував дека ќе имам вакви проблеми изгледаше навидум лесно а испадна крајно сложено. Тебе ќе ти прават ваков зафат? Не се плаши, коренче е не е ништо страшно, ај со арно нека е како што вика Хајрие.
    Еве ти убаво објаснето што е апикотомија.

14. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Пред неколку дена ми се направија 2-3 афти на јазикот и сеуште не поминале. Кога бев еднаш во аптека да побарам да ми дадат нешто за афти, аптекарката ми рече нема потреба само стави алкохол со чепкалка за чистење уши. И тоа секогаш делуваше. Само што ќе ставев како да ја гореше секундарно алкохол афтата, но не и сега. Не знам зошто толку долго и уште ја има. :(
    И уште нешто. Кога ми се направи афтата, бидејќи е од страната, длабоко, речиси кај коренот на јазикот, за да му ставам алкохол морав да го исплазам јазикот и приметив дека кај коренот е мн по бел и што има едни како точки ги имам од мала не знам како да ги објаснам ( кога бев мала мислев дека се минијатурни петлици што ми го држат јазикот :lol: ) сега се многу поголеми како потечени. И многу се загрижив само на тоа мислам. Не знаете какви се мисли ми се вртат во главата. Одма помислив на најлошо. А можеби не е ништо, но мене ми е многу чудно. :^) Ако некој знае што би можело да ми се случува во устата нека ми помогне. :(

15. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Јас точно незнам да ти кажам,ама најдобро консултирај се со доктор нека ти каже,за да не се грижиш.И мене често ми се појавуваат афти од недостаток на витамини,а и од нечистотија.Јас немам користено алкохол,не сум знаела,само знам дека недај боже да ја поткачам многу боли.

Јас имам друг проблем.Ми растат умници.Горе ми пораснаа без да ги почуствувам,ама доле....Веќе неколку месеци имам проблеми и невидени болки.2 месеци ми мируваат,посе 1 месец ме боли.Прво едната после другата.Бев на стоматлог ми кажа дека мора малце да боли и да пијам аналгин ако ме боли,ама неможам постојано да бидам на апчиња.Има денови,како денес кога ме боли неописливо многу.Правам и гаргара со камилица ама не помага ;(

16. Neytiri

Neytiri Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.457
    Го имав истиот проблем. Горните не ги ни осетив се чудев кога ми кажа забарот дека ги имам. Арно ама со долните Господ го видов од болки. Не можев да зборувам, ни да јадам, дури ни да плачам поштено ко човек, цимолев ко куче и само солзи ми течеа. И така ќе биде дури не ти пораснат скроз освен ако бидиш МНОГУ ПОПАМЕТНА од мене и одлучиш да одиш да ти извадат уште непораснати. Односно кога ќе подразмислам сега не знам дали можиш :worried: Оти и јас кога имав големи болки со трчање отидов и му реков да ми ги вади, ама рече сега не можам ништо да сторам. И така.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Најефикасно средство за лекување на афти е Афтазол - ама тој се користи само кај афти кои често се појавуваат и тешко поминуваат, а кај нас често го користат за лекување на ранички на непцето од мобилни протези (кај постари лица). Ти можеш со алкохол да ги чистиш, ама во секој случај, би требало брзо да поминат, а тие точки, како петлици, тие се papillae circumvallatae - густативни папили кои секој од нас ги има, еве слика
    а на јазикот изгледаат вака
    (гледаш како се обележани).

Не значи дека мора да боли, таман работа. Штом боли, може да имаат пречка во растењето, или да ти прават џебови. Да си побараш и второ мислење не ќе е лошо.

18. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Ана забите на долната вилица сите ме болат, посебно 5ките 6ките 7ките..на моменти во денот страшно ме стегат и ме болат, често знаат наеднаш да ме стегнат, и не ми се расипани, освен 6ките што требе малку да одам да ми ги стругнат, али ништо страшно. А некогаш па горните 7ки и 8ки ме стегаат..
    Дали е знак дека ми растат умници можеби или.. ?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.686
    Не мора да значи дека ќе ти растат умници, но може да е и од тоа. Ниту пак е знак дека ти се расипани. Повеќе си мислам да не е од ладново време, понекогаш може да се случи здрави заби да реагираат така на ладно.

На anuskaNESTLE му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Miracle16

Miracle16 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20
    Проблем со забот...а сега и оток

Вчера ме болеше заб мајками ми даде некое апче ... го испив и по извесно време забот престана да ме боли...но како се стемнуваше.. така образот ми отекуваше.... и сега образот ми е отечен на долниот дел кај устата... кажете некој лек.. ставам ладни облоги и помага но многу малку.... отокот сепак не се симнува...дај кажете некој лек... инаку слушнав дека Аnnath е стоматолог...таа може најмногу да ми помогне на форумов за ова прашање... но и од другите одговорот ке биде корисен... Ве молам