Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Со упат е 80 денари. Бар мислам.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Мене некоја цифра од 40ден ми се мота во глава дека платив пред 1 месец.

3. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.065
    @Annath гледам дека имаш доста знаење, па би сакала да прашам нешто.
    Првите два заба (кецот и двојката) ми се криви, еден над друг и маалце подрасипани (една точкица) каде што се спојани. Е сега, да редам протези не сакам, стоматологот ми рече имаш преубави заби и не сакам да ти ги стружам, меѓутоа можело некако без стружење да се направи визуелно да изгледаат прави. Ме интересира како е тоа можно, со оглед на тоа што се еден над друг, нели ако не ми ги стружи пак ќе има испакнатина?
    И дали редењето навлаки е навистина најлошиот начин во случајов да ми се средат забите? Јас жими се ич не би ги жалела, нека ми ги стружат, само да ми бидат прави. Би сакала да слушнам мислење вака од друга страна. :)

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Може да се направат прави, со фасети, композитни (со пломби) како поевтина варијанта, и порцелански како поскапа варијанта. Значи се корегира само надворешниот преден дел од забот, со минимално стружење или пак без воопшто да се струга, зависно од поставеноста на забите.
    Не мора да ги стругаш целосно за навлаки, фасети се ок решение.

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    1.065
    Фала ти многу. Забите ми се еден над друг и бев збунета малце како е можно да ги направи да изгледаат прави без стругање. Ист ли е квалитетот со фасети и навлаки? До понеделник треба да одлучам како да ги правам ама не сум доволно информирана.
    И уште нешто да си прашам. :tmi: Сакам од кога ќе ги средам да ги избелам забите, имам жолта коска. Ме интересира дали од еден третман ќе се избелат доволно или ќе се потребни повеќе третмани, ќе ги избелува нијанса по нијанса?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Процедурите се различни, па нема споредба на квалитет, секако дека навлаките се потрајни и подолгорочно решение за разлика од композитни фасетки. Порцелански фасети не прават сите, ама тие се поквалитетни од композитните.
    Колку третмани ќе ти требаат за избелување зависи колку сакаш да ги избелиш, некогаш со еден третман се постигнува, некогаш со два. Ако ставаш фасети, прво избели ги забите пред да ги ставаш.

На Maylin му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aleks@and&ra$

Aleks@and&ra$ Активен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    13
    Iskustva so zabni implanti vo Sante Plus?!!

8. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    46.527
    Сакам да ги избелам забите. По консултација со мојот стоматолог разбрав дека тој го прави тоа на 2 начини(стручно ми ги кажа и ништо не разбрав :drunk:)
    Ме интересира како оди процедурата,пошто прв пат ќе правам и цена отприлика.
    @Annath ?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    Ако си во странство, цена не би знаела да ти кажам, а кај нас иде околу 80-100тина евра, може некаде и за поевтино да се најде. Се користат средства на база на хидроген, ама во поголема концентрација. Обично се прави во една до две посети, се заштитува мекото ткиво (непцата) со посебна смеса, се премачкуваат забите со смесата за избелување, и се осветлува со посебно светло.
    Друга опција ти е избелување во домашни услови, прво со изработка на калапи според твоите заби, и стоматологот ти дава средство што можеш сама да го ставаш во нив, па да ги ставиш калапите на забите. Ќе ти каже детали за тоа како да го користиш средството.

10. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    46.527
    Е да , за второво повеќе ми објаснуваше како за подобра опција. Не сум во Мк ама таму ќе ги правам, само цената е малку повисока од споменатата.
    Сепак фала ти за објаснувањето :)
    @Annath

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Sto.da.se ocekuva od umrtven zab?nervite se umrtveni toj stoi samo.kako.figura vo redot zabi?Dali so tekot na vreme zoltee deka ne e ziv ili moze da bide izlozen na krsenje?

12. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Јас имам заб/заби ( за еден сум сигурна, а може да се и повеќе) со мртов нерв и ниту ми е пожолтен нити полесно ми се крши.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.455
    Допаѓања:
    126.937
    Еве, оваа тема е за заби.Во делов „Здравствени проблеми“ има и тема за препораки за стоматолог, а во делот „Лице“ има тема за белеење на заби.

На glisa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Ti blagodaram

15. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Zdravo na site. Sakam da prasam dali nekoj ima staveno cirkoniumski koronki odnosno navlaki bez da se struzat zabi samo kako navlaki za.da se dobie pogolema forma na zabot, dali nekoj ima iskustvo , gledav deka ima vo sante plus 150 eu od zab, sto mislit vo vrska so taka nareceni koronki ?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.061
    За циркониумски коронки се стругаат забите. За коронки секогаш има стругање.
    За да се зголемат забите, да се смени форма или да се израмнат се ставаат композитни фасети, што варираат со цена од ординација до ординација од 1500 денари нагоре, по заб, ама не се трајни и мора често да се менуваат. Исто може да се стават и порцелански винири за кои е потребно минимално стругање, како за композитните фасети. Е тие се поскапи и од циркониумските коронки, ама немам инфо за точна цена, пошто мислам дека само одвај две или три ординации во Мк ги прават.

17. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157

Sto moze da se stavi bez da se struzat prirodnite zabi, nesto kako navlaki dali ima , posto dosta gledam i vo insta videa sto imaat staveno najcesto vo Prishtina i turcija, no ne znam dali e kvalitetno...

18. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Каде е најдобро да вадам умњак? тие уште не се излезени цели долните ама имам болки.
    Страв ми е од вадење и никогаш со инекции не правев заби а за вадење ќе мора инекција ама ми е страв..каде има добар забар или државна
    Што предлагате?? И еве 3 дена со дренови ми става со хидрроген во забот и ми направи рана во месотошто со сила ми ставаше
    @Annath

19. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.693
    Допаѓања:
    14.520
    Kje odis kaj maticen stomatolog da ti dade priroriteten upat za vo Pzu Dentin kaj oralen hirurg doktor Fisnik Kasapi od 900 do 1 500 denari se plakja pozz

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Кој ти ставал со сила???