Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Crvena jabuka11

Crvena jabuka11 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2022
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    46
    Dali moze da mi preporacate dobra ordinacija (plombi ke pravam ) vo aerodrom/novo lisice ako imate iskustvo?

2. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Ti blagodaram. Inaku posle vadenjeto na zabot ne piev antibiotici, Dr.mi rece deka nema potreba a nepceto seuste mi e crveno i me boli na dopir. Dali procesot ke se iscisti sam od sebe ili moze trebase da pijam?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Нема потреба да пиеш антибиотик ако немаш силни болки и оток. Ќе помине, нормално е да е црвено и да боли на допир.

На tigrica92 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bluepancakes

bluepancakes Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    35
    Дали некој знае каде може да се најде ваков метален чистач за јазик?

Прикачени фајлови:

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.361
    Дали на рентген слика се гледа умртвен нерв? На два заба гледам бели линии накај корените дали е тоа?
    И зошто може да поцрни заб? Мислев дека умртвен му е нервот ама сега гледам на сликава нема такви бели линии накај корените. Мислев ќе мора навлака ама сега можеби и со пломба може си викам бидејќи не е умртвен нервот.
    Морам прво тука да се консултирам, утре сум на нов забар, се надевам конечно на саглам забар.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.361
    Забот бил поцрнет затоа што пломбата не дихтувала убаво. Умртвен нерв на рентген снимка се гледаат бели линии на корените.

Туку, трет забар ми е овој, во Германија, и трето мислење добив. Многу интересно дека тројца до сега ми кажаа различно решение ама најверојатно кај третиот ќе останам. Како да им помогнам на непцата во домашни услови? И на професионално чистење одам ама и нешто друго дали може да направам? Конец користам.

Порано многу често со сода бикарбона ги миев забите. Може таа да наштети на непца и заби? Цело време мијам заби и со конец и на забар и сега се нервирам што непцето не е ок и може забите да се расклатат. Кај грешам?

7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    12.881
    Пред две недели ми чистеа забен камен, после една недела отидов на забар пак поради тоа што не ми се повлече воспалението на двојката на долната вилица, он ми го исчисти пак, ми ја испра устата со хидроген, и јод, и ми рече прави редовно гаргара со течност за плакнење уста и конец обавезно користи и немаш гајле, ама мене една недела после тоа пак не ми се повлече воспалението на двојката на долната вилица пак, веќе две недели ми крвари кога мијам заби плус, да одам пак на забар? Да напоменам дека таа двојка ми е комплетно здрава, немам ни кариес ни ништо на неа. Можно е да не го исчистиле добро забниот камен?

Последна измена: 10 ноември 2022
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Сода бикарбона ги оштетува забите, ги нагризува и непцата. Кој ти кажал да миеш со неа?

Со редовни контроли и чистење се одржува состојбата на непцата и забите под контрола. Редовна хигиена, конец за заби, мека четка, паста соодветна за проблемот, ќе се среди.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.529
    Допаѓања:
    21.321
    Во март вадев умник и операцијата помина супер, само првиот ден што имав така болки, другото океј све.
    Е од тогаш натака повремено осеќам болка на непцето по должина на лузната кај што беше шиено нели. Мислев прво да не е 7цата ама океј е таа.
    Значи не е честа болката, повремено се јавува само.
    Од што вака?

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.361
    Не знам, во средно и на факултет кога бев, дали имав прочитано некаде или некој ми кажал.

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.136
    Денес нова наука дознав, четката требало да биде средно тврда. Не тврда, не мека.
    Одам сега да си купам средна, јер мислам дека мека имам, што ете, очигледно било погрешно(facepalm)
    Не ќе биде лошо вакви битни работи на вести да кажуваат, не кога случајно си паднал на муабет со забарот. А сигурна сум дека истиот забар, во не така далечно време, ми препорача мека.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.871
    Препорачливо е мека четка. И јас имав средно тврда или медиум, се додека не почнаа забите да ми се "лижат" во пределот до самото непце, од тоа стануваат осетливи и се поподложни на кариес во тој предел. Освен тоа, средно тврдите и тврдите четки прават ерозии на непцето
    Изборот е твој на крај.

Реагира на промена на време, како и секоја коска што била некогаш повредена/скршена/оперирана.

Па немој веќе со сода, самите пасти ја содржат во доволна количина. Содата ги нагризува забите, ги прави поподложни на кариес и пигментации. Исто, го оштетува непцето.

На renata77, cresa-jagoda, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.361
    Со сода ги немам миено последниве 5-6 години. Тврда четка имав до пред година, се додека случајно не прочитав во дм дека пишува на нив дали е мека, средна или тврда и од тогаш мека земам. Не знам кој требаше сето ова да не научи, добро е во школо барем еден ваков час да имало. На забар ни за конец ми немаат спомнато. За професионално чистење прв пат тука слушнав. Добро е што постои Фемина.

14. Tinche23.

Tinche23. Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    11
    Дали некој има искуство со искривени заби од умнаци, и дали после вадење на нив забите се враќаат во нормала или треба да се носат протези?

15. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    80
    Не се враќаат. Треба фиксна протеза.

На Tinche23. му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Janajan4epow

Janajan4epow Нов член

Се зачлени на:
    19 ноември 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Многу често кога пушам цигар, димот кој го издишувам има чуден, непријатен мирис. Сметав дека е нормално се додека приметив дека кај останатите ова не е така. Дали ви се случило и на вас? Која е причината? Хигиената на заби ми е одлична и редовна.

На Min4ey му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.825
    Допаѓања:
    2.861
    Дали сте имале ваква болка, како да објаснам нема ништо на забот а сепак ме боли горе од страна во небцето болката е на забот штом поминам со четка, а не е расипан како навлаката да е падната од забот, ако добро објаснив, ќе посетам стоматолог.

18. Pucvalcic

Pucvalcic Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    8
    Здраво ме интересира дали и некоја имала ваков проблем вадев 6ка заб и бидејќи мораше да ме сече за да го извади местото спроти забот сега ме боли тоа би било внатрешната страна на образот не знам како се вика, е сега таму дали што ме е пипал со ракавиците со прстот сега имам како рана, но не можам да видам каква е жолто ли е како гној ли има, само знам дека кога ќе го пипне ме боли и пече.

19. BayernKa

BayernKa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.106
    Дали и колку е нормално да боли заб после ставен лек?

20. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Dali nekoj / a ima iskustvo so presaduvanje na vestacka koska na vilica. Dolu na levata strana imav most od 4 zabi, porcelani koi poslem 10god se rasklataa i padna. Edniot od zabite izleze zaedno so korenot, voedno taka se unistila del od koskata.

Bev na konsultacija kaj oralen hirurg me sovetuvase ili da cekam 8 mes da se obnovi koskata ili so hirurska procedura da se stavi vestacka. Ve zamoluvam dokolku nekoj/a ima iskustvo da mi kazete.