Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.850
    Може да е осетливо местото од боцкањето, ама две недели некако е долг период за уште да осеќаш последици. Може е некоја иритација што се поклопила. Следи ситуација дали ќе се повлече, ако не, оди нека те ѕирнат да видат што е. Најверојатно не е ништо, ама за ти да си помирна нека те видат.

На Baby-Blue му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bellaa1234

Bellaa1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    986
    Se konsultirav. Mi rece I dvata umnika ke se vadat.
    No maticnata mi veli, ne razbiram zosto da se vadat koga na panoramata se dobro izniknati ima dovolno prostor vo vilicata. Taa veli pozelno e da se secni gingivata. Spored mene veli nema potreba da se vadat. Dodeka hirurgot rece, ova se vadi, zasto ke ti pravi pritisok na prednite zabi. Ne ni ja gledase nesto mnogu panoramata.
    Sega sto da pravam neznam...

3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Од што може да боли веќе пломбиран заб?. Забов беше пломбиран пред неколку години, и уште тогаш неможеше да се смири после пломбата, одев пак го отвараа го лечеа и пак пломба. После некое време се смири. Сега пред некој месец пак почна да реагира на ладно, бев на друг забар рече не му личи дека дишо пломбата, дека може да е нешто непцето осетливо, но наместо да се смири почна и на благо да реагира и бев пак на забар предложи да се снима ама несакав јас му реков да го пломбира одново, го отвори и рече имало малку црно но не му се верувало дека тоа толку проблем правело. Помина веќе три дена мене сеуште напати ме боли, па се смирува па пак реагира...незнам што да кажам.

4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Malata 5god nekolku denovi kako go ima ova...nema temperatura,kazuva malce bolka i smetajne vo jadejne..
    Imase maka dodeka izleze zabceto ama od kako izleze i ova se pojavi...sto moze da e? Gnoj? @Annath
    IMG-20230411-WA0002.jpeg

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.850
    Непцето е, ќе се повлече со тек на време кога забот ќе пробие убаво. Нема што да направиш, не го чепкај, ќе помине.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Ti blagodaram ke si puknev od maka so misli....i mm vika deka od toa e ama ne sum si mirna..
    Ti blagodaram mnogu:*

7. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.541
    Добро вечер, вадев 7 мица, после една недела ми излезе заб на тоа место претпоставувам 8мица, можеби малце глупаво прашање ама ќе трае ли забов? Имам слушано дека 8мици не траеле и треба да се вадат, вака немам проб со тој заб се ми е нормално?и уште ова ме инт ако некој знае, ова ми е прва 8мица до сега не сум имала 8мици дали ми пораснала дека ми ја извадија 7мицата?? :?:

8. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.173
    Краен заб ми е петка горе, е сега прашањето ми е дали има некој начин да се стават како мост, 6ка и 7ца, ама да не ставам имплант?
    Да биде мовчето прикачено на петката само, а 6ката и 7цата да бидат фиксирани што знам сега измислувам.
    Некоја од докторките да даде совет што би било нај исплатливо.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.850
    Нема таква опција, само имплант е решение. Ако имаш и од другата страна празен простор, тогаш протеза. Петката како носач не може да го носи товарот на 6 и 7, оти нема како да се прицврстат на непцето. Ако стругаш 3,4,5 може само 6ка да се пушти, ама и тоа знае да е дискутабилно, башка здрави заби без причина не би стругала.

На Mazegin му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.173
    Болно е многу имплант?
    И од која возраст се препорачува да се стави?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.850
    Оперативен зафат е, болката постоперативно е индивидуална, ама поминува ако е сѐ ок. Како процес е долготраен, треба време. Прво треба проценка, дали има коска, дали ќе се додава, дали ќе се подига синус (за горна вилица ова), има многу дали... Ако сѐ е ок, и се оди на импланти, се чека неколку месеци (3-6) да се случи осеоинтеграција, односно да биде прифатен од коската. После тоа се ставаат забите.

Што се однесува до возраст, генерално после завршен раст и развој на коски може да се стави имплант, после 18-20 години.

На Mazegin му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pretty @ girl

Pretty @ girl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    1
    @Annath
    Te molam za mislenje, Pred tri meseci mi se rasklati plombata na kecot i bev da ja popravam, maticnata mi stavi plomba i za ne cel mesec mi padna i pak ja popravi i pak istoto i sekoj pat struganje pola zab so plomba koja beshe pozolta od moite zabi i vikam aj ke baram drug dr. da ja sredi i najdovmi vika ova mora so koronka dobro vikam dvata keca se so plomba moze koronki, e nemoze dvata ke ti se razlikuvaat ke odime od petka do petka a zdravi zabi samo petkite i kecovite plombirani i neznam kako me ubedi i mi gi istruga site zabi se vrativ doma so placenje i nikako nemozeme izgledot da go pogodime zoshto imav ubavi zabi i sega baram vashe mislenje e shto me bolat site zabi ushte ne staveni koronkite, strashni bolki, mi stavi lek ama eve pak tapa bolka imam, mi kaza deka ke treba nervite da se umrtvat.Shto da pravam od zdravi zabi i nikogash sum nemala bolka od zabite redovno odev na kontrola sega si patam, ke stavam cirkonski bez metalni koronki zab po zab.Prashanjeto mi e dali da dozvolam da se umrtvat?

Последна измена: 6 мај 2023
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Па мора да се умртват за да немаш понатамошни проблеми. Можеш да си бираш боја на коронки мислам. :?:

Не ми е јасно зошто од петка баш мора. Колку те чини една коронка?

14. Pretty @ girl

Pretty @ girl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2017
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    1
    Многу е јасно бидејќи една коронка е 150 евра

15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Ќе пишам тука бидејќи ова е поактивна тема отколку таа за операција на умници. Вадев долен умник пред недела, ми ја стругаа коската, имав и конци и оток. Отокот спласна, болката во устата помина, но јас долната вилица не ја чувствувам како своја баш. Одредени движења механички не можам да ги изведам, не можам ни да ја отворам устата до крај. Едноставно чудно чувство, почна и нервоза веќе да ми создава. Кога да очекувам да помине ова? Имам чувство како да засекогаш ќе останам вака :drunk:

16. Bubce_bubi

Bubce_bubi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    @Annath
    Здраво, да ве прашам вчера бев на забар и му кажав дека имам мала болка во 4ката горе и почна да ја чепка и ми го скрши забот а коренот остана внатре ;(;( нешто спомна колче бил забот, ми стави памукче и се договоривме да го вади утре. е сега прашањето ми е дали може тоа обичен стоматолог да го среди или ќе треба хируршки. Ако треба операција ќе си земам упат за клиника. Многу ми е страв пошто незнам што да очекувам од тоа вадење дали ќе сече непце бидејќи од забот нема останато скоро ништо освен коренот....:(

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.850
    Може да се извади и амбулантски, не мора хируршки. Ќе биде добро, без гајле.

На Bubce_bubi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Willbeokay

Willbeokay Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    84
    Здраво, да ми препорачате добар стоматолог во Скопје? По можност во близона на Карпош или Центар :)

19. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Можеби не е за тука, но незнам што би можело да биде ова? :( од синоќа приметив

Прикачени фајлови:

20. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Дали имаш подобрување за последните неколку дена? Јас оваа недела правев и исто после 6 дена не можам целосно да отворам уста. Имам и болки ама повеќе мислам дека самата вилица ме боли од таа страна него раната. Премногу е ужасно, не се издржува веќе