Нема од што страв ќе те боцнат и ќе уживаш,ништо нема да осетиш за време на процесот. Ако те боли и имаш оток барај нешто да ти спадне отокот прво па после. Затоа што мене овде ми вадеа на мал оток и си заработив инфекција. Така да,само опуштено и не се плаши.
Здравоо, пред две недели ставив лек на заб требаше да идам после недела дена да ставам пломба, не отидов и сега ми падна лекот и ми остана отворен заб. Во друг град сум моментално. Дали некој знае што можам да ставам да не ми е отворен или што да купам од аптека додека не си отидам? Плис хелп :/
Мораш итно на стоматолог да ти го наполни забот,во спротивно ќе се полни со храна и може да настанат компликации.
Едно глупаво прашање можно ли е потсвесно да боли заб? Не знам дали ме боли заб, меѓутоа ми го правеа ми рекоа дека е добар до некаде ми го спасија да речам, ама сега постојано некако мислам дека пак ме боли
Koi analisi na krv da Baram kaj doktorkava utre? Imam dva meseca problem so usvata krajnici,ushi zujat/vincat/strekat,pocna i nos da tece a ustava vnatre e zolta gore, grlo crveno,jazik zolto,herpes na buzi i custvo na pecejne kaj jazik... antibiotik piev cela nedela i malo podobruvajne Samo kaj krajnici.. Neznam za sto moze da e ovoj problem,na goltajne imam nekoi zvuci i praznina so usive i grlo.... @Annath
Ако имаш наслаги на јазикот и непцето, може и кандида да е. За ушите и грлото, треба да одиш на специјалист оториноларинголог.
За иригација и дезинфекција, односно отстранување на неорганскиот површинскиот дентински слој за полесна обработка и чистење на каналите. И други ириганси се користат, не само edta, се користи во комбинација со NaOCl (натриум хипохлорит) кој ги разложува органските материи.
Go slikav zabot i mi izlegoa site koreni beli, dali toa znaci deka se napolneti i umrtveni korenite se? Oti ako e toa slucaj ke moram most da stavam....
здраво после долго користење антибиотици околу 27 дена поради ковид имам проблем со кандида во уста бев на орл во болница дадоа нистатин и таблети флуксоназол 7 дена по 50 мг сега ми рекоа еднаш неделно една таблета 150 мг од 11,02 сум на терапија со нистатин никако не поминува кандидата? дали смејам да јадам благо или нешто треба да избегнувам ве молам за совет
Сите имаме такви топчиња, тоа се јазичните папили. На коренот на јазикот се наоѓаат papillae circumvallatae, како топчиња, кај некои се поизразени, кај други не толку.
Здраво. Двете горни единци ми се порцелански и сега ме интересира дали може да се стави фиксна протеза или тоа претставува проблем? Извинете што 2х го пишувам истово прашање
Прашај го ортодонтот кај што сакаш да ставаш фиксни. Не би требало да смета, ама зависи и зошто ставаш фиксни.
Брекетите не лепат добро на порцелан. Може да се стави, ама голема е веројатноста да ти паѓаат лесно. Најдобри е да се извадат порцеланските, да се стават привремени пластични коронки, па по вадењето на протезата ќе си ставиш нови порцелански коронки што ќе одговараат на новата положба на твоите заби.