Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.715
    Допаѓања:
    8.803
    Здраво девојки,

Дали може стоматолог да ми пише лп за да прашам нешто?

Ако не може да ми пишете, ставете like на мислењево за да ви пишам јас.

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.893
    Допаѓања:
    7.626
    Колку е нормално и да речам безопасно да се прават снимки? На два активни процеси ми се случува болка во уште еден заб. Прво си реков ќе барам панорамска и 4 очи да отворат. После си викам од толку снимки што јадев периодов може беља направив. Па гугл триста болести изнареди како опасност и сега ме фати страв да барам снимка и за овој. Ај што си ставив склет да не ми се деси и нешто друго.
    Секако не ми е јасно што е со процесиве.
    Инаку @Annath морам да те прашам и ова. Едниов заб го лечам веќе цела година. Процесот се намали (од доле скроз, остана од страна). Последно одев кај матичната, нежно го работеше и не ми се случи да ме боли. Е сега заради другиот кај еден приватно (еден период и он го лечеше) ај и на овој да му смени лек. При чистењето како допираше долу ме болеше и откако си отидов забот ме боли веќе неколку дена. Отидов после два дена,ми сменија лек и малку се смири ама уште не е целосно.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Ртг зрачењето е помало од зрачењето на рутерите за интернет и од телефоните што ги имаме дома, секако колку е понов апаратот, тоа подобро.
    За процесите - генерално, на светско ниво протоколот е убаво да се исчисти забот, да се смири болката и отокот (ако го има), убаво да се дезинфицира, односно да се испира подолго време со соодветни средства и да се наполнат каналите, па се остава на организмот самиот да го затвори, односно коската сама да се опорави. Не се претпочита често отворање на еден ист заб.
    Ама секој си има начин на работа, па веројатно има резултати од истото, со оглед на тоа дека процесот се намалил. Ама болката не би требало да се враќа, веројатно другиот стоматолог малку повеќе расчепкал на врвот на коренот и затоа боли. Ќе се смири пак штом се смирува со новиот лек.

4. sj *O*

sj *O* Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2016
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    3.147
    @Annath да те прашам. Дали е можно поради умниците да добивам главоболки и болки во крајниците? Периодов постојано се соочувам со такви болки (ми останаа уште 3 умници за вадење)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Главоболки да, може, исто и болка во крајници, обично на страната кај што е забот што боли. Ако истовремено болат крајниците од двете страни, треба да се исклучи нивно воспаление. Инаку главоболки може да се јават и кај воспалени крајници што нема врска со умниците.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ме болат два пломбирани заби, едниот на лева другиот на десна страна. Бев на забар ми ги виде и двата заба, ми кажа дека нема ништо само џебови на двата и ми ги исчисти но сеуште осеќам болка не толку јака и честа но ме болат. Btw. Го четкам просторот меѓу тие заби со интердентални четкички. И сега дали со џебовите треба така да се живее или да одам да направам снимка на забите?

7. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    868
    @Annath едно прашање ако може.Имам циста на коската на долната вилица и почнавме да ја третираме со дтоматологот и се намали.Е сега прашањето ми е можно ли е од тоа да имам со години на левата страна кај лимфната жлезда мали топчиња,не растат но не се ни повлекуваат.Имам неколку пати одено на доктор и ми велат дека не е ништо заради послаба циркулација на крвта во лимфните жлезди се дтварале како мали запушувања и од тоа биле тие топчиња Бо последно време во мисла ми се не сакам да се оптеретувам ама не ми е нормално да имам топчиња и тоа само на левата страна.И да не заборавам пред една година ми открија хашимото,здебелена е жлездата.Фала ти однапред за одговорот.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Можно е да има такви топчиња и зголемени лимфни жлезди на страната каде што има процес на заб, може и кај циста секако. Со третирање на процесот, или со вадење на забот, кога ќе го снема проблемот, би требало да се повлечат.

9. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    868
    А тоа што ги имам скоро 10 години дали би му сметало на организмот?Дали може да има некоја последица?Чудно ми е што е дамо на левата страна а на десната нема ништо.По нетов се изначитав се и сешто и ептен се преплашив ама ти ме смири фала ти од срце

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Досега штом си немала проблеми, не би требало ни допрва да имаш. А можеби и не е од забот штом толку долго време ги имаш.

11. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.486
    6ка горе ужасно ме боли. Забот е лекуван и правен, но пак боли. Бев и ми рекоа дека може ќе го вадат нервот, како оди тој процес? Боли ли и колку време се лекува?

12. Bile_bt

Bile_bt Нов член

Се зачлени на:
    24 октомври 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво! Ако може да ми одговори @Annath, ми расте умник, само мал дел е излезен, имам главоболки и притисок во вратот, тилот и главата, пикнат е во другиот заб, чувствувам како да ми е зафатен некој нерв, што ми го стега вратот, дури и на моменти од притисокот имам и гадење, бев на стоматолог летово ми рече главоболките ми се поради тоа што ми расти умник, дека треба, да го вадам оперативно, ми даде антибиотик co-almacin, ми се смири одреден период, имав повремени болки во вилицата и образот, и си реков да почекам за, вадење да подзалади времето, но пред некулку дена ми се вратија главоболките и притисокот во вратот, и вилицата, до местото каде што наѕира забот има како меур, највероватно е покриен забот се месо, не може да пробие, Како можам да, си олеснам во случајот, страв ми е да го извадам поради притисокот во вратот што ми ствара гадење и ми снемува воздух, не можам да, седам во една положба подолго време, не знам како ќе го издржам целиот процес, операција е може да се искомплицира нешто.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Немаш избор освен да го извадиш, ако болките ти се од умникот. Оди на стоматолог, види до каде е забот, и закажи вадење.

На Bile_bt му/ѝ се допаѓа ова.
  14. _beautyy_

_beautyy_ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.486
    @Annath може ли и на мене да ми објасниш?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Вадење на нервот не боли, оти прво се умртвува, се смирува болката, а после се почнува со процедурата на чистење. Лекот за умртвување стои околу две недели, после се чистат каналите, се прави добра дезинфекција и испирање. Може да се затвори одма или привремено, зависи кој како практикува да работи. Привременото затворање може да биде една недела до месец, па и повеќе, зависи каков лек е ставен на забот.

На _beautyy_ и WildMk им се допаѓа ова.
  16. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.049
    Мислење за Поликлиника на примарно ниво, Др. Жикица? Дали е скапо и каде се наоѓа поточно Влае или Хром??

17. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    868
    @Annath пак јас,избжвини те измалтеетирав.Бев денеска на ендокринолог и ми ги провери жлездите и има зголемување на 2 едната е 10мм,а другара 11 мм.Ми рече имаш ли расипани заби може од тоа ги имаш топчињата Јас имам долго време циста на долната коска на вилицата и ми рече дека е можно од тоа да ми е.Дали доколку ја санирам цистата ќе се повлечат жлездите?Ми рече среди ги забите и ако за 4 месеци не ти се средат ќе правиме пункција да видиме од што е.Може ли совет да ми дадиш дали е можно од цистата да се прават,дали да правам панорама па да се виде дали од тоа се зголемуваат жлездите.Искрено страв ми е само што спомна биопсија веднаш на рак ми отиде паѓетот а мн сум млада 30 години имам.Др симптоми немам имаѓ хашимото,железото последно ми беше паднато.Пред 2 год правев операција на жолчка и правеа мн детална крвна слика ама ништо не отстапуваше од нормалата.Фала ти однапред

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Исклучи ја цистата како причинител, без разлика дали имаш жлезди или не. Но да, причина за зголемена лимфна жлезда е инфективен процес, па можеби и забот реагира.

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    7.610
    @Annath сакам да те прашам.. во усната шуплина некогаш знае да ми излезе како топче одвнатре, горе високо. Само се повлекува, а порано имав спреј Проафтол ќе шприцнев и за два-три дена ќе го снемаше иако не е афта ова. Го осеќам горе, ми смета. Што да земам од аптека? Како кога ќе се гризнеш пример одвнатре на устата па такво е, како пљускавче? :wasntme:

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    На тврдото непце? Може да е затнат изводен канал на плунковна жлезда, се прави па го снемува. Кај сите повремено се појавува, може ти смета оти е на специфично место. Ако боли, може и афта да е. Нема потреба да ставаш ништо, ќе го снема. Ако се зголемува или не се повлекува, нека те ѕирне стоматолог.

На KiT му/ѝ се допаѓа ова.