Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Ана_2001

Ана_2001 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Здраво сакам да прашам бидејќи имам надворешна болка од умниците и минимална болка во увото дали тие два процеси се поврзани односно дали од болката од умниците се јавува болка во увото и дали при болка на умниците се јавува сува уста.

2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.272
    Допаѓања:
    7.863
    Може некој да ми каже што е тоа џеп

3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Дали може умртвен заб да боли? Забот ми е умртвен но ме боли и како малце да е отечено немцето.

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Може непцето да ти е воспалено, начесто тоа е проблемот. Ако имаш болка или оток високо во коската кај што е коренот на забот, тоа е веќе друг проблем. Ако е само непцето, 5мин работа е чистење и дрен, до следниот ден ќе си подобро. Во секој случај најдобро на стоматолог.
    Дома сама можеш да пробаш да исчистиш со интердентална четка, да испереш со хидроген и да намачкаш некое гелче, ама на стоматолог многу поефективно ќе те средат.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.272
    Допаѓања:
    7.863
    И мене ми е умртвен забот ама ме болеше непцето од внатрешна страна кај небото. Докторката нешто спомна џеп значи го средуваше извади топче крв. Ми рече дека ќе се смири да мачкам гингивал или со хидроген да испирам. Арно ама ова уште ме боли кога ми допира храна таму. Секако ќе одам пак на доктор ако не се среди ама утре празник со тоа продолжен викенд. Па треба да чекам.

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Извинете што упаѓам, но да прашам. Денес ми ставиа дрен ими отрче непцето, нормално е?

7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Ми отече кога се пипкам кај вилицата тврдо е тој заб ( мислам 5 е доле) од секогаш ми правел проблем сакав да го извадам ми викаа не ќе го спасиме...знам дека е празник но дали знаеш дали некој работи за снимка да му направам?

На Smajlyy_ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Некогаш треба и 2-3 пати да се чисти за да може скроз да се смири, и нормано мора после секое јадење да го чистиш и дома. Нормално е да тече крв се додека е воспалено.

Се случува. Извади го дренот, пак исчеткај ама убаво не се плаши ако крвари многу. Плакнење со хидроген, и ти препорачувам НБФ гел.

Ако отокот е кон коренот на забот, најверојатно е инфекција на забот. Прво снимка да се потврди тоа, па ако не го бива ќе го извадиш. За празник дежурен стоматолог имаш во Јане Сандански.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    19.681
    Уште ова да те прашам извини прават снимки во Јане?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Прават, ама незнам дали прават на дежурен. Друг оддел е ренгенот, дежурен стоматолог има, ама не знам дали има дежурен ренгенолог.

На PinkGirl* и VDT2906 им се допаѓа ова.
  11. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    1.164
    Да прашам апикотомија е умртвување на нервот? И зошто не прават?
    Јас имав многу расипана 7ца, докторот од мртвите ја врати што се вика, и нерв ми умртви. Забот на изглед беше ужас. Сега е како нов.
    Искрено ме замисли сега, нешто да не не ми е во ред со забот.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.587
    Допаѓања:
    201.820
    Апикотомија е чистење на коската во ниво на врвот на коренот кај веќе лекувани заби, се сецнува врвчето на коренит и се чисти местото што е зафатено од инфекцијата. Тоа е оперативен зафат, не трае многу долго, ама на заби со повеќе корени ретко се прави, да не речам скоро никогаш, едно поради бројот на корените, второ поради близина на одредени структури (синус, мандибуларен канал) и обично е неефективно.

13. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Дали има некој искуство со бондирање заби?
    Наскоро треба да ја вадам фиксната и стоматологот ми препорачува бондирање на двојките за подобар ефект (зашто не ми биле во правилна форма). Ми спомна дека не се оштетуваат забите, но сега пребарувам на нет и читам дека сепак мора да се стругаат за да се направи тоа. Искрено, ставив фиксна за да не оштетувам здрави заби и не би сакала да стругам здрави заби ако бондирањето подразбира какво било оштетување на моите.
    Сега кога ми се исправени забите не ми е важно да се совршени, прави ми е доволно, но ако е ситна интервенција за значителен ефект би прифатила :)

14. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    349
    Заб лекуван пред 10 години, пломбиран, 6ка, наболнува и ми крвари веќе неколку дена. Заболекарката ништо не гледа, џеб само некој, здравје за месец-два колче ќе стави, а може и навлака. Нормално ли е ова? Иако цел притисок ми оди на тој заб, т.е. двете 6ки.

15. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    3.153
    Од што најчесто се појавува инфекција на заб? Односно инфекција на корен на заб?

16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.008
    Не сум во Мкд, а вчера почна да ме боли непцето над горната 4ка, при мрдање на устата, како модрица што боли. Од утрово напипав топче на непцето. Нешто расте, можеби гној? 4ката ми е метал коронка заб, што процес се дешава? Што да барам во аптека додека да се вратам уште 5 дена? Страв ми е да не ми се зголеми, ако е гној.

17. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    1.267
    Здраво дечки. Ме интересира ваши мислења бидејќи бев на повеќе стоматолози и моментално се наоѓам во една ситуација кадешто не знам кого да слушам и што е најправилно да се направи.

Многу сум млада, поточно 21 год, имам изразена парадонтопатија на забите и веќе ми лебдат не ми се држат никако за коската. Повеќе стоматолози како единствено решение ми понудија циркониумски коронки, коишто се решение за да ми ги прицврстат забите и да не мрднат. Некои пак ми кажаа дека сум многу млада за тоа и да не ги стругам безврска, дека немало да ми паднат но панорамската слика покажува многу поразлични резултати односно дека повеќето се во право и дека мене ми е алармантна ситуацијата со забите. Сакам да ги заштитам и секако да уложам пари во нив.

Што би ме советувале вие?

18. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897
    Препорака за четка за заби еЛектрична?

19. Бела Луна

Бела Луна Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    121
    Препорака за чистење забен камен? каде чистат убаво во скопје?

20. BeMyFriend

BeMyFriend Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2023
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    1.441
    Ми препорачаа една ординација во Аеродром, ако сакаш ќе идеме заедно, јас треба рутинска контрола да направам на забите