Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Истиот заб ми прави проблем од јануари навака. Имав кариес, во јануари ми го средија, го пломбираа и од тогаш почна драмата. Болки скоро секој втор ден при јадење, пиење, дишење ладен воздух итн. Пак бев на заболекар. Ми вика немаш проблем со забот туку со непцето, ништо не можам да направам, само го исчепка просторот меѓу двата заба и ми препорача интердентални четки и да го чистам детално. Болката продолжи. Истата болка константно. При скоро секое четкање/чистење болка, и крв. Го чувствувам како раничка да има, од истото место се раскрварува и на истото место е болката. Пак отидов, ми го пресече забот (т.е пломбата), за да има простор меѓу двата заба, за кога ќе отекува непцето да не им смета на забите, така ја разбрав. Ништо не се смени. Да побарам второ мислење? Да побарам некој гел, маст за непца?

2. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    156
    Одамна имав проблеми со еден заб, многу често ме болеше непцето, имав лоша миризба а матичниот ми го "лечеше" со дренче и лакалут паста. Откако го сменив матичниот испадна дека сум имала полип во забот па претпоставував дека ми го исчистија затоа што течеше крв и ми го пломбираа, а оттогаш ја снема и миризбата. Ама еве пак почнува да ме боли непцето околу забот, од што би можело да биде? Со лакалут и со конец се смирува ама привремено.
    @Annath може совет

3. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.838
    Допаѓања:
    5.584
    Мислам да побараш второ мислење. Многу време е некако. А привремено јас сум користела гингивал или дентинох гелче ама тоа ептен малку ја ублажуваше болката ептен привремено.

4. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    ОК, ти благодарам на одговорот

5. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Пак јас.
    Што значи и колку е опасно ако се формира фистула? Го приметив стоматологот дека е загрижен дека ќе се формира фистула.
    Пијам клиндамицин редовно, дексазон по шема и б комплекс, отокот се намали ама топчето воопшто, а прилично е големо.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Болките во забот што почнале после пломбирањето може да бидат резултат на трауматска оклузија, односно некаде пломбата ти е повисока и има предвремен контакт со другите заби. Ти вака не го чувствуваш, ама има движења при кои го има тој предвремен контакт и поради кои се јавува таа болка. Да се среди пломбата прво, а џебот треба редовно да се чисти за да не се воспалува непцето постојано.

Се воспалува поради собирање храна. На забар ќе одиш да го исчистат местото, да го издренираат џебот и да ти стават лекче.

Ако се формира фистула, процесот станува хроничен и освен со операција или вадење нема како да се исчисти или отстрани. Забите кај кои ќе се формира фистула најчесто се вадат, за жал.

7. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    33.241
    @Annath Дали можи отворен заб да направи оток? Или сепак не е доотворен?

Во четвртокот ноќта имав болка и како да ми се здрвуваше забот. Вчера имав малку оток.. Бев на забар ми вели можи забот да е мртов, сега само ќе го отворам за викендов да поминиш се гледаме понеделник. Ми даде вибрамицин и серапептазе да бидам покриена овие денови.
    Утрово кога се разбудив имам оток поголем, а утре сум на крштевка.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Може, да, и отворен заб може да отече. Земај ја терапијата и држи ладно, би требало малку да се намали отокот.

На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Ми ставија коронки. Стружени се моите заби за естетски причини. Едната коронка напред на единицата е помала од другите.
    Зошто е тоа така ми викаат до непцето. Ако е непцето нели тоа може да се нивелира? Или пак на забот да се додаде порцелан? За да се изедначи големината на забите.

10. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    156
    Која е процедурата за чистење забен џеб, кај матичен се закажува за чистење на сите заби или за тие што болат? И колку пари е тоа, дали е исто со чистење забен камен или посебно е?
    Станува збор за случај каде што кај сите шестки непцето е одвоено и има болка, треба да се чисти забен камен или џебовите?
    @Annath

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Обработка на џебови обично се врши рачно, ако има потреба се чисти и забен камен. Обработка на џеб (еден) е 200-500 денари, чистење забен камен кај матичен е 800 денари. Се закажува секако, ќе види матичниот што треба да се направи.

На Baby-Blue му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Можеби не е убаво истругано, па не е налегната коронката убаво, па затоа е направена пократка. Ако е до непцето, може да се направи корекција, да се подигне, а додавање порцелан не е паметна идеја, ќе има притисок на непцето и постојано воспалување.

13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.151
    Оваа цена за забен камен е нешто одредена од фондот или?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Да, 800 е од фондот. Ама почнаа сите да си прават корекции на цените, што е и разбирливо и очекувано, не може истите багателни цени да останат кога се друго иде нагоре.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.151
    Мм чистеше пред некој ден па му наплатија 1000, затоа прашав, не знаев како идат цените.

И уште едно прашање :) дали мора кај сите да се чисти забен камен? Мојава матична до сега ми нема споменато, а летово поправав неколку заба, мм само што отиде одма му спомена за чистење.:?:

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Не мора. Немаат сите камен. Ама наслаги е убаво да се исчистат повремено.

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.521
    Vo cetvrtok vadev 7ca,cetvrtok i petok so antibiotik nekako bese ok,jadev supa,piev kafe voda se normalno...no od vcera utro kako stanav celo levo uvo ko da ne e moe podueno boli utrpnuva...deneska katastrofa se osekam ko da nemam energija od tolku sto boli,plus e suvo i na sat dva.potece nekoja vojcka od uvoto...na obrazot do uvo se gleda otok ( 7 ca gore levo vadev) ovdeni dezuren raboti nedela posle 15h katastrofa...jas so apcinja sum od cetvrtok non stop,dali e normalen takov otok ili e nesto trgnalo po loso...inace go vidov zabot so se koren kolku bese golem koga go izvadi isto taka vidov i koga me sosi so konci i spored nego tek na 30.9 treba da odam na kontrola... iskustvo nekoj?

18. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.919
    Imam maka so dva plombirani zaba, edniot pred eden mesec, drugiot pred dve nedeli e praven, ne bea mnogu rasipani, ne me bolat postojano, povremeno samo pri pienje nesto ladno, mienje zabi, nekogas i posle jadenje..sto moze da e? :(
    Ako odam pak ke mi gi otvara pretpostavuvam, ne znam tocno ni koj me boli 6,7ca gore se , tamu osekam boli :(

19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.919
    @Annath da te zamolam za mislenje sto moze da e?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.593
    Допаѓања:
    201.871
    Да идеш не да ги отвора, туку да види да не имаш некоја повисока точка што ти смета при одредени движења. Ти можеби вака не осеќаш дека ти се високи пломбите, ама може да има некои точки (дел од милиметар) што предизвикуваат такви сензации. Нека ти ги среди, за два три дена ќе помине сѐ. Ако не помине, можеби е гингивата повлечена, што не верувам, поверојатно е она првото, дека не ти е добро затворањето на забите.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.