Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.091
    Може да се направат безметалните во иста боја како тие што веќе ги имаш.
    А за винири, мислам дека не се прават во една посета. Тоа само композитни ламинати или фасети може, за се друго треба подолго време.

На oceana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.737
    Допаѓања:
    9.263
    Дали може поради умникот човек да се поти? Вчера имав зафат и утрово покрај болка во крајникот, се разбудив малку испотена во вратот и нозете. :?:

3. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    3.095
    Нема врска нормално дека ќе се разбудиш испотена во летните периоди.

4. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.737
    Допаѓања:
    9.263
    Па не знам дали нема врска, баш кога имав болка ми се случи. Но, не се повтори оттогаш, а дремнав и денес и вчера во најжешкото, така што е најверојатно се во ред.

5. Zhozefin

Zhozefin Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    13
    Zdravo, kako se dvizi cenata za bondiranje na zabi i dokolku nekoj imal iskustvo dosega dali ste zadovolni?
    Blagodaram

6. Devil's Mistress

Devil's Mistress Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    182
    Не ми се расипани забите буквално немам ништо и 8те ми се извадени а ме наболува по малку доле вилицата и горе исто не знам од што би можело да биде ...
    Давајте совет страв ми е утре тргнувам на одмор се стресирам таму ако почне да ме боли што ќе правам

7. NanaMal

NanaMal Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    203
    Здраво, шред скоро 2ипол години на преглед уво нос и грло ми видоа израсток на десен тонсил, докторката рече дека е папилом предизвикан од ХПВ инфекција, незнам од каде што како зошто но рече дека не е ризично ама препорака да се извади,но не е итно. Јас во меѓувреме останав бремена, па фати со короната и не отидов. Сакав да одам пред некој месец но истата докторка по телефон ми рече почекај сега е мн налив со ковидов, не е страшно тоа. Сега почна да ме фаќа паника да не дојдело или дојде до развој на канцер, читав денес доста и многу страв ме фати. Незнам што да правам.

8. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.737
    Допаѓања:
    9.263
    Наскоро треба да ми го извадат умникот. Ме интересира дали е нормално поради умникот да отекува околното ткиво, зашто умникот ме боли, а непцето ми е набабрено под соседниот заб? Тука не ме боли иначе.

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Да,зафаќа многу работи поврзано е.
    Може да те боли и глава,да не можеш да јадеш,да те боли уста итн.
    После вадење побарај си антибиотик.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blady

blady Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2015
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    103
    Вака имам проблем со 1 доле, ја губи бојата а од пред 2 дена почма да ме боле и долната жлебина само во предниот дел.. Може ли некој да ми каже што е.. ?

11. Mi_mi

Mi_mi Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    D-r Zikica Gjorgjievski vo Hrom,CAR e

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    11.393
    По пад на предните запчиња, едното минимално се клати. Нема оток, модрица, само малку крв. За 5 годинки дете.
    @Annath дали ќе падне само не се клати многу

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.091
    Може да се зацврсти, ама може и да остане како што е. Штом има пет години детето, накај 6тата година ќе се смени. Ако нема проблеми и болки во забот, нека стои така.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MG1

MG1 Нов член

Се зачлени на:
    2 септември 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Prasanje do @Annath . Vo maj ovaa godina spoiv dijastema so kompozitna plomba bez struganje voopsto na prednite zabi. No izgledase mnogu debela i mi smetase :/ i go zamoliv doktorot da ja ispolira t.e da ja izvadi cela ( so disk za poliranje ). Zabite se zdravi ne se osteteni, ne bolat ne se osetlivi iako ima tolku rabota na niv, no po se ova jas imam konstanto pecenja na ustata i nepceto nad zabite kade sto imase plomba. Napraviv 3d se e ok, bris na usta se e ok, nepcata ne se crveni ne krvarat, od domasni lekovi se e isprobano. Pecenjeto e tuka 24 casa. Moi bliski velat deka e od stresot kojsto go doziveav od promenata na zabite. Navistina mi smeta veke 4 meseci :( iam depressed

15. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.192
    Имам расипан заб, ме бoлеше цел викенд. Денеска целиот ден имав полагања и не успеав да одам на лекар. Забот се гледа дека е за вадење, отечено е непцето околу заб, црвено е,ме боли пола страна од главата и пијам кетонал само тоа ми помага. Сега се осетив топло мерев температура 37.4 ме исплши ова.
    Секако утре ке одам на лекар но што ако се влоши до утре?
    Дали е од болка што имам голема темп. или инфекцијата се проширила?
    @Annath

16. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    11.393
    Јас мислам додека не те погледнат не значи дека е за вадење. Маж ми имаше таков случај, отечено непце, болки големи, му дадоа што треба да пие и за неколку дена подоцна му го направија.
    Додека не се симне оток не верувам да ти прават/вадат.
    Мене еднаш на отечено пробаа да ми прават мислам дека од болка ќе се онесвестев, 3 анестезии не помогнаа и на крај станав си заминав од кај таа докторка, и никогаш не се вратив.
    @Аnnath најстручно ќе ти објасни :)

17. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.192
    Расипан е многу, дали има и 20% од забот останато.:sweat:

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Температурата ти е од отокот,мора да одиш да те видат да ти дадат антибиотик по можност бидејќи на оток никој не вади.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.642
    Допаѓања:
    202.091
    Освен поголем оток, нема да се влоши. Мали се шансите температурата да е од забот, ама ќе видиш како ќе биде. На стоматолог ќе ти дадат антибиотик и серапептазе, по спаѓањето на отокот да се направи снимка и да се види што понатаму.

20. dead.flower23

dead.flower23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    983
    Здраво др-Ана ако може да ми помогнете во врска со едно прашање. Значи наеднаш пред една недела почуствував осетливост на ладно на забот кога пиев ледено кафе никогаш порано сум немала ваков проблем и од тогаш почнав да добивам болки околу горните леви молари но периодично особено кога лежев поради поголем крвен проток, исто имам гингивитис можеби 3 месеци ми крварат непцата исто никогаш го немав овој проблем но се сомневам дека можеби е од недостаток на витамини поради лоша исхрана бев на диета и ослабев 40кила ама јадев само 500калории и за 8 месеци ослабев целосно но не земав суплементи никакви, направив крвна слика и ми е супер сега почнав да земам гингивал крема за непца и вит.Ц. и бев на стоматолог завчера заради болката докторката ми кажа дека забите ми се кристал но воспалени се непцата ми кажа да земам хидроген и гингивал, поминаа 2 дена и мене болката не ми поминува сега ме боли и при јадење со помош на притисок открив дека ме боли 6ката горе која е пломбирана. Планирам утре после испит да идам пак но сега се испаничив и се плашам да не е нервот на забот оштетен и ќе побарам панорама, те молам за совет што ли се случува со мојот заб пробав се напив оцет и не ме болеше значи нема отвор. Ти благодарам.