Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    13.637
    Него забите му биле расклатени пред години, ама дури сега без каменот приметил дека се нишаат.
    Затоа редовно треба да се чисти, минимум еднаш годишно. Баш заради него може да се развие инфекција која ќе ја разјаде коската околу забите и да предизвика тие да се расклатат. Тоа не се случува преку ноќ, вообичаено е последица на долги години негрижа за забите. Секако има и генетски фактор, ама лоша хигиена и забен камен врз забите ја влошуваат ситуацијата значително.

Така да иди исчисти си и од сега натаму редовно да го чистиш.

Едит: во иста секунда со Анат истото ти го кажавме :D

На cresa-jagoda, Grasiela** и Annath им се допаѓа ова.
  2. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    694
    Даа веќе имам и закажано :)само ептен ми беше мисла. Само на два заба го имам така да се надевам дека нема да е страшно или па болно :worried: ...

3. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    2.541
    Убаво одговориле понапред членките, јас имам навлаки и ако не идам 1 годишно, (мене ми е многу 2 пати годишно бидејќи водам хигиена и грижа за забите и немам некои посериозни проблеми) ако не ми ги исчистат двете навлаки со тоа тогаш не знам, како другше би одржувала хигиена под навлаките, така да тоа не е ништо страшно, само после чистење се осеќаат чудно забите ама дека се исчистени од храна, после пак со тек на јадење исто ќе ги осеќаш.

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Калинаа20

Калинаа20 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2022
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    47
    Здраво вчера вадев заб долу шестка, беше лекуван ама јас не појдов од пусти страв д се дозаврши забот и дојде до вадење ко се извади забот имаше циста,докторот ми даде да пијам антибиотик клиндамицин од 300 ама јас денес отеков и се плашам дали е тоа нормално после вадење заб? Ве молам за мислење

5. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.844
    Zdravo sakam da prasam dali znae nekoj bezmetalna keramika za edna vilica kolku e?

6. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.020
    200-250 евра по заб.

7. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.844
    A cel most?

8. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.020
    Најдобро сама да си пресметаш. Зависи за кои заби се работи, ако мостот опфаќа и катници, за нив препорачуваат обична метал-керамика. Сепак, сѐ е твој избор.

На Crna Dama му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    2.792
    Допаѓања:
    21.844
    Fala ti mnogu

На Mr. Scratch му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.431
    Допаѓања:
    12.201
    Не е ништо страшно, забен камен се чисти 2 пати во годината, предизвикува парадонтопатија затоа треба да се отстрани

На Grasiela** му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.188
    Ќе ти ги чистат сите заби. Не само тие два.

12. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    343
    @Annath дали Лакалут актив ќе ми помогне околу воспалените непца , ми ја препорача стоматологот и curaprox четка , рече дека ќе се среди и по еден месец на контрола. Доста ми беа воспалени непцата а најмногу на предните три заба доле , мајка ми примети јас мислев нормално е бидејќи ништо не ме болеше , а цело време ми викаше дека имам лош здив и тоа одма по измиени заби.
    Не знам од кога ми е било ова , но потоа веднаш бев на стоматолог, т.е вчера , и ми ги исчисти непцата , додека чистеше малку ме пецкаше, и течеше доста крв, не премногу, ама ме беше ни минимално.
    Стоматологот рече дека биле доста воспалени, со оглед на тоа што навистина крв исплукав , незнам колку беше ок тоа.
    Потоа исплакна со една течност , и на крај ги премачка со нешто , имаше сино зелена боја .
    Дали има место за паника?
    А со пастата го земав и растворот за уста од Лакалут актив.
    Сега ептен нежно ги четкам забите и непцата, колку што можам пробувам да биде под агол од 45 степени , и ми рече блага масажа на непцата , а може и кружни движења при четкање.
    Дали ќе се среди?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.602
    Допаѓања:
    201.912
    Секако дека ќе помогне, и четката е добра. Земи плус витамин Ц од 1000мг да пиеш некое време, плакни со чај од жалфија (свари поголема количина, чувај го во фрижидер или на собна температура) неколку пати во денот, а убаво е неколку дена навечер пред спиење после миење заби да исплакнеш уста со 3% хидроген, па со вода. Ќе помогне за крварењето. И редовно користење конец, заби миење со вертикални или кружни движења, и секако, редовно чистење на забар, на 6 месеци, па и почесто ако е потребно.

На cresa-jagoda и swwetyyy им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Земи го антибиотикот не се играј,ќе ти помогне за отокот. Нормално е да отечеш си имала циста.
    Да, ти гарантирам.
    Јас имав воспалени непца и благодарение на лакалут брзо се среди. Четката треба да е мека,да не е груба. Има во дм малку се скапички ама вреди.

На Калинаа20 и swwetyyy им се допаѓа ова.
  15. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    343
    Мислиш детално чистење на забите двапати годишно ,така ?
    2-3 месеци доволно ли е да пијам витамин Ц, со забен конец секојдневно така?
    И со хидроген ок ли е една недела секој ден , или треба повеќе време и да е преку ден , мада немав некои проблем со крварење, само имав доста црвенило а не чувствував скоро ништо , некогаш само имав ептен малку крварење при четкање,мислам дека четката ми беше многу тврда.. но добро што мајка ми примети иначе доколку не се интервенира состојбата се повеќе се влошува нели?
    П.с со забен конец треба нежно да ги чистам за да не дојде до крварење.

Последна измена: 15 септември 2022
  16. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    343
    Да , ја земав таа со најмногу влакна , ultrasoft, иако стоматологот ми рече дека сите биле добри и со меки влакна, само што некој имаат помалку некои повеќе влакна.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.602
    Допаѓања:
    201.912
    Да, детално чистење, оти воспалението на непцата најчесто е предизвикано од таложење на забен камен. Забен конец се користи внимателно, да не се оди предлабоко меѓу забите, а витамин Ц не мора 2-3 месеци, може три недели. Хидроген доволно е до 5 вечери да плакнеш, не мора подолго и не е потребно преку ден, само пред спиење. И задолжително да ја измиеш устата после плакнењето. Со чајот од жалфија може преку ден да се плакне. Ќе помине, ќе се смират непцата. И секогаш мека четка да се користи, оние на кои пишува medium или hard, не се пожелни воопшто.

18. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    343
    Фала ти многу , а колку чини деталното чистење од прилика , досега никогаш не сум правела , имам 19 години , дали треба веќе да почнам ?

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.046
    Допаѓања:
    36.374
    Каков е тој хидроген за заби?

Пред 12 години носев фиксна протеза 4 години, значи 8 години како не носам и забите ми се искривија ама поинаку од првиот пат, не се вратија на старо туку поинаку се искривија. Ок е пак да носам фиксна протеза? Да не ми испопаѓаат сите заби?

Дали ако извадам еден заб има можност да се исправат? Не знам колку здрави заби до сега имам извадено бидејќи нема место вилицата. Ми фалат уште две осмици, ако излезат и тие тоа ќе значи ново кривење на забите.

Дали така природно испаднало да немам место за сите заби или има некоја причина?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.602
    Допаѓања:
    201.912
    800 денари кај матичен, од 1200-1500-2000 на приватно.
    Нема врска која возраст си, битно е да се чисти за да се пречи влошување на состојбата и губење на забите.