Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Проблем со забот...а сега и оток

Лекот е да одиш на стоматолог, да те прегледа, да ти го симне отокот, да ти препише антибиотици.
    Не седи така, отокот не е шала.

2. Miracle16

Miracle16 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    20

бев на стоматолог... ми препиша некои лекови...сеуште ништо :) нашколо сум 2 смена...си мислам да одам ..да не одам :)

3. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932

Да не одиш. :rofl:

Инаку на другарка моја така уште ехее пред едно 10 години и се направи оток, и после тоа кога и се повлече и остана лузна. И до ден денес си ја има.

4. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Испадна дека треба да одам да ми го вадат умникот едниот зошто ми растел криво :worried: Стоматологот кога ми кажа на хирургија пребледев :( Му ваделе на некој да ми кажете како е што е? :worried:

5. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Не е страшно, тоа е рутинска операција.ова ти го кажувам од искуство, зашто и мене ме извадија од памет со операција на двојката поради појава на циста, па по консултација со многу луѓе кои се стручни во таа област, меѓу кои и Анатх, увидов дека не е ништо страшно и наредната недела ќе одам да си закажам термин.
    Инаку поконкретно за твојот случај еве ти линкови и прочитај, ќе видиш дека нема место за паника ;)
    http://www.kotevdental.com.mk/impakt.html
    http://roditeliideca.bbgraf.com/t2846-topic
    zdravstveni-problemi/operacija-na-umnici-t7687/
    http://www.zazdravje.com.mk/upload/cont ... 0%B0%D1%80

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    девојчина да ве прашам,постојано сум на забар и сите ми се здрави забите правам редовно контроли,сега само една седмица ми е расипана малце и ке одам да ја поправам,но постојано имам болки кај 4ката горе поправен ми е ми падна пломбата ,поточно ми се изрони,ми ја поправи пак и пак сега ме боли на благо,ладно и топло,и плус имам многу проблематични непца покрај хигиената што редовно си ја извшувам,и забен конец зедов и жлебините ги чистев и пак ми крварат и се воспалуваат,а тоа дава непријатно чувство, кажете помош за оваа работа како да спречам воспаление на непца и зошто постојано ме боли 4ката а е поправен

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    За непцата земи си Гингивал Ц, или Генгигел, некоја од медицинските пасти на Лакалут против крварење, би требало да помогне. А за забот што те боли, да се направи снимка, да се види дали има процес на коренот, ако има, да се лекува соодветно.

На stylishh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

луѓее незнаев кај да пишам ,се разбудив со болка кај жлибината одма до умникот ,подуено ми е и ме боли ,незнам дали е загноено ама многуу боли неможам ни да голтам :( ве молам за некој совет

9. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719

Oтиди на лекар, веднаш ќе ти го средат. А ако не ти се оде, тогаш домашен лек мед+сода бикарбона намачкај на местото што те боли.

10. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351

не ми се оди бидејќи сум од струмица тука студирам и немам ни книшка во мене ништо и сега незнам на приватно колку пари ќе треба да платам ,затоа полесно ми е така сама да го средам барем да пробам ако не помине ќе мора да одам нема бегање :) а медот и содата да ги рамешам преходно или ?
    фала ти

11. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719

На прстот намачкај мед (бркни во теглата со врвот на прстот и колку ти се налепи толку) и одозгора пороси малку сода бикарбона и така намачкај на жлабината. Пробај да не го голтнеш медот за брзо време. И повеќе пати го направи ова во денот.

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.970
    Допаѓања:
    26.346
    Не е баш проблем, ама е прашање.. Имам скоро 23 години, а сеуште ниеден умник не ми е излезен и изгледа дека немаат абер да ми пораснат... Излегуваат ли на постари години, или никогаш нема да ги имам? Не дека ќе ми биде криво ако не се опаметам :D
    (Сите околу мене веќе ги извадија сите умници, само јас немам ниеден пораснат)

13. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349

Не знаев јас за лекот со сода и мед, ама додека мене ме мачеа умниците ме советуваше заболекарот да ја плакнам устата со раствор од млака вода и сол. Умникот целиот е излезен или го покрива дел од жлебината? Мене ми беше така па од заглавена храна инфекции колку сакаш, додека не се налутив и ги извадив. Ако видиш дека не ти поминува може ќе треба и доза антибиотик.

14. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266

Лош здив? Од што може да биде предизвикан и како се лечи?

(за други прашувам да не мислите сум хипохондрик :rofl: )

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902

^^Проблеми со забите, со крајници па дури и од желудник. Личноста прво нека одi на забар, па потоа нека провери и другово.
    Привремен лек-често миење заби и џвакање мастики.

16. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351

незнаев и јас за тој лек ,ама не ми помогна ,еве целата сум подуена ,е боли ептен незнам што да правам,ако не се смири малце до утре ќе морам да одам на заболекар :/ инаку умникот како на пола да е излезен веќе 4 год ми е така ,жлибината покрива дел од него ...исто како на тебе

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Може и воопшто да немаш умници, не сите ги имаме. Може и подоцна да ти излезат, индивидуално е кај секого. Има и случаи кога воопшто не никнуваат и си стојат во коската, затоа што не добиле стимул за растење. Можеш со една панорамска снимка да провериш дали имаш или немаш умници, чисто да знаеш на што си. И не се секирај ако ги немаш, тоа е сосема нормално ;)

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687

Ada21, имаш џеб под непцето што го покрива умникот. Таму ти се собира храна и се распаѓа, па се јавува воспаление. Привремено решение е да се исчисти и смири воспалението, а трајно или да се направи циркумцизија (да се сецне делот од непцето, евентуално и делче од коската што го покрива забот) или да се вади.

19. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    А можеби и умникот да ти е расипан штом толку боли. Јас имав такви болки и во бременоста го вадев умникот. Не боли ИЧ.
    Ама штом не ти поминало од медот и содата, мораш на лекар, значи имаш поголемо воспаление.

20. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    ^
    Ако има воспаление нема да го извадат умникот додека не помине воспалението. Можеби и самиот заб е расипан, ама штом толку боли и е отечено, тогаш мораш на заболекар. Душичка, ега ти помине побрзо. Во меѓувреме додека најдеш заболекар, за болката можеби да прашаш во аптека за некоја водичка или ѓел со анестетик во него ако имаат за такви работи, или пак со стар општопознат лек, лута ракија држи, нема да ти помине ама барем да отрпне малку.

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.