Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво. Дали може заб да боли од забен камен ?

2. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    7.610
    Може.

3. Dory97

Dory97 Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    23
    Здраво ,да ве прашам дали има некој правено Апикотомија на заб?
    Дали е страшно,колку трае и дали боли ?

4. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    14.465
    Jas imav pred nekolku godini operacija apikotomija na gorna vilica levo zab petka, imav otok i me bolese malku mestoto mi bese utrneto.
    Koncite gi trgnav posle 10 dena.
    Piev antibiotici dve kutii makropen na 8 casa i tri inekciii doksicilin prvata ja primiv istiot den po intervencija i dvete narednite denovi i od naredniot den po operacija pocnav da pijam serapeptaze protiv otok.
    Bev vo dental clinik Dentin pred poliklinika bit pazar doktorot Fisnik Kasapi specijalist oralen hirurg e mnogu dobar,fin i strucen doktor,prezadovolna sum od nego.
    Raboti so kniski i ima skluceno dogovor so fondot i ima dogovor so mojot maticen stomatolog so upat bev.
    Za apikotomija zema 1 000 denari.
    Mnogu dobro raboti mnogu pofalbi slusnav za nego i stvarno se uveriv go preporacuvam toplo ako nekoj ima potreba od oralen hirurg slobodno neka odi kaj nego nema da se pokae.

5. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    Вчера ја извадив петката долна,на снимка покажа дека има процес долу во коренот,вадењето помина незнам како да оценам др вика добро поминавме,со антибиотик сум од вторникот меѓутоа од вчера кога помина анестезијата имав многу големи болки,ефридол не ми ги смири се напив бруфен после пет часа од ефридолот ми се подмире,сабајле пак почна да ме боли се напив повторно бруфен.
    Болките не се како вчера ама сепак боли,отидов кај др сабајлево за да види како е местото вика ок е и ми стави некој лек на отворот за да смири.
    Дали ималл некој искуство со лек ставен на отворот сега мислам да не згрешив да не беше поубаво да си се затвора местото самото и можеби побрзо ке затвореше.
    @Annath што мислиш дали да го оставам лекот или да го извадам бидејки др ми рече ако сакам за некој ден можам да го извадам сама со чечкалица како е побрзо и понеболно заздравувањето.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Остави го, ќе ти ја смири болката, за некој ден оди на контрола, ќе го извадат таму. Не пречи на зараснувањето. Болките се од процесот, не од самото вадење. Ќе помине.

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    Др оди една недела на одмор се врака тек на 17 ама ми кажа дека не е проблем ако не падне лекот до тогаш сам,дури ттогаш да се изваде.Не е проблем да стое некој си дестина дена или да отидам кај замената негова за да ми го извадат после неколку дена.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Може и сама да го извадиш, како капаче е претпоставувам, не е внатре во раната. Ако немаш болки деновиве, односно не пиеш таблети против болка, извади го. Ама нека постои два три дена ако не падне само.

9. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    765
    @Annath нормално ли е што уште имам болка од извадениот заб од четвортокот,уште сум под аналгетици до саботата ги пиев на 5-6 часа од вчера после некои 10 часа од испијан аналгетик повторно почнува многу да боли.
    Во саботата бев кај замената на мојот др(воопшто не ми се допадна односот на доктторот)и вика нормално е,ама сепак многу долго време ми се чини дека трае болката за изваден заб,со антб завршив вчера,лекот на забот стои сеуште не е паднат.
    Што мислиш нормално ли е толку време да чувствувам болка или не е дали да одам о денес кај замената да видат можеби да го извадат лекот или незнам,и колку време можам да примам аналгетик не е до сега многу денови за болка земвам ибупрофен од 400.

10. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Da ne slucajno pusese cigari posle vadenjeto na zabot? Mene od toa ne mi zazdravuvase mestoto..

11. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Devojki, jas primav linkocin inekcii za gnoj, gi doprimiv 5 dena kako mi kaza doktorot ama seuste imam i gnoj i otok. Sto da prodolzam da pijam za gnoj, zosto inekciive odposle mnogu bolat bukvalno ne mozam ni da sedam..

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Serapeptase ili chymoral forte, што можеш да најдеш. Ако е првото, по едно или две дневно на гладно пола саат пред јадење, 5-6 таблети да испиеш, а ако е второто, се пие 3х2 пола саат пред јадење, цела кутија да испиеш.

@ubavka1 не треба веќе да боли, нека го извадат лекот, да видат каква е раната внатре. Ако има потреба нека ти стават анестезија да ти го исчистат пак местото, да прокрвари убаво, да може таа крв да коагулира во раната. Со плакнење со вода, чаеви, со пушење се вади тој коагулум и раната не може да заздрави.
    И земи химорал форте, многу помага во вакви ситуации, 3х2 на гладно пола саат пред јадење. Цела кутија да испиеш, да не си веќе со таблети против болка.

13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    14.484
    Совет и препорака долку некој може да сподели.
    Осеќав болка, појдов на стоматолог ми рече непцето е ми исчисти ми стави дрен, после месец почна поголема болка појдов пак, пак истото.
    Што е решение за ова?
    Ми кажа дека добро ги четкам забите, но не и непцата. Ете, тоа ќе го променам. Друго нешто?

14. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Serapeptase uste od pocetokot gi pijam, ama ne znam dali imaat voopsto efekt...a tie drugite ne sum gi cula. Bev na doktor, mi go dupna mestoto istece gnoj, i mi rece so amoksiklav da prodolzam...ama seuste imam otok.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Ако се намалува, треба време. Ако нема промени, тогаш има шанси да не делува антибиотикот. Клиндамицин е обично поефикасен за отоци.

16. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Deksametazon primav 3 dena inekcii, otokot seuste ist. Denes malku se namali odkako istece gnojot. Inace me interesira posle vakva procedura, bidejki sepak ima dupka vo nepceto, do koga treba da ne pusam cigari? I sto da jadam denes, mi e strav da ne mi se inficira nesto. Dronceto go izvadiv tocno po 3 saati kako sto mi kaza dr.

17. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    156
    @Annath што може да биде причината за воспалување на непцето? Немам ни џебови ни забен камен, редовно одржувам хигиена и со конец и листерине плус лакалут паста и пак ми се воспалува, ми крвари и боли. Да напоменам дека имам носено фиксни протези.
    И дали може да биде од хормонска причина, матичниот ми спомна и такво нешто.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Нема да се инфицира ништо, јади поладна и потечна храна, држи ладни облоги на местото, и барем до утре немој да пушиш. Штом спадне отокот, забот да се извади.

Хормони (бременост), анемија, трауматска оклузија. Ако е решена оклузијата, а претпоставувам дека е, штом си носела фиксни протези, или е хормонски или си анемична. Можеби имаш поголеми пломби кои зафаќат поголеми површини од забите, од страна и меѓу забите, па може и тоа да биде причина за воспалување оти е место каде што се собира храна колку и да чистиш.

На Baby-Blue му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.175
    На непцето меѓу горна тројка и четворка забележав бела точка, ме боли кога ќе се допрам до носот. Нема оток, не личи на гној. Повеќе ко коска да е. Тројка здрава (барем така изгледа), четворка пломбирана пред година.

Пред околу еден месец имав главоболки, болка во окото и зуење во ушето. Се жалев тука, да не должам, бев на ушен и на невролог и на магнет, ништо нема. Дали е можно да е стоматолошки проблем? Имам закажано во среда, само малку ме фаќа паника.
    Или надвор од темата, интернетов вели синуси, ама на толку доктори еден ќе кажеше дека се синуси си велам.

Вака изгледа, сликата е од интернет.
    688-8b4404f26894eb763da010472b6bc365.jpg

20. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Devojki vcera mi pravea drenaza na zagnoen zab, mi go dupnaa mestoto da isteci gnojot, cel den bev ok..e od snosti mnogu me boli mestoto, dali e normalno ili se raboti za nekakva infekcija?