Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Thor1234

Thor1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Здраво, вадев 6ка доле и денес ми е 3 ден по вадењето. Местото почнува да заздравува (не e dry socket) ама имам огромна страшна болка која не поминува и од лекови. Совет и до кога е нормално да се има болка од ваден заб?
    Дали може да реагира од цигари?

@Annath @Spidy

Последна измена: 25 септември 2023
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Страшна болка не тррба да има после вадење, особено не после 3 дена. Или е алвеолит или не е дочистена инфекцијата при вадењето (претпоставувам е ваден заради инфекција). Секако мора да одиш на преглед, сам на себе не можеш да си помогнеш. Ако пушиш цигари, голема е веројатноста дека е алвеолит во прашање. Цигарите ја сушат устата и го забавуваат зараснувањето на раната значително.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    14.441
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. majaskkkk1

majaskkkk1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    80

Koja ordinacija? I jas baram vo Aerodrom dobar zabar.

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.601
    Допаѓања:
    43.163
    Вчера ми чистеа корен на заб со она средство како доместос:D не знам како се вика ама денес црева истурив и плус дијареа иам, вчера чинам почна после третманот, дали може од тоа е или имам некој вирус закачено?

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Ми падна пломба од заб(5ка) и полна да се клати забот;(
    Како е можно?
    Има шанси да се спаси или мора вадење?
    @Spidy

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Не може заб да се клати зошто му паднала пломба. Поверојатно е дека е скршен, па се клати некое парче. Ако е мало парче, ќе го пломбираат пак. Ама ако е лошо скршено, може и за вадење да е. Те боли забот сега, лечен бил претходно?

8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Инаку не памтам дали е лечен, јадев пуканки и ми се случи ова.... се заглави некако непукната пуканка пропадна у пломбата претпоставувам и кога ка извадив почна да се клати....
    Ме боли кога го мрдам со прст јас, вака не. Тек во понеделник ќе одам на стоматолог дури

Последна измена: 29 септември 2023
  9. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.540
    Да не си имала и предходно нешто со тој заб? Баш чудно и мене ми има паднато пломба од пуканки и веќе тоа не јадам, исто и од грицкање сончоглед ми се пукна малце забот, да знаеш дека пуканки и грицкање сончоглед се лоши за забите во иднина, ако ептен треба да го вадиш може мост да ти стават или тоа како се викаше не знам, не сум стручна

10. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    312
    Добар ден...
    Ајде и јас нешто да прашам за забите, 5ката ми е лечена правена (немам проблем со забот вака) меѓутоа и претпоставувам од тоа што се стругало за пломба, внатре делот од забот ми е помал, а надворешниот дел поголем (ако добро објаснив), терам вака, ама ми е страв да не се направи некој проблем во иднина, што би било најдобро решение а да не се дооштети забот?

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.589
    Допаѓања:
    201.820
    Ти се скршило парче штом те боли на допир. Ќе го отстранат и ќе ти кажат што понатаму.

Коронка.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Горните 6ки ми се партал, правено пломби многу пати. Постојано паѓаа, се кршеа. Стоматологот пред 2 год одлучи да ми ги извади. Не дозволив, ги правев соло коронки. Едната ме наболува, како лабава да е коронката, бев вчера, ме виде рече изгледа внатрешно е скршено и другиот е загноен, а не чувствувам на другиот ништо. Денес рече да ги вадиме. Добро нема ли некое решение? Не сакам да вадам, па и баш 6ка.. ми спомна дека може веднаш по вадење имплант да ми вгради. Ај да е еден, ама два треба, две 6ки ќе вадам.. немам 1000 евра одма да платам. Плус тоа горните умници ми се импактирани, не знам сеа дали ако се извадат 6ките ќе се пополни местото со 8ците...

13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Мислам дека не се пополнува местото....

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Кога ти рекле дека се за вадење, сигурно не биле во добра состојба. Биди среќен и што издржале 2 години така скрпени.
    Кај возрасни не се затвора простор од извадени заби спонтано, не е битно дали имаш умницо. Само може со тек на време соседните заби да се навалат кон празниот простор, и тогаш ни мост ни имплант да не можеш да ставиш. Извади ги забите додека не направиле поголем проблем, нека зарасне местото месец до два, и после имплант или мост (што дозволуваат локалните услови и секако финансиите).

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.034
    Допаѓања:
    14.465
    Инаку да се надоврзам да прашам нешто... Пишав погоре уз јадење пуканки мислев дека ми се скршила пломба и расклатила делче од заб. На преглед ми рекоа дека бломбата стои, едното делче го извади. Ми стави лек и ми рече да го носам 3 4 дена па да видиме што ќе правиме.
    И од тогаш често кога ќе плукнам плунката е како кафено розе, нормално е да има крварење од таму?

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Зависи каков лек. Ама ако парчето што е скршено е до или под непцето, најверојатно привремената пломба што е ставена над лекот го иритира непцето, или непцето било воспалено од скшеното парче па може крвари додека комплетно да се санира.
    Според времето што ти го кажале (3-4 дена) најверојатно е само привремено затворање на забот за да може да се смири гингивата за да можат убаво да го пломбираат забот после тоа. Ако е така, си имала среќа што само мало парче се скршило, ќе го надоместат и тоа е тоа.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Не знам, умниците ми се импактирани, ужас. Ми ги туркаат веќе другите заби.Не знам дали ќе се помрднат натаму по вадење на 6ките.. лоши беа и пред 2 години, ама сега се плашам да не оставам празен простор. Ќе присоберам за импланти.. друго нема..

18. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.540
    Како се прави заб под коронка, прв пат? Се буши коронката се става пломба и после најобично се затвара, не се оштетува навлаката?

19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Мислам дека тоа не бива. Еве јас сега ќе треба да го вадам.. соло коронка..

20. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    2.540
    Се вади навлаката ако треба да се поправа забот и пак се става од почеток нова?