Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.953
    Дали некој има ставено фиксна протеза на клиника, или знае колку отприлика чини?
    Дали докторите таму се постручни за покомплицирани ситуации?

2. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво. На двата предни заби извадени ми се нервите и имам ставено порцелански заби, е сега горе под непцето е црно и непцето е потемнето. Некој совет што да правам и дали то воопшто може да се реши…

3. Ребека1995

Ребека1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2022
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    876
    Пишувам тука бидејќи е ова поактивна тема. Имам не многу расипани долни умници, кои матичната ми вели по секоја цена да се вадат. А јас сакам едноставно да побарам второ мислење од друг стоматолог. Се мислам со години да ја сменам матичната бидејќи не ми се свиѓаат мн работи кај нејзе, но не знам друг забар.

Знам дека прашањето не ми е за оваа тема, но би била благодарна ако ми пишете сугестија за добар стоматолог, матичен од кој сте задоволни во околина на Карпош:)

4. nikyshka66666

nikyshka66666 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    26
    Што ти значи тоа не многу рссипани умници ?

5. Ребека1995

Ребека1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2022
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    876
    ^Не ме ме болат и само на почетокот ми е малку расипано, како мала точка ( на двата слично)
    Матичната ми рече мн е лесно за поправање , но требало да се вадат. Јас сакам да побарам второ мислење од друг стоматолог, бидејќи никој до сега, ниеден друг стоматолог ми нема кажано дека се за вадење.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Ми треба навистина добар стоматолог стручен за мостови.
    Не е битно каде е
    Добив одговор дека неможам да направам мостови дека морам да ги извадам моите две здрави двојки за да може да се направи мост или друго беше да носам протеза
    Јас не сакам ни едно ни друго и мислам дека е можно да се направи мост па затоа сакав навистина стручен доктор

7. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Да можам да го вратам времето никогаш не би ставала мост ...подобро без заби ......и пред да ги ставам велев никогаш не би ставала пак ....за на крај цела вилица да ставам ...дали се каам ужасно се каам ....и 100 луѓе да дојдат да ми кажат дека не сум згрешила ....јас ќе се каам доживотно и нема да се помирам никогаш .

Да ми кажеше некој дека ќе направам пак иста ваква грешка немаше да верувам ...ама тоа ....никогаш не се знае што ни носи животот.

Последна измена: 6 ноември 2023
  8. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Нема стручен доктор....скоро све е зинато само за пари.

На Razocarana27 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    И препорака за некој онлајн психолог.....мада не мислам дека и психолог ке ми помогне ...освен што морам самата да се помирам дека си ѓи уништив забите .

10. PLAVUSA17

PLAVUSA17 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Zdravo.Ve molam za pomos i mislenje.Pred 1 nedela pravev kompozitni faseti na gornite 10 zabi.Mi rekoa so minimalno struzenje, no prednite 6 zabi mislam deka mnogu mi gi strugase.Ubavo mi gi napravi, no nemase nikakva sorabotka doktor so pacient.Sto i da probav da kazam ili prasam mi velese molci ne zbori.Nemozam da se pomiram deka mi gi unisti zabite,posebno trojkite koi bea zdravi zdravi.Psihicki ne sum dobro i ne znam sto da pravam.Ve molam ako ima strucno lice tuka da mi kaze dali mozam da gi izvadam fasetite,si gi sakam moite zabi nazad.Mnogu mnogu sum tazna i ne znam kako ke uspeam da izlezam od ovaa sostojba.Imam 35 godini :(

11. kloki

kloki Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2013
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    Здраво
    Сакам да прашам дали може предлог за квалитетна течност за испирање на уста со парадонтоза.
    Доколку може мислење и од @Annath

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.819
    За жал, ако се веќе стругани твоите заби, назад нема. Може да ги извадиш фасетите, ама нови ќе мора да ставиш, евентуално да ги достругаш, и да си ставиш коронки. Друга опција немаш. Не знам колку ти се стругани забите, ама ако е како што мислам, тогаш не верувам дека би можела само да ги извадиш фасетите, и така да ги оставиш забите. Од која причина ставаше фасети?

Perio plus, или Perio plus Forte од Curaprox. Ама не е само течноста доволна, треба соодветна терапија што ќе се добие со преглед кај стоматолог. Ако има потреба и соодветен антибиотик да се даде.

На kloki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kloki

kloki Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2013
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    Имам го јас подолго време проблемот и следам ги препораките од стоматологот.. Редовно мијам заби со курапрокс, интрадентална четка, лакалут паста, со препорака од стоматологот еднаш на две години чистам камен (на две години бидејќи забите не ми биле склони кон создавање на камен). Користам лакалут течност, но не ми се допага..

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PLAVUSA17

PLAVUSA17 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.586
    Допаѓања:
    201.819
    @PLAVUSA17 ќе мора да ги прифатиш. Ако имаш проблем со прифаќањето на нешто што веќе не може да се смени, тогаш побарај психолог, да ти помогне да се справиш со мислите. Ако не успее ни тоа, извади ги, ама ќе ги бараш назад ако забите ти се толку стругани колку што рече.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Razocarana27

Razocarana27 Нов член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0

17. Razocarana27

Razocarana27 Нов член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Ne si samo ti so takov problem I jas na ist takov nacin si gi unisti zabite I sega stigna do psiholog I apcinja za smiruvanje

18. Razocarana27

Razocarana27 Нов член

Се зачлени на:
    29 јули 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0

19. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Леле..што бидна раскажи ако сакаш пиши лп....и јас не сум добра.

20. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Пиши ми лп.