Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Не ти е исполирана и израмнета со забот, да одиш да ја дотераат кај што си ја правела.

2. skopjeto321

skopjeto321 Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали на некој му се има случено после пломбиран заб да не одеќа дека му е многу мазен или да треба да се навикнува на тоа да ти оди све јазикот таму да мислиш дека нешто не е во ред

3. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    148
    Sakam da prasam dali e normalno posle stavanje navlaki da reagira nepceto,imam taka blaga bolka,pred saat ipol mi gi namestija navlakite na gorna vilica desno na zab 5 i 6.stomatologot mi kaza deka ke imam reakcii ovie denovi dodeka se naviknam,da go mackam so gingival nepceto i da pijam analgetik po potreba,stavanjeto na navlakite bese bolno dodeka mi gi zacimentiraa
    @Annath sovet nekoj te molam dokolku si raspolozena i imas vreme
    Blagodaram

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Нормално е, гингивата треба да се адаптира на навлаките, а за тоа треба време. Правилно четкање, повремено плакнење со чај од жалфија, може и гелчиња и некој аналгетик по потреба. За неколку дена треба да исчезне тоа и забите да ги осеќаш како свои.

5. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    148
    Fala,ushte ova da prasam,koga testirase so tie lentickite dali nekade smetaat navlakite,malku struzese dolu,nekolku takvi upotrebi i dojde do zaklucok deka ne pokazuva lentickata smetanje.arno ama mene otkako mi potpomina bolkata go cuvstvuvam zabot kako da mi smeta,dali mu treba vreme da si nalegne ili da odam utre povtorno kaj doktorot?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Да одиш утре пак, ќе треба уште да стругне. Мора да се тргнат тие точки што пречат, во спротивно, ќе те боли забот/забите.

7. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    148
    Tockite gi trgna ushre vcera,zabot izvesno vreme ja nemase prirodnata forma,mozebi ne sum naviknata na parceto sto falese.ke vidam denes ke pojdam povtorno sekako.Ti blagodaram mnogu ❤

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Можно е да е формата проблем. За тоа ќе треба време.

Провери си шеќер.
    Пиј вода повеќе.

На темнапеперутка16 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    40
    На претходно пломбиран заб од страна на небцето ми се појави гнојно ќесе пред 4 недели. Матичниот ми ја тргна пломбата и ми ги исчисти каналите и секоја недела одам и ми става лек. По моја иницијатива го снимав на ртг забот и се гледа процес. Во октомври правев панорама заради протезите и тогаш докторката што ми ги ставаше протезите ми рече дека тоа е циста, а матичниот сега ми вели не е циста.
    И сега имам лек, 4ти пат по ред, и пак ми се прави гној, обично навечер, а насабајле осеќам како да пукнало и чувствувам чуден вкус во устата.
    Прашањето ми е дали да земам антибиотик, зашто очигледно не поминува со чистење само или што да правам?

10. macimacika91

macimacika91 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    11
    Препорака гел или паста за хигиена на непцата? Приметив после 4 искористени ленти на 3д крест за белеење прво осетливост, па ги прекинав, а сега над кецовите и едната двојка како малце да ми е потемнет како лилаково тој дел од непцето што ми се зацрвени после користење. Дали некој успеал да си ја поврати бојата на непцето?

На Nucci му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    70
    Можеш да пробаш на природна база да испираш со чај од жалфија имаш насекаде да купиш, или од аптека било која или гингигел за масирање непца има различни ќе ти ги покажат во аптека. Редовно и правилно миење на забите и редовно чистење наслаги и забен камен..тоа кај стоматолог.
    А за користење на разни препарати за белеење на заби мора прво добро да се распрашате и да се консултира доктор никако на своја рака.

На macimacika91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ***delfina***

***delfina*** Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    32
    Панорама на заби, на државно, се прави само бит пазар и на државна? Каков е квалитетот на снимките и колку се чека за термин? @Annath @Spidy фала

На maza.1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    И во Железара се прави со упат од матичен, таму засегa се со најдобар квалитет. Е за термин се чека, може и месец дена.

14. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.541
    @Annath ќе те замолам за мислење, имав линија на заб ми рекоа пигментација сега во тој дел од страна на забот баш кај таа пигментација, линија ми е ко дупка не многу ама пак како изедено, не ме боли скроз малце кога ќе го допрам, утре идам на забар, зарем е можно да ме излажаа дека било пигментација??? Или толку да не приметиле, може ли да се поправи ова сега???? Ти благодарам

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.865
    Ќе може да се поправи, не е ништо страшно. Може било само пигментација на почеток, со тек на време станало кариес.

16. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Дали знаете колку отприлика кошта гингивектомија?

17. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    288
    Дечки кажете некој добар забар се ми се упропастија забите од лекари, не се замараат ич, предложете некој само да биде во град Скопје

18. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.247
    https://www.karakamchev.com.mk/ едни од ретките кои се замараат навистина да поправат заб како што треба, јас сум задоволна, не наплаќаат преглед.

19. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    861
    Допаѓања:
    4.327
    Од што би можело непцата од десна страна горе и долу да ми реагират искучиво на ладно ?
    Од таа страна ми искача умник.
    Пред 2 недели бев на забар, правев заб ми средија се. И сега овие денови имам страшна реакција на ладно.

20. tatjanasakalieva

tatjanasakalieva Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    832
    дали некоја од вас до сега имаа циста на заб? и дали вадела заб под кој имало циста? имам закажано за вадење и искрено страв ми е