Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    3.700
    Најдобра паста за парадентоза?

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.781
    Допаѓања:
    16.553
    На Тианде со бамбусова сол. Со години ја користам истата, совршено ги негува непцата. Имам пробано и други поради цената заради тоа што е малку поскапа ама не оваа дефинитивно ми е најдобра.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.092
    Допаѓања:
    36.481
    Дале белење на заби е дозволени за време на доење?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Може и цела страна да те боли, соседни заби, уво, главата. Зависи како е поставена 8цата.

Ако ти е привремено залепен, може да се клати, не дека не. Тоа се средува, ќе одиш кај што си го ставила, да им кажеш. А ако е дефинитивно цементиран, не би требало.
    И без негативни мисли. Милиони луѓе носат мостови и се навикнале без проблем, можеш и ти. Ќе си џвакаш на таа страна, исто ко твои заби. Нормално е да ти е чудно и јазикот да оди таму, оти се ширел кога имало празен простор и сега треба да се прибере назад. Како што се ширел, ќе се врати назад. Нема потреба од параноја и анксиозност, што лошо може да се случи?

Дозволено е.

На gjoker4e и Baby-Blue им се допаѓа ова.
  5. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    56
    Цементиран е, или ми е само од умислата дека се немам навикнато и уште се плашам да јадам на таа страна, или стварно има шанси да не е у ред нешто, ќе видам како ќе сум овие денови ако не пак ќе морам да го посетам стоматологот, само нервози.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Штом е цементиран, нема шанси да се клати. Мислам дека ти се чини така. Опушти се и јади слободно на таа страна, пробај со помеко прво.

7. Irida

Irida Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    963
    Здраво женски,
    Да не знае некоја колку чини ласерски третман за парадентоза? @Annath можеби?

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Немам информации за тоа. Само приватно оди, ако не сум грешка.

На Irida му/ѝ се допаѓа ова.
  9. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    80
    Laserski tretman moze da spreci parodontopatija ? Ili dzabe frleni pari? Nebe dovolno samo cistenje redovno kamen i dzebovi za parodontopatija?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Може да успори прогрес на пародонтопатијата, ама секој случај индивидуално се решава.

11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Okolu 15 dekemvri mi se pojavi kako topce kaj nepcata vnatre,bev kaj mojara dok i mi bila e nekoj tip na afta da go drzis cisto mestoto.
    Pomina 2 nedeli i ova kako topce na momenti bese malo na momenti golemko,doktorkava mi dade antibiotico ama pieve Samo 5 dena bidejki iMav problemi so stomak.
    7 februar na zabolekar (vikat bilo ascesso) so snimka od zabive mi go cisti celo mesto i vnatre vo zabot gori zivec...
    Pomina 3 dena i zabelezuvam na leva strana(zabot bese na desna) na dopir kako nekoi mali topki da imam ednata e pomegu nepca i grlo a drugava koja malce boli pogore kaj uvo,znaci na licevo nadvoresno ma dopir se poznavat....

Nekoj iskustvo?
    @Annath

Se isplasiv i toa dosta a i grlo mi e infiamto crveno,utre popladne ke idam kaj maticen...se nadevam ne e nisto opasno :(

Последна измена: 9 февруари 2022
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Оди пак на забар, колку што сфатив имаш оток на заб, ама овојпат од другата страна. И тој ќе ти го средат како другиот.

13. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    @Annath, а и друг некој доколку има искуство да ми каже. Имам заб со изваден живец пред неколку години .Пред 2 месеци бев на забар, ми рече сите заби дека ми се ок. Го прашав за овој заб, ми рече ок е. Вчера приметив како брунче со гној, отидов одма на забар. Ме прегледа и ми рече овој заб не чини и само клешта е спасот. Ме интересира, можно ли е за 2 месеци толку брзо да се расипе? И дали да барам уште едно мислење и снимка или да му верувам на заболекаров од око што кажа дека мора да се вади? Ви благодарам

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Снимка, ама ако е лекуван и се појавил оток, тешко е да се спаси. Ако некој се нафати да направи ревизија, одново да го лекува, ама ќе трае, тогаш има опција да се среди. Снимката ќе покаже дали вреди да се спасува или не.

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.
  15. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    345
    Имам црна точка на еден заб, бев на заболекар и ми рече дека не значи дека забот е расипан и нема никаков проблем тоа.
    И не направи ништо.
    Ви се има случено , зарем не треба да се исчисти црната точка или не претставува никаков проблем ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Не е проблем, ама се следи ситуацијата, редовни контроли ќе се прават. Нема потреба да се отвора здрав заб само поради постоење на пигментација.

На swwetyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    345
    Ти благодарам, но кај мене веќе е со години , ама немам никаква болка незнам....

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Па пигментација е, не боли. И јас имам со години на неколку места, истите се.
    Кај многу луѓе има така пигментирани заби, не може да се исчисти, а да се струже и да се става пломба на здраво е глупост според мене.

На Crna Dama и swwetyyy им се допаѓа ова.
  19. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    345
    Значи во ред е, ти благодарам многу:l:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Zdravo, pred mesec dena imav asheso kaj zab,posle dve nedeli pocnav so antibiotic,posle 5dena poradi silni bolki prekinav so antibiotik(koj trebase da vide 7dena).
    Pomina 1mesec na zabolekar se cisti celo mesto kade sto bese ashesovo.

Od kako iMav asheso grlovo mi bese crveno i krajnici.
    Cetvortok kaj maticna mi gleda grlo crveno pa' i beli tocki i krajnici,mi dade dr antibiotik (7dena da pijam)
    Petok vecera bev tolku Loso,so vrtoglavica,silni bolki vo stomak i povrakanje..i Pak prekinav so antibiotik.

Koga pijam antibiotik imam silni bolki vo stomak neizdrzlivi,nausia i slabost.
    Prasajna mi se i misli?!.

Kako da zazdravam grlo bez antibiotik?
    Koi analisi na krv da Baram da pravam?
    I sto moze da e ova so grlovo veke 2meseca ne mi zazdravuva? Mozno li e od asheso da ostana nekoja bakterija pa zatoa imam maka so grlovo?

Poslednive senovi zabelezav kaj vrat nekoi mali noduli kako topcina na dopir..

Inaku sum bez temperatura

:(neznam veke sto da pravam