@Annath гледам дека имаш доста знаење, па би сакала да прашам нешто. Првите два заба (кецот и двојката) ми се криви, еден над друг и маалце подрасипани (една точкица) каде што се спојани. Е сега, да редам протези не сакам, стоматологот ми рече имаш преубави заби и не сакам да ти ги стружам, меѓутоа можело некако без стружење да се направи визуелно да изгледаат прави. Ме интересира како е тоа можно, со оглед на тоа што се еден над друг, нели ако не ми ги стружи пак ќе има испакнатина? И дали редењето навлаки е навистина најлошиот начин во случајов да ми се средат забите? Јас жими се ич не би ги жалела, нека ми ги стружат, само да ми бидат прави. Би сакала да слушнам мислење вака од друга страна.
Може да се направат прави, со фасети, композитни (со пломби) како поевтина варијанта, и порцелански како поскапа варијанта. Значи се корегира само надворешниот преден дел од забот, со минимално стружење или пак без воопшто да се струга, зависно од поставеноста на забите. Не мора да ги стругаш целосно за навлаки, фасети се ок решение.
Фала ти многу. Забите ми се еден над друг и бев збунета малце како е можно да ги направи да изгледаат прави без стругање. Ист ли е квалитетот со фасети и навлаки? До понеделник треба да одлучам како да ги правам ама не сум доволно информирана. И уште нешто да си прашам. Сакам од кога ќе ги средам да ги избелам забите, имам жолта коска. Ме интересира дали од еден третман ќе се избелат доволно или ќе се потребни повеќе третмани, ќе ги избелува нијанса по нијанса?
Процедурите се различни, па нема споредба на квалитет, секако дека навлаките се потрајни и подолгорочно решение за разлика од композитни фасетки. Порцелански фасети не прават сите, ама тие се поквалитетни од композитните. Колку третмани ќе ти требаат за избелување зависи колку сакаш да ги избелиш, некогаш со еден третман се постигнува, некогаш со два. Ако ставаш фасети, прво избели ги забите пред да ги ставаш.
Сакам да ги избелам забите. По консултација со мојот стоматолог разбрав дека тој го прави тоа на 2 начини(стручно ми ги кажа и ништо не разбрав ) Ме интересира како оди процедурата,пошто прв пат ќе правам и цена отприлика. @Annath ?
Ако си во странство, цена не би знаела да ти кажам, а кај нас иде околу 80-100тина евра, може некаде и за поевтино да се најде. Се користат средства на база на хидроген, ама во поголема концентрација. Обично се прави во една до две посети, се заштитува мекото ткиво (непцата) со посебна смеса, се премачкуваат забите со смесата за избелување, и се осветлува со посебно светло. Друга опција ти е избелување во домашни услови, прво со изработка на калапи според твоите заби, и стоматологот ти дава средство што можеш сама да го ставаш во нив, па да ги ставиш калапите на забите. Ќе ти каже детали за тоа како да го користиш средството.
Е да , за второво повеќе ми објаснуваше како за подобра опција. Не сум во Мк ама таму ќе ги правам, само цената е малку повисока од споменатата. Сепак фала ти за објаснувањето @Annath
Sto.da.se ocekuva od umrtven zab?nervite se umrtveni toj stoi samo.kako.figura vo redot zabi?Dali so tekot na vreme zoltee deka ne e ziv ili moze da bide izlozen na krsenje?
Јас имам заб/заби ( за еден сум сигурна, а може да се и повеќе) со мртов нерв и ниту ми е пожолтен нити полесно ми се крши.
Еве, оваа тема е за заби.Во делов „Здравствени проблеми“ има и тема за препораки за стоматолог, а во делот „Лице“ има тема за белеење на заби.
Zdravo na site. Sakam da prasam dali nekoj ima staveno cirkoniumski koronki odnosno navlaki bez da se struzat zabi samo kako navlaki za.da se dobie pogolema forma na zabot, dali nekoj ima iskustvo , gledav deka ima vo sante plus 150 eu od zab, sto mislit vo vrska so taka nareceni koronki ?
За циркониумски коронки се стругаат забите. За коронки секогаш има стругање. За да се зголемат забите, да се смени форма или да се израмнат се ставаат композитни фасети, што варираат со цена од ординација до ординација од 1500 денари нагоре, по заб, ама не се трајни и мора често да се менуваат. Исто може да се стават и порцелански винири за кои е потребно минимално стругање, како за композитните фасети. Е тие се поскапи и од циркониумските коронки, ама немам инфо за точна цена, пошто мислам дека само одвај две или три ординации во Мк ги прават.
Sto moze da se stavi bez da se struzat prirodnite zabi, nesto kako navlaki dali ima , posto dosta gledam i vo insta videa sto imaat staveno najcesto vo Prishtina i turcija, no ne znam dali e kvalitetno...
Каде е најдобро да вадам умњак? тие уште не се излезени цели долните ама имам болки. Страв ми е од вадење и никогаш со инекции не правев заби а за вадење ќе мора инекција ама ми е страв..каде има добар забар или државна Што предлагате?? И еве 3 дена со дренови ми става со хидрроген во забот и ми направи рана во месотошто со сила ми ставаше @Annath
Kje odis kaj maticen stomatolog da ti dade priroriteten upat za vo Pzu Dentin kaj oralen hirurg doktor Fisnik Kasapi od 900 do 1 500 denari se plakja pozz