Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.240
    Допаѓања:
    46.509

Супер, фала ти :hug:

2. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    80

Kade se prodava i kako se koristi ?

3. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.240
    Допаѓања:
    46.509
    Го купив во ДМ околу 20 евра... уште не сум го прочитала упатството точно,ама отприлика се става од гелот на навлаките и се чуваат на забите околу 15 мин... 7 дена....

4. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.895
    Допаѓања:
    15.406
    Фала ти многу :)

5. fantomix

fantomix Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Здраво ве молам за совет, не знам што ми се случува со забот... 3 дена имав неподнослива болка на заб со здрава пломба без никакво дупче на забот или знаци на кариес. Отидов веднаш кај дежурен заболекар и надворешно се ми беше во ред со забот а имав преголема болка на допир... Ми го отвори забот и ме праша дали пломбата ми е нова, што не ми е, ми кажа дека на забот ми е изваден живецот дека забот е лекуван, каналите полнети но изгледа неправилно или нецелосно наполнети.. Ми рече дека морам да го сликам зсбот за да се види што е (морам да чекам понеделник) а за болката ми додоа амоксиклав и налгесин... Денеска ете и ми отече но не е загноен... Инаку заболекарката напишала претпоставка дека се работи за Хроничен Акутен Парадонтис а јас поима немам што значи тоа и некако страв ми е што се случува...

6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    16.089
    Имам уште еден ѕид од заб којшто треба да ми го извадат.
    Е сега, баш сега ми се разниша и ме боли.
    Готов е да падне.
    Ко ќе јадам ме боли.

Не сакам да чепкам.
    Што да превземам?

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Оди на дежурен да те видат.

8. fantomix

fantomix Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    @Annath дали може да ми објасниш за тоа погоре што прашав... Ситуацијата од петокот ми е мн влошена, ми отече забот(6ка) и мислам дека ми се формирало како кеса на долниот дел од устата ...Јас требаше утре да идам да ми го сликаат забот ама не знам дали ќе можат бидејќи јас доста тешко можам да ја отворам устата... И дали да одам на зобoлeкар додека ми е отечен дали можат нешто да направат за отокот и гнојот....?

9. fantomix

fantomix Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    @Annath дали може да ми објасниш за тоа погоре што прашав... Ситуацијата од петокот ми е мн влошена, ми отече забот(6ка) и мислам дека ми се формирало како кеса на долниот дел од устата ...Јас требаше утре да идам да ми го сликаат забот ама не знам дали ќе можат бидејќи јас доста тешко можам да ја отворам устата... И дали да одам на зобрлакар додека ми е отечен дали можат нешто да направат за отокот и гнојот....?

10. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.567
    Не сум стоматолог ама мислам дека ако ти е отечен треба прво да пиеш антибиотик за да ти спадне отокот зошто со оток не можат да ти работат. Види утре оди и нека ти пишат антибиотик има и едни апчиња не знам точно како се викаа се пијат неколку дена по ред по едно на ден, исто за оток и може во комбинација со антибиотикот.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Луѓе, одите на дежурен за вакви итни работи. Не може да чекате одговор на форум.
    Не можам да ја отворам устата, ама ќе чекам рандом форумџија да ми каже што да правам. Страшно.

На buba4e89 и Spidy им се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    16.089
    Да, не можат да ти работат во уста, ако ти е отечено местото.
    Јас Сабалјево се напив СЕРАПЕПТАЗЕ, на гладно се пијат против оток.
    Морав пошто отекувам.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.631
    Допаѓања:
    201.991
    Серапептазе и клиндамицин по шема, првото по едно наутро на гладно пола саат пред јадење, второто три пати дневно по едно (на 8 часа) после јадење. Кога ќе спадне отокот, снимка и да се види дали ќе се вади или ќе се прави ревизија на полнењето и лекување. Поверојатно ќе се вади.

@GirlLove ќе треба коренот да го вадиш, не само парчето што ти смета.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    16.089
    Ти благодарам :)

Дали ќе е доволно Серапептазево, еднаш што го испив сабалје на гладно?
    Гледам отечено ми е непцето.

Утре имам закажано.
    Само не знам колку после вадење ќе бидам способна за работа, работам во кол центар.

Страв ме фаќа и паника

Последна измена: 8 мај 2022
  15. bluepancakes

bluepancakes Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    35
    Женски како може да се провери кандида во уста?Дали треба матичен лекар да земе брис или забар,или некој да даде упат? Како всушност изгледа проверувањето?

16. fantomix

fantomix Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Фала @Annath за објаснувањето. А @СуперДевојка секако дека бев кај дежурни заболекари и во петокот и денеска но ете и двајцата беа со став дека мора да се чека ренгенот од забот па потоа.. Друга работа мене ми препишаа само антибиотик Амоксиклав и апчиња за болка Налгесин. За оток ништо ама баш ништо не ми препишаа. Јас се наоѓам во Словенија и искрено не ни знам дали овде како лекови ги има серапептазе и клиндамицин и дали може без рецепт да де добијат. Друго мене заболекарите ми се нови и не сакаат мн да објаснуваат како кога имав заболекар во Мк. И јас повеќе бев загрижена за понатамошното лекување на забот со оглед на какви се работи прочитав на интернет. Ете денеска ме охрабрија дека има време да се спаси забот но од друга страна стравот ми е сеуште присутен бидејќи читав дека инфекцијата е лоша а и дека може лошо да влијае на бремени жени(што ете мене тестот ми покажа дека најверојатно сум). Оттука стравот... Сепак фала ви за секоја информација...

17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Па исто е и амоксиклавот, антибиотик, да ти го смири воспалението, а со тоа ќе се намали и отокот. Нема магично апче за оток. Во секој случај, подобра опција е да те прегледа доктор и да ја увиди состојбата отколку некој на форум иако истиот е доктор. Едноставно, не те гледа и не може точно да ти каже.

18. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.742
    Допаѓања:
    2.486
    Некој трик да не те боли заб кога треба да ти го направат?
    Ни инјекција, ни спрејот за здрвување. Џабе се.
    Ама до кога ќе се влечкам, не знам.
    Пијам апчиња колку што ќе издржам само за да не отидам.
    Се надевам дека без него нема да останам ако продолжам вака :drunk:

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    21.536
    Слабо ти делува анестезијата?

20. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.742
    Допаѓања:
    2.486
    Плачев последниот пат. Забарот сирот немаше што да прави и само лек и пломба ми направи.
    Така си остана. Ама еве пак почнаа болките.