Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Панорама обавезно, може има некој скриен кариес, евентуално процес. Не мора да значи дека нема дупка, ако не се гледа надворешно. Снимка обавезно, пред да се прави било што.

2. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.371
    Da napraviv denes panorama nemam nikakov karies I zabite mi se zdravi, no imam dzep mojata doktorka duri go otvori zabot da se osigurame I bese cist I povtorno mi stavi nova plomba. Za dzebot mi stavi dren I mi kaza da stavam gingival I hydrogen promivka. Od sto se sozdava toj dzep I kako da go saniram pobrzo

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Од пломбата е направен, со редовно чистење нема да има болка, а за 100% санирање, малку потешко. Се додека има иритација, т.е работ од пломбата е тука, како место за собирање храна и создавање наслаги, непцето ќе се воспалува. Џебот ќе си стои, само чисти го редовно, не би требало да имаш проблеми.

На dead.flower23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    3.337
    Сакам да правам ласерско белеење, но на преден заб имам коронка. Кој е најдобар начин за да се добие истата боја на сите заби? Прво да ги избелам, а потоа промена на коронка? Дали би било ок и на соседен заб да ставам фасетка за да бидам двата предни заби исти? Ве молам за мислење
    @Annath

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Избели ги забите до нијансата на коронката, за да не ја менуваш, ама ако сакаш да ја смениш, прво избели ги, после смени ја.

6. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    3.337
    Коронката моментално ми е скоро иста како останатите заби. Ама сакам побели. Е сега зашто се работи за 1 горе, што мислиш дали би било добро на другиот 1 да ставам фасетка? За ако дојде до промена на боја, тие два заби да се исти?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Види, природните заби со тек на време менуваат боја. После белеењето, за некое време пак ќе потемнат. Стави фасетка ако сакаш, ќе ти се изедначат двата напред, ама другите може да двојат. Ако сега не ти двои многу бојата на коронката од природните заби, после белеењето секако ќе мора да ја смениш оти ќе ти бидат посветли.

8. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    3.337
    Ти благодарам за одговорот. Уште едно прашање, на кој начин се вади коронката? Со стружење? Дали е болно?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Со стружење најчесто, не е дека е болно, треба да се исече до забот, па се одлепуваат страните и паѓа. Одлепувањето може да биде болно ако е механичко, ако е со ултразвук, не е воопшто болно.

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  10. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    771
    Допаѓања:
    561
    Имам за вадење само кoрен од 8ца. Не можам да соберам храброст...Дали е толку страшно како што замислувам? ;(;(;(

Последна измена: 20 септември 2021
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.736
    Не е. Ќе си одиш кај хирург и брзо ќе те среди.

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Лесно се вади корен. Оди со инекција,нема да осетиш ништо.

13. gloria1

gloria1 Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2021
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    34
    Ако анестезијата се стави во нерв погрешка со што може да се излекува?

14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.298
    Јас вадев корен од осмица долу, ништо не осетив од анестезијата. После дејството на анестезијата имав болка ама пиев анелгетик. Ден два имав болки, ама после беше полесно. Откако почна да се затвара местото осетив големо олеснување во тој дел од вилицата. Сфатив дека претходно цело време сум имала некоја болка во крајникот и вилицата од коренот (особено при џвакање), ама сум научила да ја игнорирам и трпам. Сум се мачела иако не сум морала. Стоматологот ми рече дека секогаш е подобро да се извади порано, отколку да се чека. Ако чекаш сраснува непцето, можно е коренот потешко да излегува при вадењето, а и заздравуањето на местото е побавно. Така да не чекај, среди го и само храбро.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Немам двојки и денес бев да прашам
    Ми дадоа предлог да ми направат мост од 6 заба
    Ми рекоа дека еден заб е 60евра,е сега прашањето ми е дали после можам се нормално како и предходно,мислам дали ке ги чувствувам како мои забите да не имам некој проблем подоцна,бидејки забите ми се здрави само проблемот ми е што не стои убаво тоа што немам двојки
    Секој совет ми е добредојден,дали да се одлучам,дали се познават подоцна дека не се природни заби

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ако финансиски можеш да си дозволиш направи порцелански со помалку метал или воопшто без метал, делуваат поприродно и се потенки. Секако ќе ти треба време да ги навикнеш и визуелно и во самата уста зошто си навикната на твоите

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @wannaBeMomma порцелански како се стават,мислам дали се како импланти или пак како мост оди процедурата
    Колку е еден порцелански заб доколку знаеш?
    Мене ме плаши повеќе процедурата дали е многу болно
    Забите ми се здрави само една четворка ми се рони многу,а петката ми е извадена па ми дадоа предлог за мост од 3 заби значи да одат четворка да ми стават петка и шестка,но и ми рекоа ако сакам можеи напред мост право да ми се среди и тоа што немам двојки
    Одлуката е моја како ке одлучам само што ако правам назад се 3 заби а напред ми рекоа шест
    Ке прашам сега на следна контрола да видам што ке кажат

18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Мислам дека мост не треба да ставаш напред. Ако одиш на порцелан твоите заби ги зашилуваат и ставаат од горе. Како навлаки. Има и друга опција чим си со здрави заби врз твоите само порцелански капачиња. Цени искрено не знам. @Annath можеби знае и ординации за ова.
    Болно како што знам не е.
    Ако правиш распрашај се убави, млада си да личи убаво а не само колку да ставиш а после да не си се допаднеш зошто мост нема простор меѓу заби плус тие од 60е најмн се познаваат

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    @wannaBeMomma ти благодарам
    Не сум од Скопје иначе ке се распрашам секако,сакам да е убаво не само од ред да излезе
    Иначе немам двојки многу ми се ретки моите заби,и затоа дадоа таков предлог
    Уште еднаш ти благодарам на советите

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  20. katarina5

katarina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2010
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Јас пред година време вадев заб, и ми беше погоден нерв. Осеќав трпки во јазикот скоро три месеци не пиев ништо си помина само од себе.