Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Не би требало да има проблеми штом не те боли, ама ќе се види тоа кога ќе го отворат забот. Не значи дека нема да може да се спаси ;)

Повеќе Ц-витамин, редовно четкање и користење на конец за заби, плус плакнење со течност за уста на база на хлорхексидин (антисептик). Ако се јави воспаление и крварење, можеш да земеш гингивал Ц или генгигел, мачкај го непцето.

На Lacrimosa и martinuska им се допаѓа ова.
  2. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    461
    И јас имам проблем со непцето и јазикот,пред 2 месеци ме болеше грлото и јазикот ме печеше и непцето ми се нафрли на лекар ми даде антибиотик,и ми кажа дека имам крајници за операција тоа си го знам бидејки мака мачев како мала со 3 крајник али од пубертет навака немав проблеми додуше едниот секогаш ми беше како јагода црвен и голем сега двата ми се како искинати тогаш испив две дози антибиотик ама јазикот не ми помина ми се исфрли со некои ситни црвени топчиња бев на забар докторката ми вика не е инфекција не ми бил бел можно било да ми е од антибиотикот нарушена флора на јазикот,ми даде проафтол ме мачкаче со мастило правев гаргара со бетадине и ми помина,ама еве сега пак почнува да ме пече како попарен да ми е и непцето исто како температура а крајниците не ме болата големи ми се исто само лупаат незнам од што е?паника?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Nenuske, ако не грешам, те читам и во темата Анксиозност - може да ти е ова печење на психичка база. Земи Б витамини, конкретно Б12, и помалку зачинета храна. Плакни ја устата од време на време со 3% хидроген, или пак со течност за уста на база на хлорхексидин.
    Друго, направи си една крвна слика, да видиш каква е состојбата со железото, со шеќерот - неретко се јавува овој синдром кај анемија и кај дијабетичари.
    Не значи дека тоа е проблем кај тебе, ама не е лошо да си провериш :)

4. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    461
    Фала ти Анатх за одговорот.Точно спагам во групата на анксиозност ама периодов да не се подречам па не сум имала баш некој напад,а за крвна слика правев сега пред извесно време на систематски шекерот ми е 5,7 како покачен ми е ,железото ми е супер ,е сега во мокрачата имам некоја си бактерија и циститис,али ја си дремам дома а знам дека треба да се испита,ама пуста страв и паника од лоши вести.Ме интересираше дали јазикот моше да ми биде таков од грлото бидејкки ми рекоа хронични крајници за операција или сепак нема врска со него?Фала ти поздрав :*

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Мала е веројатноста да е од грлото таков, ќе покажеше инфекција и подобрување по терапијата. Може да е и од проблеми со стомакот. Ако треба операција, зошто не ја направиш?

6. Justice.Girl

Justice.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    213
    Мене забите на ладно многу ме болат :( Кога ги мијам морам да ги плакнам со топла вода инаку многу ме болат :( Слушнав за некоја паста од Lacalut (ако се викаше така :tmi: ) која била за осетливи заби па се двоумам дали да ја купам. Ја има некој пробано? Делува?

7. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Во средата бев на заболекар и ми ставија лек. Ми рече за две недели да одам пак.
    Е сега јадев лешници и малце ми се потскрши лекот.
    Мислам тука си е уште, ама малку е скршен.
    Нема врска така? Или? :?:
    Не е до внатре скршено, нема луфта него како слој да е паднат мал.

8. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Се додека немаш болка, добра си
    Лекот секако е послаб од пломба и мора да се рони по малку

9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    4.252
    Па појди на краток преглед таму или во било која најблиска ординација и кажи да проверат, тоа не е ни 1 минута работа. Во случај да е повеќе отпаднато отколку што си мислела тогаш закажи термин за санирање, а можеби и веднаш ќе го санираат - заменат.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687

Можеш Lacalut sensitive да земеш, но мислам дека подобра е Sensodyne за осетливи заби. И јас го имам истиот проблем, сум ја користела вторава, и помага доста.

Ако не е цел лек паднат и нема луфта, нема потреба да одиш предвреме. Лекот си стои, може само горниот слој од завојот (така се вика) се излупил малку, тоа често се случува.

11. Alexa11

Alexa11 Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Јазик...

Еве вака имам си еден проблем, неможам на никој да го кажам оти ми е срам, а тука баш да видам како ке реагирате и какви предлози ќе дадете. Мојот јазик незнам како да ви кажам али на некои делови е како да е изрецкан со нож тоа не сум го правила сигурно ја, туку природа... немам си дечко а и нема да си имам срам ме е со таков јазик :( како ќе биде првото мување?
    Едноставно што сакам е да умрам да ме нема веќе или пак да го средам проблемот, дали некој од вас има нешто да ми кааже ве молам.....

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Самата си кажа, природа - ништо страшно, ниту невообичаено. Освен ако немаш и други симптоми од типот на жарење, печење и болка на јазикот, е тогаш може да има некој проблем. Меѓутоа, претпоставувам дека си во пубертет, во период во кој сите си наоѓаме мани и недостатоци и таму кај што ги нема. И верувај, дечкото нема детално да ти го прегледува јазикот ;)

13. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    175
    Имав болки во предниот заб...Бев на заболекар,и моментално горната усна целата ми е потечена,доста е здебелена...Оток имам и кај окото....Ќе помине ли? што и како?Лицето целосно ми изгледа како деформирано :((

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Ти се активирал процес на некој од горните заби. Мора да земаш антибиотик, тоа сигурно ти го кажал стоматологот. Кога ќе спадне отокот ќе мора да ти го отвори забот, да се лекува, ама и да направи снимка, да се види каква е состојбата со коренот и коската. Понатамошната терапија зависи од ситуацијата.

15. TrueReligion

TrueReligion Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    175
    Значи нема да ми се одрази ништо на лицето,бидејќи мн лошо изгледа...ИНаку,да,земам антибиотик...::))

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.553
    Допаѓања:
    201.687
    Нема ништо да ти биде на лицето, отокот ќе спадне. Само што кога ќе спадне, ќе мораш, како што кажав, пак да отидеш на стоматолог, да ти го отвори забот и да го лекува. А можеби и ќе треба да се вади, не знам. Зависи што ќе покаже ртг снимката.

17. Lallly

Lallly Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    33
    девојки пред 4-5 месеци ми се скрши еден заб и отидов на стоматолог. Ми го умртвија и ми ставија вештачки.После една недела тој ми падна и веќе 3 месеци немам заб. Од вчера почна да ме боли жлебината околу забот и ми е отечена а забележав дека и вилицата од таа страна ме боли. Може ли некој совет?
    Благодарам

На supergirl22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. supergirl22

supergirl22 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2011
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    11
    si imam super zabi i zabolekarkata mi kaza fala bogu nemam problemi i edvaj cekam da odam kaj zabolekar!!!! A mislam deka mastikite bez razlika dali se orbit ili cunga lunga mislam deka ne se dobri viiopsto za zabite pozzz!!! :D :fubar:

19. Galadriel

Galadriel Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    7
    девојки пред 4-5 месеци ми се скрши еден заб и отидов на стоматолог. Ми го умртвија и ми ставија вештачки.После една недела тој ми падна и веќе 3 месеци немам заб. Од вчера почна да ме боли жлебината околу забот и ми е отечена а забележав дека и вилицата од таа страна ме боли. Може ли некој совет?
    Благодарам

Lallly,драга не би требало да падне коронката за само една недела,има мостови и коронки кои стабилно си стојат во забните редици 15 и повеќе години.според мене не е циментиран(залепен)со траен цимент, или воопшто не ни ти бил.за отекувањето мислиш на непцето околу забот?ако добро сватив се работи за тоа, стручно_ гингива, тоа е можно да е од лоша изработка на рабовите на коронктата,и тие да ја дразнат гингивата. но што и да се каже сепак не е доволно,друго е кога на лице место се види состојбата. моја препорака ти е да си се вратишкај стоматологот и да те лекува како што треба.а за моментално смируванје на отокот ке ја плакниш со чај од камилица,и да се напиеш вентор ако имаш силни болки. поздрав и утре право кај стоматологот.

На Lallly му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Princess.Serena

Princess.Serena Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    102
    Јас лани бев на операција на забите, на предните, :( меѓу 1 и 2. Одев на забар половина година секоја недела и сега забите ми се супер. Само малку ми беа пожолтени пa користев една маст се вика GC Tooth Mousse, супер е, многу помага и сега забите не ми се многу жолти. И уште ја користам има секакви вкусови на малина, јаболка... ммммммм..... Позз.... :D