Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Проблеми со устата и забите

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од kristii, 22 април 2010.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.384
    Допаѓања:
    126.399
    Се сложувам.
    Ама, паника... :rofl:

2. Adamska

Adamska Нов член

Се зачлени на:
    16 ноември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo zenski, da ve prasam za stavanje most. Mi preporacaa za cela gorna vilica da stavam eden most, a mi falat 4 zabi samo na desnata strana, znaci 4-ka mi fali pa 5-ka imam i posle falat ostanatite 6-ka, 7-ca i 8-ca.E sega si razmisluvam sto ima da mi gi strugaat site zabi koga treba da mi se prikacat samo 4... I veruvam deka bi koshtalo mnogu poveke, ne prasav za cenata bidejki onaka me fatija nespremna so muabetot I si zaminav. Sekako planiram posle Nova godina da sredam toa i imam vreme da se rasprasam, vasi iskustva ili soveti bi mi znacelo mnogu

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    Па веројатно може да седи штом одложиле, додуша зависи и што лек е. Тоа што се рони привремената пломба не може да се спречи, такво е, едино да пазиш многу тврдо и лепливо да не јадеш.

Не ти ја знам ситуацијата, но по ова што кажуваш, имаш само еден бочен заб на едната страна, петка. Ти фалат клучни заби за одржување на загриз и функција, 6 и 7, 8 не е секогаш потребна. Проблемот е што мора да се стружат повеќе заби ако на мостот се додаваат и 6 и 7 во нивна вообичаена големина, оти се доста масивни и оптеретени заби, па носачите на мостот мора да бидат во што поголем број за да можат да го издржат оптоварувањето што ќе се пренесува на мостот при џвакањето.
    Можеш ти да стружеш само 3 и 5 од таа страна, ќе се надополни 4, а зад 5 може да се пушти најмногу едно запче во празниот простор и тоа да е по големина како 4. Нема шанси да се пуштат два члена на мостот кои се масивни како 6 и 7, оти тогаш ќе ги изгубиш и 3 и 5 како носачи поради товарот кој ќе го носат при џвакање. А со едно мало запче позади 5 нема да добиеш функција, само колку да не се гледа дека немаш заби. А функцијата е побитна од естетиката. Затоа ти препорачале да ја стружиш цела вилица.
    Ако не сакаш тоа, тогаш импланти. Ама ако мост на цела вилица ти е скап, тогаш имплантите ти се уште поскапи. Да имаше 8, тогаш ќе беше друга работа.
    Ама ете, не се чуваат забите кога требало, сеа скапо е кога треба да се ставаат, или па премногу заби се стружат.

На KateKane и Yowannty им се допаѓа ова.
  4. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Хахахах....значи кај секој доктор исто..цела вилица си сакаат тие..исто како кај мене ...имат повеќе ќар ако е цела вилица.

5. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.622
    Луѓе зошто ги замарате @Annath и другите докторки во темава да ви објаснуваат (бесплатно), да си трошат време и енергија, да ви овозможат достапност на нивната стручност ако не планирате да ги послушате или да ги ругате тука дека сакаат пари?

Не ви е срам вака да ве прашам?

Не знам како има жената нерви да ви се објаснува, најискрено.

На Nausicaa, fbaby, Mr. Scratch и 10 други им се допаѓа ова.
  6. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.027
    Допаѓања:
    52.109
    А нели прочита @Annath што напиша???

На KateKane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Јас за Annath не сум кажала дека е за пари или било што да ја ругам неа.

8. ToksycznaReakcja

ToksycznaReakcja Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    1.984
    Ти ги прочитав и претходните мислења и мислам дека од твоето стекнато негативно искуство кај тој стоматолог ти и останатите ги генерализираш, кога не е така.
    Јас имам навлаки на предните заби само лично заради естетика оти ја така сакав, не сакав протеза, другите ми беа здрави и не ни помисли да ми ги чепка. И мене ми беше чудно да се навикнам на нив период ама бидна.
    Ако имаш покомплицирана ситуација со забите сигурно ќе ти препорачаат нешто друго, точно е дека нема ништо подобро од свој заб но бидете благодарни што има стоматолози оти верувам дека во времето на баба ти или прабаба ти во повеќе случаеви ќе сте оделе без заби.
    Денес за се имаат решение во поглед на забите, да може е скапо, ама сепак тие заби ќе ги носиш со години не месец дена.
    Доколку имаш лично проблеми ти со твоите навлаки или мост што и да е отиди кај друг стоматолог побарај друго мислење или пак во случајов можеби е до тебе проблемот ти лично не можеш да ги прифатиш, доколку се работи за второто единствен совет е да чекаш 10 или 5 години во зависност колку ќе ти траат па потоа смени ги, не се твои ама мораш да се навикнеш на нив.
    И јас мислам нема логика стоматолог да ти препорача нешто колку да ти земе пари, пример јас сега без заби да отидам и он да ми стави само 4ри импланти, оти ќе нема потреба де, да не ми зима пари, доста ми се 4ри заба за џвакање.
    Мораш да се помириш, оти верувам, дека не е до стоматологот, туку до тебе верувај да си без заби сигурно ќе ти биде многу потешко.

На Spidy и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Да до мене е бидејќи место импланти одберав мост...
    Да ставив импланти на 3 заба ..сега моите други немаше под мост да бидат.....јас нема никогаш да ги навикнам едноставно гадни ми се (дали кај друг има такво чувство не знам)...а кога ќе помислам дека под навлаки уште повеќе се расипуваат забите..или се збира храна под нив ..мириса...ги мијам по секое јадење од причина што неможам да ги поднесам ...мислам од нив имам нагони на повраќање..па да ги менувам на секој 5 до 10 години. ...ужаас тоа е што и да ме снајдело.
    А иначе подобро ке беше без заби отколку вакви ужаас...камо уште еднаш да размислев денеска немаше во депресија да сум ради нив.
    Еден период не можев ниту да јадам од што ми се гадат.
    Не знам ни од сто ги прават ниту каков материјал се ..којзнае само што носам во уста.

Последна измена: 16 ноември 2023
  10. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Да до мене е бидејќи место импланти одберав мост...
    Да ставив импланти на 3 заба ..сега моите други немаше под мост да бидат.....јас нема никогаш да ги навикнам едноставно гадни ми се (дали кај друг има такво чувство не знам)...а кога ќе помислам дека под навлаки уште повеќе се расипуваат забите..или се збира храна под нив ..мириса...ги мијам по секое јадење од причина што неможам да ги поднесам ...мислам од нив имам нагони на повраќање..па да ги менувам на секој 5 до 10 години. ...ужаас тоа е што и да ме снајдело.
    А иначе подобро ке беше без заби отколку вакви ужаас...камо уште еднаш да размислев денеска немаше во депресија да сум ради нив.
    Еден период не можев н
    Погоре пишав и со снимка објаснив како е ситуација кај мене.

11. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Панорама на приватно, каде и која е цената?

12. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    И плус се плашам да не ги изгубам и здравите под навлаки поради притисокот сега што го трпат од мостот .
    Разочарана сум скроз.

Последна измена: 17 ноември 2023
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Дали сте соочиле со болка во непцата од ладно, ништо ладно не можам да се напијам, непцата горе се модри дури, сменав паста парадонтакс помага засега, дали има некоја друга за вакви работи и од шо можи тоа да се случува?

14. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.321
    Podobro implanti si stavi ako e poskapo ...barem tvojte drugi zdravi zabi nema da gi unistuvas kako mene ...cisto ti kazuva za da ne posle se kaes ko mene I si ja cukas glavata u zid sto si napravila .

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.508
    Ставал некој сафирни или damon протези во последно? Колку ве чинеа од прилика?

16. Minajasmina

Minajasmina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сигурно ќе се повторам со прашањево, извинете. ДЕЖУРЕН СТОМАТОЛОГ што работи во недела има ли некаде во Скопје?
    Фала

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    13.591
    Во поликлиниките Јане Сандански, Битпазар, Ѓорче.

На Minajasmina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Minajasmina

Minajasmina Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Фала

19. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.886
    Да пишам апдејт. И после толку време од хируршката екстракција на осмица јас не ја чувствувам половина долна усна, се до брадата, па и внатрешно забите се како под анестезија. Неуробион пијам. Се навикнав некако, само доста е лошо кога јадам изгледам неуредно, ако се извалкам не чувствувам.. и една голема рана имав внатрешно, во сон се имам силно гризнато, ништо не чувствував.. пазам буквално и да не се изгорам, некогаш жешко јадење ако пробам на таа страна да јадам.

На местото каде е ваден забот имам дупка. Влегува храна.. засекогаш ли ќе остане така? Се плашам околни заби да не ми се расипат, агресивно четкам, крв си имам пуштено неколку пати во обид да извадам храна заглавена...

20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Не верувам дека е паметно агресивно да стругаш кај 8цата. Сепак е рана. Така поголем проблем ќе си направеш отколку од заглавена храна.