Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.575
    Ве молам за мислење, заб кој имаше гангрена му ставаше докторот лек, пиев антибиотик се смири после 2 недели го исчисти коренот и пак стави лек, за 2 дена страшно почна да боли и пак почнав антибиотик. За сега откако го завршувам антибиотикот навечер да осеќам пак некоја минимална болка и дури околните заби да почнат да ме болат на допир.

2. Φράουλα

Φράουλα Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Здрво, дали сте имале некакво искуство со (DCS) Dental Cosmetic Studio, сакам да ставам фиксни протези па ме интересира цената.

3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Вадев денеска нерв на заб, сега ми попушти анестезијата и пак ме боли. Ме боли од што е работен или? Не ми дадоа антибиотик, алергична сум на Пеницилин, а тој бил најефикасен.
    Можам на пр Макропен да се напијам?
    @Annath

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Зошто антибиотик, гнои забот? Напиј се нешто за болка, и види како ќе биде, ако не се смирува, оди пак на забар. Макропен остави го ако не дај Боже отечеш или слично, не треба сега да пиеш ништо.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не не ми гнои, ми го извадија нервот и рече ако ме боли да одам антибиотик да ми дадат, ма да он само пеницилин давал(facepalm) ме подзаболува малце, ама сношти при јака болка се напив Ефридол и ми беше ок цела вечер па до сега.

6. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.441
    Сакам да прашам.
    Дали некој има искуство со др-Билјана Ралис во Аеродром?

Конкретно ме интересира за цените.
    Ако некому му е незгодно да ми пише тука слободно нека ми пише во сандаче.Фала.

7. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Умртвен заб, отечен многу, болки многу. Заболекарот вели да се пијат антибиотици додека да спласне пред да се вади. Ваши мислења на ова?
    Јас мислам дека е загноен и дека треба да се ваде веднаш, да не се чека антибиотиците да го смират отеченото место.

8. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    1.249
    Нема да делува анестезија на загноен заб

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Оди пак на забар, да го дочисти. Најверојатно не е целосно отстранет нервот и затоа боли. Нема потреба од антибиотик.

10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Девојки дали може да не успее да се направи мост. Имам доста пишувано за мојот проблем дека немам двојки,летово бев во мојот град кај навистина добар доктор каде ми направија снимка и се и на крај ми рекоа као нема да излезе естетски убаво дека може да ми ги направат но нема да биде тоа што треба. Бидејки имам голема раздвоеност помегу кецовите и плус едната четворка ми е завртена со задниот дел напред мислам дека добро објаснив. Тој ми рече демек може да идеш и на др место но може само парите да ти земат а да не изгледа како треба. Едниствено ми рече да носам протеза и кецовите и двојките да ги спојат и потоа да се прави мост за естетика. Ми рече дека правеле и знам имам слики гледано од кај нив дека имале пациенти кои немаат двојки но не со ваква поставеност на забите. Дали некој имал ваков проблем или едноставно докторот не е баш стручен што не верувам но ништо чудно.
    Еве ке ја тагнам @Annath дали оваа е можно

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.590
    Допаѓања:
    201.832
    Ако немаш двојки, како би ги споиле кецовите и двојките?
    Фиксен апарат може да среди ситуација ако се работи за ортодонтски случај, а без преглед не можам ништо да кажам, ќе биде само нагаѓање. Ако недостигаат двојки, може да се надополни тоа или со импланти или со мостови, ама треба добар план да се направи, како е подобро и зошто.

12. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Извини моја грешка кецовите и тројките да се спојат и да се отвори простор па да може да се прави.
    Мегу кецовите имам празнина и мегу кецовите и тројките. Значи да си барам и друго мислење бидејќи и мене не ми беше за верување тоа да не може да се среди со мост. Со импланти не би, знам дека е долг процес и затоа не би се нафатила. Сепак ти благодарам на одговорот

13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Ставив коронка пред 3 месеци ама осеќам дека се мрда некако....:sweat:
    Ќе се јавам на стоматолог обавезно ама ако може некој тука да ми каже дали е често ова да се случи..... да нема раат :sweat:

14. teoncheeto<33

teoncheeto<33 Нов член

Се зачлени на:
    31 август 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки
    Имам проблеми со забите е сега 6ката горе еве веќе трет пат ми отекува, бев на забар она ми кажа дека имам гној и дека нешто до синус ми било па ќе морало со операција фа се вади и да се шие. Во меѓувреме вадев два заба други, не знам зошо уше чекаше и не ми го извади овој заб уше втор пат ко отече ама ај. Сега ми е проблем оти утре му е на синчето роденден и имаме закажано све веќе е спремно па дали знаете што би можела да ставам, пијам за побрзо да спадне отокот? Бар колку толку да не ми е приметно, П С не е ни голем отокот ко шо беше минатите патови кај јабучето под око е само. Иначе пијам вибрамицин и серапретазе ако знаете уше нешо шо би помогнало побрзо да се смали отоков мн ќе ми значи.

15. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    3.153
    Ставај ладни облоги на отокот

На teoncheeto<33 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. teoncheeto<33

teoncheeto<33 Нов член

Се зачлени на:
    31 август 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Бев на заболекар и ѓе прати кај матичниот примив инекциа утре уше една и рече ќе се спушетло колку толку па ќе видиме дајбоже, што даде Господ тоа:l:

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  17. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    3.153
    Ти се спушти ли отокот од инекциите?

18. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    155
    Me ineteresira dali nekoj imate iskustvo so zabolekarot Ivan Tantarec od bitola? Rabotel laerski secenje na nepco? Ve molam dali nekoja ima iskustvo

19. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    155
    Pozdrav, Sekoj sovet ce mi bide dobredojden da ne napravam greska.
    Ce vi raskazam za slucajot nakratko pa i ako ima stomatolozi vo grupava isto ce sum blagodarna za sovetite posto neznam so da napravam...sto bi bilo podobro....
    Pomala premnogu premn se plasev od zabolekar, pa ne odev cesto ...trojkata mlecna mi se zaboli a mene strav mi beshe da ja vadam pa mestoto gore zagnoja, a mene uste zabot ne mi se smeni neli obicnoo mlecnive se menuvaat sami, pa mi napravija snimka vika doktorot mora operacija natre ima cista i se gelda drug zab, ajde operacija, go ocisti mestoto neznam soo pa mi kaza ce ti izlezi trajniot zab , pa cekam da.izlezii stalniot zabb trojkaa cekaj cekaj zab ne izleguva, doktorot zamina vo penzija , otidov na drug zabolekra mi snimi vika vnatre nema zab, kako rekov nema zabbb doktorot mi kaza treba da.izlezi stalen zab cisteshe cista samo vo toj moment svativ i deka zabot so trebase da mi iznikne stalen mi go ima izvadeno so se cista so se mlecen zab, air da ne vidi nikogas premnogu placev , go barav da mu kazam kakva steta mi ima napraveno, da mi ja dade snimnkata i snimkata ne mi ja davashe gi frlal koga ce zavrsel rabota, zosto rekov ne mi ja dade, jas i kako pomala i od mn strav so imav ajde rekov znae ja ocisti cistata ce e sve vo red abe air da ne vidi nikogas! Posle too ojdov kaj drug doktor pa mi rece da stavime fiskna proteza on mi dade opcija da otvara mesto da stavime trojka znaci too zboram pred 8 godini, jas deka pomala znaci ziva gla nemase da me ubedi da stavam zabb, so most so neznam sto znaci ni slucajno ne sakav da slusnam za staven zab od pricina imav mn okolu mene so staveni zabi so mu gi struzat pa im redea navlaki pa vo nepcana se pravea ko potemnii takvi ne sakav nikako ama i on doktorot ne mi spomna implant ne znaevv svarno neznam mozebi tuka pogresiv pa mu kazav ne sakam stavanje zab, togas toj rece zabive od nazad ce gi turkame napred 4ka va ce go napravime da zameni 3 ka , deka i pomali zabi imam rece ce sredime posto ne sakash da stavas zab....ok ajde nekako se sloziv pominav celi 6 godini so fiksnk protezi na mene znaci zavrsiv fakultet doplomirav, se vrabotiv i uste proteza i duri bebe Rodiv hahah i toa porasni, posle 6 i pol godini da recam mi gi izvadi protezite znaci golg process, zabive se zblizija , pa posle toa jas sakav da mi gi napravi od gore so plombi da izgledaat malce po golemki, oky ubo e ne se poznava deka e 4,ka deka i na drugava strana mi e 4 ka malce spic dolu, pa so plombive se koregira ne e znaci loso za razlika so nikoj ne mozeshe da me ubedi da stavam zab deka si gi sakam samo mojte zabi mozit gresiv neznam ama pak ubavo e i vaka, e sega gore kaj nepcovo tuka se nerviram neli ednava strana e 4ka pa zabov e malce pogore nepcovo ne e isto a kaj drugava strana e malce nepcoto podolu i tuka malce estetski ne sum zadovolna, dolgo se mislam za tie koronki , laminati geldam na net ama povece so imam sovet barano mi vikaat nemoj, povece mi e za estetski samo, posto zabive mi se zdravi, redovno kontrola,mienje, nemam znaci problem samo estetski sakam da sredam, e sega so tie koronki neznam da ne mi gi istruzat pa da si ostanam bez zabi , neznam dali imate slusanto za Batkoski, bev kaj nego za sovet on vika da se stavat koronki, 5000 eu od 5 ka do 5ka pa go prasav dali ima garancija, ne vika ako pukne ce idash pak, a dali rekov se struzi zabot ne vika malce a drugi so prasav da vika koj i da ti kaze deka ne struzi ce ti zeme parite se struzi vika od strana za da se postavi koronka....i nekako posle tolku maka 6 godini protezi svarno ne sakam da si napravam utka da si sozdadam bolka i da nemam rezultat, sto mislite da skratam nepce da e ednakvo na dvete strani i da mi napravi pak od gore samo so plombi za estetski podobro svarno mn mi e strav da ne si napravam belja a sakam estetski da sredam,.... izvinete premnogu na dolgiot postooo no mozebi nekoj ce pomozi so sovet , ve molam za sovet sto bi bilo podobro....

20. Gossipgirl31

Gossipgirl31 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    7
    Јас не сум стручна, но и јас поради 3јка заб ставив горе 12 коронки демек да не двоеле. Сакав естетика и да можам да го вратам времето НИКОГАШ АМА НИКОГАШ не би ставила пак.
    Не знам како со малку стружење би ти ставил коронки, се одзема маса од забот за да може да ти ги направи.
    Изгледаш буквално како пирана, забите се шилци.
    Јас од незнаење и доверба во доктор ставив дури 12, снимка не ми направи, па имав процес на заб па инфекција ми се затна едната ноздра од носот па кај маките уште 700 евра треба да дадам за нови 3 заба каде што ми го исекоа мостот.
    Така да мој совет ти е да не пустиш заби за естетика, нема да бидат како твоите, треба да пазиш што јадеш, а башка кај нас што ретко кој добро знае да воспостави дијагноза и да ги стави баш добро коронките. Во моите влегуваше и храна, колку ситно и да ја јадеш, со ништо не можеш да чистиш освен на забар, замисли и здивот од тоа мириса, башка ако не ти ги погоди не дај боже ќе ти бидат осетливи на ладно,топло..тони пари, маки и проблеми.
    Срам да им е на стоматолозите што пустат заби од естетски причини и заработуваат на туѓа мака.