Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Evaa_19

Evaa_19 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2018
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    77
    Здраво е вака сега да ве прашам бидејќи многу сум исплашена имам израсток во внатрешниот дел од устата (на непцето). Тоа ми се појави кога почнав да носам мобилни протези откако ги извадив фиксните и веќе го имам повеќе од два месеци. На почеток беше мало, бело и мислев афта и си го третирав ко афта, потоа си фатив корона се фокусирав на тоа и помина доста време и сега некако мн лошо ми изгчеда ко топче надувано, не е повеќе бело туку ко бојата нс непцето (розо). Ми е страв дан е нешто лошо, рак или нешто др. Знам дека моја кривица е што ме сум посетила стоматолог до сега.. Утре ќе одам веднаш али мн сум исплашена и ми се вртат лоши мисли.

2. Elena-123

Elena-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2013
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    322
    Здраво.
    Имам заб за вадење, седумка горе. Пред неколку години му се извадени живците, но се скрши и мора да го вадам. Прашањето ми е следно: дали полесно ќе поминам за вадење, со оглед на тоа што живците му се извадени или тоа нема врска?

3. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.260
    Земи си упат за на максилофацијална хирургија и таму ќе ти го извадат. Ќе ти земат примерок и ќе ти кажат од што е. Може да ти е направено масно ткиво од фиксната протеза поради начинот на кој ти се затвара велицата.

4. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    5.281
    Зашто да го вадиш? Нели може да се спаси со навлака за заб?

5. Elena-123

Elena-123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2013
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    322
    Не може да се спаси. Шуплина е, а одококу заб и претходно ми има формирано и процес, со непријатна миризба. Расипан е и нема што да се спаси, за жал. А, како ми е стравв и криво што ќе се вади... ..

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.070
    Допаѓања:
    173.730
    Пред 1 месец чистев забен камен и имав точно 1 расипан заб за кој треба да одам по 2 месеци за кој не бев оти инав мака туку уз контрола беше најден и мислам дека ова е важно инфо( лек стави, крај на Август треба да одам). Петокот почна да ме боли тој 1 заб мислам, чудна болка и бев сигурна дека е тој. Како непцето од внатре да ми отече ( по скоро месец од кога е ставен лекот). Ме болеше Петок вечерта и Саботата ама малку и зато не бев на дежурен. Денес не ме боли, а ќе одев за него. Поентата ми е, можно е да помина и да одам на регуларен термин или да одам да се закажам сега за секој случај е подобро?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Можно е да некротизирал живецот, оди да те ѕирнат. Кога ти е терминот?

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  8. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.070
    Допаѓања:
    173.730
    На крај на следен месец треба да јавам да закажам точна дата. Докторката ми рече дека можи и почеток Септември да ѝ јавам ако случајно испадни нешто со одмори. 2 месеци треба да го држам лекот. Фала ти, ќе ѝ јавам ќе одам. Денес веќе ко ништо да не се случвало викендов. Исто ко претходно си е, без болки без ништо.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Баш затоа. Може да не боли кога ќе ти го пломбира, ама после некое време да се јави оток. Нека те види ако може деновиве.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.070
    Допаѓања:
    173.730
    Искрено и не сум сигурна дали ме боли тој заб ( со лек шо е) или тој до него, многу чудна и суптилна болка беше и не можам точен pinpoint да напрам ама мислам дека е тој со лекот, воопшто голема ама нервираше. Али ќе опишам на матичната како и каде точно ме болеше. Фала уште еднаш. :hug:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    2.728
    Ми поправаа заб ендодонска терапија, ми рекоа дека е завршен забот и се тоа, немам болки , но ме зачуде дека ми рекоа, да дојдам за 3 месеци повторно на преглед да направам снимка , заборавив да прашам зашто, ако ми го излечиле забот, дали некој имал слично искуство?:?:

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    За контрола се прави тоа, да се види дали има процес, а ако веќе го имало дали коската успешно зацелува после лекувањето.

На franca му/ѝ се допаѓа ова.
  13. oceana

oceana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Дали може да се прави апикотомија по втор пат на исто место?
    Пред скоро година правев апикотомија на заб (носач) под мост за да го спасам мостот. Но еве пак ми покажува некоја блага болка на допир

14. Community

Community Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    65
    Дечки, дежурен стоматолог или некоја ординација отворена утре 02.08?
    Се работи за неиздрзлива болка, ве молам пишете ако знаете :*

15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Во Јане Сандански треба да има дежурни,ако те боли многу оди уште сега.

16. Kikiccc

Kikiccc Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2017
    Пораки:
    1.181
    Допаѓања:
    1.052
    Од може да се појави неколку жолти заби врв т.н забен камен , и дали има домашен лек?

17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Се појавува поради благо, сокови, мастики, се` шо содржи шеќери и несоодветна хигиена. Можеш да отидеш на лекар да ти го исчистат каменот, сама не можеш да го извадиш.

На Kikiccc му/ѝ се допаѓа ова.
  18. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    Имам умртвен нерв и почна забот да посивува. Ми понудија избелување кое се вршело неколку пати, зависи од колку третмани ќе се добие бојата.

Ја има ли некој користено оваа техника/метода? Колку временски би издржало додека не почне повторно да ја губи бојата?

19. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    5.281
    Не сакам да бидам песимист ама другарка така исто правеше и не и држеше многу , после со цигари ,кафе, вино, си се враќа на исто.

20. oceana

oceana Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    70
    Бев annath кај заболекарката за да се договорам, ми предлага и на предните заби метални коронки, бидејќи ќе се разликувала бојата од веќе постоечките метал керамички мостови што ги имам од 3ката натаму. И дека тенки ми се предните заби и тешко дека некој ќе се сложи за безметални коронки.
    А зарем не може безметалните коронки да ми се направат во нијанса како веќе што ги имам другиве коронки на 3ките и 4ките?

И уште нешто за винирите, тие се прават во еден ден? Колку време трае и колку ќе ме чинат винири за 4ри предни заби?