Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Најдобри се на Curaprox. Ама вршат работа и од другите фирми, конкретно во ДМ има солидни четки со меки и екстра меки влакна, на Донтодент.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    156
    Горната шестка ми е пломбирана меѓутоа одеднаш ми отекува непцето околу неа, претежно од внатрешна страна, и ме боли, и така неколку години. Обично матичната ми става дренчиња или се мијам со лакалут и плакнам со листерине и ми поминува, ама еве сега пак ми отече малку и боли, од што може да биде и што да преземам?
    Инаку матичната ми вика да се мијам со лакалут и да четкам силно додека не прокрвари непцето, дали е тоа исправно?
    @Annath

3. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    80

Mislam deka ne e ok da se cisti so sila dodeka ne prokrvari. Na zabar redovno cistenje kamen i dzebovi. Drugo nema. @Annath znae poveke.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Така ќе ти олесни, ама не е долготрајно решение. Чаре има да се средат рабовите на пломбата да не предизвикуваат иритација и воспаление на непцето и редовно да се чисти забен камен кој знае да се таложи баш на тоа место каде што се јавува отокот.

На Baby-Blue му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ти благодарам на одговорот. Но јас секој пат кога се гледам на некоја слика или видео снимка некако ми изгледа како да ми смениле боја забите
    Btw Си одржувам редовна хигиена на забите

6. Terramr

Terramr Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2022
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    21
    Zdravo dali nekoj ima ist problem mi tece krv od zlebinite sekoe mienje zabi,nekogas nema potreba ni da gi pipnam samo mi tece probav so meka cetka,so lakalut pasta gargara so soda i nekoja si mast za zlebini nisto ne mi pomaga

7. MacRazor

MacRazor Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Поздрав, дали денес некоја приватна ординација работи?!!

8. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    21.013
    Ме интересираат ваши искуства и препораки за опции за заби/вилици/импланти... И што друго постои. Имено, парадентозни жлебиња, веќе заради болеста се паднати неколку заби, но иностанатите не се нешто најстабилни. Моментално има "протеза вилица", мр знам како точно се вика вазал, визир....
    Беше кажано дрка е тоа времена опција, која додуше е потраја скоро 8 години.
    За долните заби претооставувам не е толку проблем, но за горните....
    Се работи сепак за олада особа. Молам предлози о ваши искуства.
    @Annath?
    Фала ви однапред

9. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    80
    Скоро сите. Денес е работен ден.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Метал керамички мостови се опција ако клатењето не е изразено. Ама тоа треба да процени стоматологот што ја води личноста. За импланти, орален хирург имплантолог да процени дали може.
    Многу е тешко со пародонтопатични заби да се процени кое решение долгорочно е најефективно, бидејќи нема гаранција за природните заби, коската и гингивата.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  11. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    2.610
    Здраво, ми фали заб 6ка, 5 ка и 7мица ми се добри и за жал ќе мора да се стругаат, ајде го прежалив тоа, јас веќе имам правено еден мост и имам коронки од 3.000 денари ставено, најосновните би рекла? Не знам ни како се викаат, значи супер ми се ниту ги чуствувам ни ништо, веќе 10 години ми траат, е сега д-р стоматолог ми препорачува дека треба да ставам од поскапите пошто сум била сепак млада (не знам каква врска има со возраста ама ок), сакав да прашам дали навистина овие се толку лоши (иако од мое искуство сум презадоволна и истиот овој доктор ми ги правеше и други ми потврдија дека се сосема солидно направени и наместени) па сега да ставам од поскапите не ми е за финансии, меѓутоа не знам сепак не е баш шала, ако може некој совет дали повторно да ставам од тие '' обичните '' или сепак да се одлучам за поскапите?

12. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    4.396

Имаш воспаление најверојатно. Иди си на лекар да ти исчисти забен камен.

На Terramr му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    16.553
    Јас имав ист проблем. На клиника за болести на уста ми ги средија со третмани. Тоа треба да се лекува, ако не се лекува може да дојде до развој на парадонтоза.

На Terramr му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    4.396

Најчесто основните коронки да ги кажеме ги прават подебели и изгледаат понеприродно, се познава дека не се твои вистински заби да кажеме. Исто така бојата со тек на време им се менува итн
    Најдобри и за цел живот ако може така да кажеме се од циркониум ( доста се поскапи ) амаа верувај вреди
    Познавам луге кои имаат го имаат направено тој чекор за жал не во МК но се тенки како вистински заб и се преубави.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Ова не е точно, ни подебели, ни неприродни, ниту пак менуваат боја ако се керамички. Цирконија е со повисока естетика, ама и тие коронки може да бидат дебели и неприродни. Така што, и до стоматологот и до техничарот е.

На Hyla му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    693
    Здраво, има некој вадено од тука умници? Мене ми се излезени и ми рекоа дека мора да ги извадам оти нема простор во устата и ми ги турка забите, еве 3 месеци од страв се канам да појдам. Сега се решив од понеделник закажувам за првите 2, па за некоја недела и другите 2.
    Инаку имам многу страв од све што е поврзано со заби, денес чистев забен камен и цело време рипав па стол, а не дека болеше..

17. Tih-ana

Tih-ana Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    239
    Дали во оваа држава Северна Македонија, постои забар кој знае да поправа заби без да ви ги заебе? Во околина Скопје, предложете.

18. unlucky

unlucky Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    80
    Дали знаете денес да има некоја приватна ординација да работи во Скопје, како дежурна за итни случаи?

19. JanaDarling

JanaDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    637
    Здраво. Сакам да прашам во име на другарка,која има раздел, т,е простор меѓу горните 2 единици и сака ако има некаков метод тој да се спои,пополни, колку би чинело....Ако има некој вакво искуство да сподели.
    Фала :)

20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    2.610
    Кои се подобри навлаки со метал или без?