Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Како фасетки од нанокомпозитни пломби се, само на надворешниот, преден дел од забот, цената зависи од ординацијата.

Негативен ефект од белеење заби е осетливост и во некои случаи изразено ронење (во пракса имам ваков случај). Ако еднаш почнеш со белеење, ќе треба редовно да се прави тоа, забите стануваат поприемчиви за пигменти и пак менуваат боја. Пломбите не се избелуваат, мора да се сменат со нови, посветли.

На Baby-Blue му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    565
    дали има некој искуство со воспалени непца ? ми рекоа дека ми е од стрес (низ мн стресен период поминувам) , 10 пати мислам бев на забар изминативе 10 дена од што не знаев што ме боли дур накрај не отидам на парадонтолог и не излезе дека имсм воспалени непца, на левата страна оф устата. Значи заб / кариес ниеден немам, се е стакло, направив и ртг уреднс е снимката, Ми исчистија забен камен, ми направија киретажа на џебови , чистење и бев на ласер за непцата 3 третмани. Ова се во рок од 5 дена. Е сега, откако почнав во понеделникот со ласерот ептен почна дс ми реагираат непцата, дс ме боли а сум коркач.Денес ми беше последниот. Осекам блага болка кај коренот на кец двојка доле на пиење топло ладно. Нормално е? Не живеам во МК утре се вракам назад и сум бо паника дали се ова што направив ке е ефективно. Некој искуство, совет?
    пс- се опремив со амоксиклав да не фај боже да имам

Последна измена: 14 јуни 2023
  3. Gossipgirl31

Gossipgirl31 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Вчера ми го киретизираа забот тројка горна, ама денес пак боли на допир горе кај коренот и пак чувствувам дека не можам да дишам низ ноздрата на носот. До што може да е???

4. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    Понеделникот со анестезија докторот одма ми го извади нервот на забот горе што ме болеше на ладно некое време во последно, а забот не бил воопшто расипан ми рече но нервот скапал потоа ми стави лек и вчера ми го пломбира забот...
    Дали е нормално да осеќам болка на забот кога ќе чукнам или допрам со долните заби и осеќам како да ми жежи образот тука или тука само ми е паметот незнам
    Дали дека сепак работеше на тој заб чувствувам така или има нешто..многу се плашам од одење на забно и ова ваѓање на нерв не ни очекував ..и сега пак ако треба да одам... :whew:

5. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Ja sum nosel lek po 1 mesec. Ako te boli idi pak i vidi da ne e zabot za vadenje možebi

6. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.306
    Допаѓања:
    3.037
    1 месец?:o
    Мене одма ми го извади без лек само со анестезија и после лек ми стави од понеделникот до средата и го пломбира..
    Лелее сигурно пак ќе треба да одам:|
    Фала на одговорот

На TMNT му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Ќе ве молам да ми кажете кои се најдобри заболекари во Скопје, веќе 4 5 месеци мачам мака, за импланти немам коска, ми фалат 6 и 7 имав мост ми падна, па ајде сечење на непце за да се отвори 8мицата, помина тоа ставивме вчера привремен за да се види дали ќе издржи за порцелански , не е земена добро мерка и не ми се спојуваат доволно забите од десно и ми смета, ептен сум истрауматизирана, чекаш временски, трпиш болка и на крај пак ништо. До мене ли е до заболекар ли е стварно не знам веќе. ;(

8. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    И сето тоа на страна многу ме чеша непцето сега, најверојатно имам осетлива жлебина, користам гингивал веќе недела дена, вода со сол, чај од камилица, болки немам но ова иритира премногу, некој да бил слично?

9. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    @Annath Сакав да те прашам се надевам доколку видиш нема да ти биде проблем да одговориш.
    Ставив мост на предните 4ри заби горна вилица, од почеток непцата секако ми беа подуени, веќе го носам мостот една недела немам болки или слично, но непцата како да ми се повлекоа некако нагоре, да имам мало просторче измеѓу небото и задниот дел од мостот, дали е ова нормално? Планирам пак да се консултирам, и од друга страна дали оти ми е нов мостот ми е страв сеуште да гризам на него или било што па се со задните заби. Последниот совет што ми го даде беше дека ќе треба околу месец додека се навикнам ама не сум сигурна, досега не сум ставала мостови или пак навлаки бидејќи немав проблеми со забите, освен предните кои ми беа делумно криви , можеби и затоа ми е чудно и имам некој страв дека ќе ми падне мостот или слично. Сепак ти благодарам за одвоеното време доколку стигнеш да прочиташ.

10. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.541
    Зоран шушак

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Ако е мостот изработен како што треба, се навикнуваш за ден два, а не за месец. Повлекување на непцето не би требало да има, после една недела пак ич, навлаките треба да одат под непцето, односно како да се твои заби, да не се познава работ воопшто. Од прв ден може да се гризе слободно, и нема потреба да се плашиш дека ќе падне.

На ToksycznaReakcja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Ќе треба да ми се направи зафат на максилофацијална клиника.Ве молам да ми кажете кои доктори се таму? Дали може да бирам ? Искуства?

13. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    14.446
    Doktor Nedim Kasami sekoja sreda e vo ambulanta so upat od maticen odete najdobar e pozz

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Мене орален хирург ме виде. Рече на максилофацијална да одам ќе ми даде упат. Е сега не знам ништо, како ќе се изведе, со каква анестезија, малку сум загрижена искрено.

15. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.171
    Докторки, по вадење на заб задолжително ли е пиење антибиотици?
    Тешко се извади забот, болки имам подносливи веќе трет ден.

16. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.171
    @Annath пред 9 дена вадев заб 6ка, горна. Многу тешко излезе се направи голема дупка. Болки немав јаки, но пет дена местото ме болеше имав тапа болка. Пиев аналгетици. Антибиотик не ми препиша докторката. Е сега проблем ми е што гледам дека раната не зараснува. Кога ќе го ставам јазикот кај тој дел од непцето, чувствувам чуден солен вкус. Со забите обавезно го мијам и јазикот, но во текот на денот на јазикот од стрсната каде што е извадениот заб имам жолтеникави флеки како исцедок. Раната нема ниту обвивка, се гледа како коска. Да напоменам дека и дел од коска ми извадија со забот.
    Денес забележав дека вратните јазли ми се отечени, колкави се шансите да е инфицирано? Шубе ми беше реков да пијам Амоксиклав, барем до понеделник, у понеделник ќе одам кај докторката да ме види.
    Не ми е прв пат да вадам заб, ама вака не ми било.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Оди нека те видат, некогаш треба време да зарасне и да се затвори, 6ките се најголемите заби и навистина остануваат големи дупки некогаш, особено ако било комплицирано вадење. Можеби има храна, да треба да се испере местото, па ако треба и повторно да се искиретира. Ако осеќаш промени во вратните јазли, антибиотик треба да испиеш, ако денес го почнеш, ќе си продолжиш до крај, едно 5 до 7 дена задолжително.

На Mazegin му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ***delfina***

***delfina*** Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    32
    Пред нецели 3 месеци правев апикотомија, осеќам слаба болка ,како да почнува да боли забот. Сте имале ли неуспешна апикотомија? Вреди ли пак да се прави? Искуства? И ако сте правеле, од кој орален хирург сте задоволни?

19. Candy.D

Candy.D Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    242
    Девојки,дали некој знае решение за искривен заб кој расте навнатре малку?
    Не знам дали тоа воопшто може да се стругне и израмни.
    Некоја со сличен проблем?

20. ***delfina***

***delfina*** Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2021
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    32
    Јас го имам проблемов, гледам одамна си пишала. Што направи со забот? Може и во порака да ми пишеш.