Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Gledav na youtube video za implatni i mi deluva mnogu strašno zatoa so se bruse koskata i se stava štrav. A kolku pari e toj most od cirkonium od prilika? Toa ne mi izgleda tolku strasno po videata na youtube

2. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    I zošto e podobro implatni? poradi koja pričina se podobri od mostot?

3. Boni995

Boni995 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2018
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    11

Прикачени фајлови:

На TMNT му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Fala na informaciite :)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Да си одиш на стоматолог и да се види која е најдобрата опција за тебе. Зависи од комплетната ситуација во устата што ќе се става, не се прашува на форум.
    Циркониум не е секогаш најдобар избор, остај што ти кажуваат тука, тоа е повеќе за естетика и корекција на загриз, кога се присутни забите, кога фалат повеќе заби, баш и не е добар избор секогаш.
    Стоматолог се прашува и консултира, не рандом луѓе на форум.

На Spidy и TMNT им се допаѓа ова.
  6. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Da da taka ke napravam, sakav samo da prašam nekoj ako e staval slučajno most ili implant da spodele iskustvo kako e bilo, dali e zadovolen, inaku normlano deka so stomatolog deka ke se konsultiram. Fala u sekoj slučaj

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Моргана Пендраг#

Моргана Пендраг# Активен член

Се зачлени на:
    21 април 2023
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Здраво, умникот ми испадна ама расипан беше и почна да ми се рони сам по себе и сега имам уште многу малце од него а на средина имам голема длабока дупка (тој дел што ми се изрони) и исто така тоа сега почна полека да станува модро и да ме боли месото на крајот на умникот. Дали со операција на умник би ми се средило тоа или сепак не? И дали има простор за паника (две години ми е вака).

8. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Здраво. Веќе подолго време лечам горна тројка на стомотолог од причина што не живеам во Македонија и лечењето се одолговлечи, поточно од јануари годинава. Имено, стоматологот го чисти каналот најверојатно за да го умртви нервот. Во овие 6 месеци немав некои посериозни проблеми со забот освен што ми реагираше на ладно и некоја минимална болка кога ќе допрев со прст над забот. Последен пат бев пред 2 недели, ми го исчисти каналот, ми стави лек и ми кажа најкасно за 2 месеци да дојдам. После една недела откако бев кај стоматологот ми се појави болка на допир над забот, накај коренот и забот ми отече.
    Сега пијам антибиотик и ќе гледам следната недела да отидам кај стоматологот.
    Прашањето е од што може да се појави отокот? Дали може да настанат некои дополнителни компликации ? Би била благодарна доколку има некој што е запознаен со оваа проблематика.

Последна измена: 6 август 2023
  9. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    345
    Дали може да се стави навлака на еден заб само? Предниот дел од забот ми е малце поткршен и нема контакт со другиот, ми рекоа на забар добро би било да се стави под навлака ама скроз изумив да прашам дали ќе мора и соседен заб да се струга здрави ми се забите во близина на тој заб, некако криво ми е и друг заб да уништувам? @Annath или некој да ми каже фала однапред на одговорот

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Може само еден заб да се стави под навлака, не мора соседен да се струга, ама јас во твојот случај би правела фасета, бар за некое време, а подоцна навлака. Е сега, да знаеш дека наверојатно ќе двои од твоите заби, колку и да е совршено погодена бојата, на почеток можеби нема да се забележува, ама подоцна ќе двои од другите.

На Ta-mara и resenska им се допаѓа ова.
  11. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    2.954
    Се мислам за нешто..
    Во четврток правев кортикотомија на едниот заб, бев на контола се е во ред. Е сега треба во вторникот да одам конците да ми ги извади, а во четврток да ми направат пак кортикотомија на друг заб, па се двоумам, дали може кога ќе одам во четвртокот за другата кортикотомија да ми ги извади и конците , или мора посебно.. Маката ми е да не излегувам од работа..
    @Annath или некој друг хелп..:wasntme::$

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Може секако, прво ќе ти ги извади конците, после ќе го прави зафатот.

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.979
    Малку сум исплашена и почнав да си правам филмови.
    Надвор од Мк сум, ама за скоро ќе си одиме и ќе проверам секако.
    Само сакам да слушнам некое мислење.
    Долната 6ка ми е скршена и стои само корен неколку години, од пусти страв не го извадив.
    Осеќам болка при јадење или кога ќе го пипнам и околното место.
    Ама нешто друго што ме мачи е тоа што пред една недела под вилицата, некаде доаѓа баш под забот осетив болка и кога напипав осетив топче ми делува големшко и се помера.
    Сега раката само таму ми оди и убаво го напипувам, веќе 300 филма си направив дека е нешто лошо.
    Го имам и од другата страна, ама од левата како да ми е поголемо и кога ќе стиснам незнам дали од забор или што го иритирам осеќам нелагодност.
    Дали се жлезди незнам, ама знам дека ме фати страв и лоша мисла.
    :(

14. Emilija97mk

Emilija97mk Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    553
    Некој искуство со ординација Дилевски?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Без снимка не може да се знае, ама голема е веројатноста дека корените развиле инфекција. Секако треба да се извадат, ако е тоа само плус антибиотик ќе ти дадат уште пред вадењето.

16. Ta-mara

Ta-mara Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2019
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    345
    Самото тоа што се фали како е најдобар и од него никогаш нема да се роди подобар стоматолог па дури и во Германија да отидеш нема да најдеш подобар од него, ме одврати од помислата да ми прави заб, преглед и да ме нема. (мое искуство беше тоа)

17. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    987
    Ме боли петката на допир многу, пломбирана ми е одамна, зошто може да боли?

18. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Vaden e živecot na zabot ili?

19. Ani45

Ani45 Истакнат член

Се зачлени на: