Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Тврдо е или?

2. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Тоа како бело што е меко го осеќам, а другото е како разрането..
    Но незнам зошто

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Можно е да е некои воспаление, личи за такво.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Имам да, повеќе можам да ја отворам сега, не скроз уште ама има подобрување од ден на ден. Само некои движења уште не можам да ги изведам, долната вилица за во десно и напред како закочена да ми е, не оди натаму :x. Инаку раната и отокот можам да кажам после 1 недела ми беа мирни, само ова уште трае со вилицава, ваљда ќе помине. Се тешам дека секој ден имам мал напредок :worried:

Инаку и болката полека поминува, јас првите 2 3 дена пиев нимер 2 пати, после блокмакс 3 пати на ден, па постепено намалував по некое апче, односно пиев само кога ептен ме болеше. 10тина дена после операција скроз престанав со апчиња..

Последна измена: 14 мај 2023
    На The Greatest му/ѝ се допаѓа ова.
  5. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Супер значи треба полека да се смири. Кај мене саат ипол траеше операцијата и многу болно беше, така да и не ме чуди од толку време со отворена уста да добијам тризмус, ама не се издржува веќе.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Кај мене релативно пократко траеше, не знам ни пола саат дали беше, ама ете, нема правило. Читав дека до кај 3 недели макс постоперативно треба да се врати се во нормала

На The Greatest му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Osamena devojka

Osamena devojka Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    3.412
    Zdravo bev na zabar zabajle mi dadoa antiobitok i edni dr apcinja ama osekam bolka pak otecen mi e

8. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Здраво дали некој има правено хируршки зафат на сечење на непце за да се отвори забот бидејќи е покриен со непце, и каква е постапката дали е болно кога се прави и после тоа?

9. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Здраво, дали е нормално и ви се има случено две недели по операција на умник да имате болки во вилицата, грлото и увото од страната на извадениот умник?

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Мене ми го сечеа непцето да ми извадат заборавен корен. Не е болна постапката,ќе ти стават инекција, после ќе ти дадат лекови за болка ако имаш и антибиотик по потреба.

11. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Кај мене треба да се сече непце на 8цата бидејќи забот е покриен со непце а е голем, од причина шо имам мост па не ми држеше мостот и кога ќе се исече непцето се надеваме дека така ќе биде успешен мостот, требаше имплант ама немам коска, тоа ќе биде 2ра опција. Ептен сум под стрес од заби..

12. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Може не е за тука прашањево но ако знаете да ми препорачате добар стоматолог во кисела вода?

13. Gossipgirl31

Gossipgirl31 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Здраво, поради нестручен доктор, имам 12 коронки. Уште на почетокот имав болка кај умртвена четворка ама ми даваше серапептазе, антибиотици, јас не знаев дека има инфекција и ми поминуваше. Сега се појави инфекцијата појака, се сомневав отидов кај др доктор и се фати за глава. Едвај се нафати да ме оправи, прво ја отвори тројката за да видиме да не прави проблеми она, пошто и она беше отечена и ми правеше проблеми со синусот. Ја умртвивме, но сега чувствувам болка се уште на гриз кај четворката. Болката не е јака како претходно ама како да ми ја укочува левата страна на горната вилица.. има некој вакво искуство? П.с Цела сум омлитавена од антибиотиците што ги пиев
    Докторот рече ако боли, голема е веројатноста да треба да ја вадиме четворката...
    Можно е да е така поради лошо поставен мост нешто такво?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.591
    Допаѓања:
    201.837
    Поради предвремен контакт на местото кај 3 и 4 ти се појавил проблемот. Може да се спасат забите со апикотомија, не мора да се вади мостот ни забот/забите, барем засега. И задолжително да ти направат реоклузија, да се види каде е предвремениот контакт и да се тргне, во спротивно пак ќе ти направи проблем.

15. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.091
    Ај да прашам тука пошто забарката не ми спомна ништо а јас изумив да прашам ми ставаше малце на едно место ко што разбрав течна пломба, после коллу време може да јадам?
    За оние другине викаше секогаш можеш одма да јадеш ама оваа да не е поинаква нешто што знам :?:
    @Annath @Spidy :)

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.600
    Стандард најдобро да не јадеш 2 часа. Ама ако е композитна пломба (што се свети со синото светло), таа стврднува веднаш и можеш да јадеш слободно, без разлика на конзистенцијата на пломбата.

На desperate15 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.172
    На умртвена четворка, уште чувствувам болка при ладни пијалоци. Умртвена е пред два месеца. :!:
    едит: пред да стави пломба и да ги полни каналите, направена е снимка и забот беше Ок.

18. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.091
    Да со тоа на два наврата ми светеа, помина точно еден саат мислам можам да каснам ( немам јадено цел ден) секако нема да гризам со тој заб ( кецот горе на ќош ми беше закршена старата пчомб малце па таму доставаше)

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.552
    Допаѓања:
    251.796
    Ај да прашам овде оти готово филм си направив. Еден заб кој беше полнен, крпен се скрши од орев. Друг не знам од што, ваљда пак тврдо нешто, јас и шише отварам со уста. Забот има од тие црните пломби.
    Некна бев на доктор, правев ртг, немаше ништо невообичаено освен дека имам многу забен кариес, а го чистев во Мк сега кога бев и треба некои заби да се средат. Сега џвакав мастика и се изронил дел од забот кој малку беше скршен.
    И сум ги голтнала ситните делови.
    Прашањето ми е, дали може ова да се случи кај пломбиран заб или сум тешко болна? Баш ме чека контролно ехо на жлезди на препони и сега почнав да паничам. Или ова е од физичка природа?

20. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Što dali može da se sluči kaj plombiran zab? Da se skrši plombata i da goltnes delčinja od plombata?