Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Zdravo na site. Poslednite 2 godini mnogu mi se rasipuvaat zabite, duri 2 imam izvadeno, odnadvor se e ok, a vnatre so gnoj. Redovno odrzuvam oralna higiena i cistenje na zaben kamen. Zabolekarot veli deka e od namalen imunitet, pravev krvna slika se e vo normala, redovno pijam vitamini i pak isto. Ve molam za sovet ili vase iskustvo sto da prevzemam. Vi blagodaram.

На celineparis му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Исто и јас бев така, кај мене имаше лек за умртвување. После тоа направив снимка и испадна дека забот имал процес со гној па ми дадоа антибиотик. Ако не си правела снимка направи обавезно.

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.450
    Допаѓања:
    38.498
    И јас имам проблем со лекот за умртвување. Втор пат имам и забот уште на допир боли. Вака не ме боли константно ама ако случајно стегнам со долната вилица многу јака болка имам. Од што може да е вака?

4. Gossipgirl31

Gossipgirl31 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Имал некој искуство кај Др Тања Куновска кај Билна?

5. MS90

MS90 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    39
    Ве молам за Предлог за Стоматолог (НАВИСТИНА ДОБАР ЗАБОЛЕКАР КОЈ СИ ЈА ЗНАЕ РАБОТАТА ПА МАКАР И ПОСКАПО ДА Е , САМО ДА НЕ Е РЕКЛАМА И ПРИСТРАСНОСТ БИДЕЈЌИ МИНАТИОТ ПАТ МИ ИЗВАДИЈА ЗДРАВ ЗАБ - А БЕВ СО ПРЕПОРАКА ОД РЕКЛАМА И ПРИСТРАСНОСТ ) за поправка на расипани заби?
    Фала однапред :))

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Денес на заболекар ми константираа воспалување на корен од умртвен заб.
    Забот е пред околу 25г-30г умртвен, пломбиран и од пред 5-6г има мост врз него.

Го снимаа и предложи две варијанти. Да буши преку мост, на слепо да проба коренот да го среди…доколку не е успешно директно со план Б.
    Да се извади мостот, да се извади забот/корени, да почекаме за заздрави и да се спрема нов мост за да одговара на соседниот заб до него.
    Ми се плаче од самата помисла на план Б.
    @Annath изводливо ли е, има ли воопшто шанси со работа преку мостот, да се пробуши истиот и да се средат корените?
    Плус и амалгамска пломба имам на него.
    Друг некој со слично искуство?

7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.853
    Допаѓања:
    40.268
    @danichap најверојатно ќе се прави апикотомија на коренот . Тоест се отстранува коренот од забот . Тоа се прави прво пред да се вади мостот и да се вади забот.
    Имам правено ваква хируршка интервенција пред 7 години .
    Ама така успеав да го сочуваме забот и да не се вади мостот .
    Ако понатаму прави проблем тогаш ќе се вади мостот .
    Еве @Annath може повеќе да каже за ова ако сум грешка .

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Зависи што заб е. Предните заби обично полесно се лекуваат, поради тоа што имаат по еден корен, и најчесто е успешно, а може и да се направи апикотомија после полнењето како што спомна @MacenceEna, па така ќе се зачува забот, а местото каде што се појавил инфектот ќе биде исчистено. Макар што, ако е веќе лекуван, најдобро е да се оди на варијанта апикотомија, да не се чепка преку мостот.
    И втората варијанта не е страшна, само што треба време за да добиеш нов заб. Првото е побрзо, а во однос на ефективност, нема гаранција за 100% ефективност за ништо. Ама барем некоја година плус да се зачува забот со првата варијанта.

На danichap и MacenceEna им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Шестка е. Три корени мислам има, на врвот од едниот е воспалувањето. Ќе проба со лечење мислам, да го извади тоа што е во коренот и нов лек да стави. Ова лаички колку што разбрав.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Можеби е така подобро, апикотомија на шестки не се прави, бар кај нас не прават од 6 наназад. Се надевам дека ќе успее, малку е tricky преку мост да лечиш заб. Не е дека не може да успее, може.

11. once

once Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Искуство некој со д-р Жикица Ѓорѓиевски прв пат одам кај него, ми рече дека 6 заба ми се за вадење, меѓутоа на изглед само два се расипани, другите сосема здрави изгледат и не осеќам никаква болка. Ве молам препорака за добар стоматолог не е важна локацијата?

12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Дали да правам коронектомија ? Докторот не се изјасни, незаинтересиран беше. Рече само дека умникот е во канал и меѓу двата корени има нерв, минувала и артерија баш таму. И рече дека не би го вадел хируршки бидејќи има голем ризик оф повреда/ оштетување на нервот, или крварење. Предложи да остане така и да чекаме да направи проблем, па да има оправдана причина за екстракцијата или пак ако сакам коронектомија, одлуката да била моја.
    Утре ќе се консултирам и со друг доктор, сум ЗА коронектомија бидејќи стоматологот рече дека тој заб ги притиска другите соседни заби и прави голем притисок на вилицата.

13. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    @Annath може ли да ми разјасните? Прочитав дека сте стоматолог.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Ако забот е проблематичен за вадење, во смисла постои ризик од повреда на нерв и големо крварење, тогаш коронектомија е подобра опција. Мене не ми е сфатливо зошто се чека умник да прави проблем, па да се вади, подобро е да се среди проблемот додека забот мирува.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Boni995

Boni995 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2018
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11
    Здраво сакам да прашам нешто во врска со забниот камен. Досега немам чистено забен камен никогаш и последниот пат кога отидов кај мојот стоматолог, отидов со намера да чистам забен камен. Меѓутоа, тој ми кажа дека јас сум немала потреба од чистење бидејќи сум немала забен камен. Вика кај некои луѓе никогаш не се појавувало забен камен. Па ме интересира дали е тоа точно?

16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Не знам. Сите мислам имаме, некој повеќе некој помалку. Јас порано имав многу, кога почнав да внимавам имам многу помалце и поретко чистам. Внимавам во смисла да не пијам ништо директно од чаша, се со цевка, четкањето заби иако темелно и со мека четка, секоја вечер надополнето со Listerine и интердентални четкички понекогаш употребувам ако мислам дека не сум успеала меѓупросторот со четката да го исчистам. За жал не можам никако конец за заби да користам, веројатно не знам како е правилно.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.835
    Точно е. Не сите луѓе имаат склоност кон формирање забен камен, меѓутоа, тоа може да се промени со годините ако се променат навиките, начинот на живот. Затоа редовни контроли на стоматолог и ќе бидеш ок.

На Boni995 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Dali e poodbro da se stavi most ili pak implanti na mestoto na izvadeni zabi? I od prilika kolku se dvižat cenite?

19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Не сум стоматолог, но импланти е подобро и многу поскапо. Мост ако ставиш избери циркониум. далеку подобро од порцелан.

На TMNT му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Boni995

Boni995 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2018
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11
    Секако дека импланти е подобро, но тие се поскапи. Но доколку ставаш мост циркониум само.

На TMNT му/ѝ се допаѓа ова.