Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Не носеше ретејнер или мобилна протеза по вадењето на фиксната? Обично се носи, тоа спречува искривување и изместување на забите. Пак да носиш фиксна можеш, ама колку е исплатливо не знам, постои ризик за развој на пародонтопатија.

Вадење заби, освен осмици ако немаат место и прават проблем не би препорачала. Тие осмици што ти фалат може и да ги немаш, за тоа да се види треба снимка.
    Најубаво ортодонт ќе ти каже што да правиш.

Хидроген за заби е 3% обичен хидроген од аптека.

На cresa-jagoda и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    346
    Но чистењето се прави 2 пати годишно и доколку немаш никаков проблем со забите и непцата нели ?, сеуште имам малку црвенило нормално ли е, два дена само поминаа од кога ми ги чистеа непцата .
    Стоматологот ништо не ми спомна за чистење дека треба да се прави на 6 месеци само ми рече за еден месец на контрола , најдобро е да си прашам нели , можеби не кажуваат од причина што не е морално.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    По потреба, ама да, два пати годишно е пожелно, може и почесто ако има потреба. Со редовните контроли ќе се утврди потребата од чистење, односно дали треба да се прави почесто или поретко. Тоа треба да го следи матичниот стоматолог. И не морално, туку задолжително. Морално друго означува.

На swwetyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    346
    Благодарам многу ми помогна, но
    многу од стоматолозите не го напоменуваат тоа , едноставно ако сам не прашаш не ти кажуваат тоа треба или сл освен само прегледот и евентуално ако има нешто за правење.
    А дали под деталното чистење се подразбира чистење и на забите и на непцата ?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Се чистат и забите и непцата од наслагите, во двете вилици, после тоа се полираат, некаде прават и пескарење.

На swwetyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. swwetyyy

swwetyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    346
    Да, но мене сеуште не ми поминува црвенилото , ги четкам нежно и плакнам два пати со растворот , на горната вилица е ок бледо розева боја се непцата , а долу црвени , нормално ли е и после три дена да е вака од тоа што се биле многу воспалени и што се чистени пред три дена ?

7. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво. Дали може да ми препорачате нешто за оток, некои капсули, таблети.
    Бев до аптека ми препорачаа цпс-серрапептасе(вака се напишани на фискалната) таблети. Малце погуглав во врска со нив Али не најдов дали ќе ми бидат од корист. Па дали може некој да ми појасни и да ми каже како да спласне отокот. Бтв. Утре ќе одам на забар

8. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    А да ми ги препорачаа и цо алмацин… ги купив и тие и сега не знам кои би имале ефект

9. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    15.655
    Pocni piij gi od utre nautro na gladno 1h pred jedenje predobri se gi imav pieno mnogu mi pomogna serrapeptase, a antibiotikot od denes možeš da pocnes da go pies posle jedenje pozz

10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    @Annath што мислиш за амоксиклав при процес? Вчера сабајле ги почнав зашто само такви имав дома (се слушавме телефонски со стоматологот) и синоќа му отидов зашто болката не се трпеше. Се работи за заб со коронка или како и да се вика. Успеа да ми го избуши порцеланот и да го отвори забот покрај колчето. Ми стави само влошки и рече ако уште ме боли многу да одам денес да ги извади и нив. Мене апче за болки ми помага саат два и сега ептен сум потечена (горе 2ка е) баш до око ми е отокот. Вчера спомна ако не делува овој да смениме со клиндамицин ама да видиме со овој прво. Ме плаши што место да се смири отокот се зголеми

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Слаб е амоксиклав за таков оток, земи клиндамицин, и химорал форте или серапептаза. Клиндамицинот на 8 часа после јадење, химорал ако земеш 3х2 на гладно ќе пиеш, а ако земеш серапептаза, едно на гладно, евентуално уште едно ќе земеш навечер, да спадне отокот.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Фала, бев сега ми го остави отворен и ми препиша клиндамицин и дексазон.
    Кажувај само што е најдобра варијанта за смирување болка. Последно почнав Вентор да зимам ама нема шанси да чекам 12 саати, го зимам на 8. Може ли нешто друго пример бруфен измеѓу да додадам?

И знаеш ли што може да предизвикува процеси? Уште лечам заб со процес кој го открив лани овој период, сега овој. Во меѓувреме имам и еден што и после неколку пломбирања уште реагира на благо и ладно и требаше него да го снимам, ама овој го зема трофејот сега :(

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Може да комбинираш со бруфен, ама што знам колку би помогнало. Штом е отворен, би требало да почне да се смирува и болката.
    Процесите се резултат на инфекција на забот. Лошо чистење канали, т.е недочистување поради криви и тенки канали, недоволна дезинфекција и слабо полнење, половично завршена работа. Потоа може да бидат резултат на трауматска оклузија, односно лошо затворање или преголемо оптоварување на одредени заби.
    Забот што го лекуваш уште од лани требало да биде веќе завршен, наполнет. Година е премногу долг период за да лечиш процес. Кога ќе се исчисти и дезинфицира забот, се полни и се остава на коската и имунитетот да ја завршат останатата работа.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    На горната вилица му фали катен заб, јадејки завчера ми се скрши се скрши забот што доаѓа пред катниот заб, на долната вилица ми фали уште еден катен заб. Утре ќе идам на лекар за да го вадат скршениот заб. Што е подобро да се стави како замена на скршените заби да се имам комплет заби

15. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    15.655
    Implant ili most.

16. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Дали порцелански заби може да се разнишаат после 1 год?

17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.755
    Допаѓања:
    22.625
    Ако се расипе нормално излезена 8ца, дали претежно се гледа да се поправи или може како побрза и поевтина варијанта да побарам да ја извадат со клешта?
    Гледам на 8цава што ми е излезена има кариес, ако е длабок, дали постои опција вадење директ?

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.318
    Не треба тоа да се случи, ама можно е. Ако само се одлепиле, треба да се цементираат пак. Ако се расклатил твојот заб одоздола, тогаш голема е веројатноста дека ќе треба да се извади, ама мора да одиш на преглед и да се направи снимка.

8ци се поправаат ако има услови и ако самиот заб е во функција (има добра положба и контакт со спротивниот заб). Ако е расипан до тој степен да треба да се лекува (да се вади нервот), најчесто не се поправа, туку се вади. Ако ги имаш сите други заби, поедноставно е да го извадиш.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Хмм добро Али мојот заб претходно ми се искрши и ставивме колче на тој заб па порцелански заб. Дали колчето може да се расклати?

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.318
    Можно е и тоа да се случило, иако поретко се случува. Секако мораш на стоматолог, сама не би можела да знаеш зошто се клати.